Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:17, 21. 11. 2018.

| Ekonomija

Kopirajting - sve popularniji onlajn posao i način borbe sa nezaposlenošću

Autor:A. StojanovićIzvor:Južne vesti
jovana kopirajt
Mlada Nišlijka nije čekala posao, već je pre završetka studiranja našla zanimanje koje joj leži i počela da radi od kuće; foto: Srđan Pavlović

Da frilenseri nisu samo programeri i dizajneri, ističe Nišlijka Jovana Anđelković koja se nekoliko godina bavi pisanjem tekstova za različite klijente, a svoju karijeru kopirajtera započela je još tokom studija. Mlada kopirajterka ističe da je najveća prednost ovakvog posla mogućnost da se radi od kuće za klijente iz celog sveta.

Kopirajting, pisanje reklamnih tekstova, odnosno onih koji treba da čitaoce pretvore u kupce, sve je popularnije onlajn zanimanje.

Kopirajting postoji od kad postoje štampani materijali i reklame na radiju i teleiziji. Danas je veliki deo takvih sadržaja specijalizovan za internet i mislim da su ovakva zanimanja novi način da se izborimo sa problemom zaposlenja - kaže Jovana.

Karijeru kopirajtera, odnosno pisanja sadržaja za potrebe sajtova na različite teme, započela je jer je, kako kaže, još na studijama pedagogije znala da će teško naći posao u struci. pisanje-pixabay Kopirajteri uglavnom rade od kuće, a zarada je "od nula do beskonačno"; foto: PIxabay

Bilo je izvesno da neću moći da se zaposlim kao pedagog, pa sam istraživala na internetu čime mogu da se bavim i nekako sam se ovde pronašla. Radila sam od kuće, zatim prešla u Deli prostor odakle i sad radim. Ovaj posao ima svoju održivost i pruža mi mogućnost da ulažem u sebe. Prilagođavam se trenutnoj situaciji, razvoju tehnologija i trendovima, što iziskuje stalno učenje - priča Jovana.

Kopirajting je, objašnjava, moderno zanimanje novog doba, koje su doneli novo tržište i novi trendovi, a može biti i dobro plaćeno. Kaže i da svako ko želi da se bavi ovakvim poslom može lako da se upozna sa osnovama pisanja jer je kompletna edukacija dostupna na internetu.


“Mladima potreban podstrek da se upuste u preduzetništvo”

Osim što je do sada kreirala sadržaje za brojne inostrane sajtove, blogove i portale, Jovana Anđelković je sa koleginicom dva puta organizovala okupljanje frilensera iz Niša na konferenciji UpWork.

Htele smo da na jednom mestu okupimo mlade koji su na početku karijere i nedostaju im korisne informacije, a s druge strane u kontaktu smo sa niškim firmama koji žele da podrže takvu vrstu edukacije mladih. Tako smo i spojile frilensing za mogućnošću nalaženja posla u Nišu - kaže Jovana.

Dve godine zaredom Up work konferencije okupile su više od 200 mladih. Mlada Nišlijka objašnjava da su ovakva okupljanja potrebna jer mladima nedostaje podstrek da se upuste u, kako kaže, rizik preduzetništva.

Očigledno da tržište kod nas postoji, jer je Niš grad sa mnogo mladih i apsolutno postoji potreba za dodatnim edukacijama i podsticajima koji nažalost ne postoje u dovoljnoj meri sa nivoa države i grada. Mladima koji žele da se bave preduzetništvom je potrebna podrška, sistem koji bi mogao da im pomogne da vide mogućnosti koje mogu da iskoriste, poput recimo co-working prostora gde mogu da rade sa ljudima sličnih interesovanja - objašnjava Jovana Anđelković.

Ona dodaje i da primeri mladih preduzetnika sa ovih prostora treba da posluže kao motivacija i podsticaj mladima da shvate šta sami mogu da urade pre nego da čekaju da im neko ponudi posao. Za svaki uspeh je uz dobru ideju potreban ogroman rad i strpljenje, naglašava, kao i praćenje novih trendova u svetu jer se lako, kako kaže, pojavi nova društvena mreža i mogućnosti za nova zanimanja.

Veliki “odliv mozgova” iz Srbije, odnosno odlazak velikog broja mladih i obrazovanih ljudi, predstavlja jedan od najvećih problema u Srbiji.

Južne vesti će se u narednom periodu baviti temama koje otvaraju nove šanse za zapošljavanje mladih ljudi, kako bi se sprečio njihov odlazak iz zemlje. Start ap programi, programi podrške finansirani od strane EU, samo su neke od mogućnosti kako bi se mladi zadržali u Srbiji i kako bi im se pružili kvalitetni uslovi rada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: