Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:23, 26. 8. 2024.

| Ekonomija

Menja se odluka o prodaji "Male pijace" u Prokuplju, licitacija zamenjuje zatvorene ponude

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
objekat mala pijaca
Objekat u sklopu prostora koji se prodaje u Prokuplju; Foto: Lj. M.

Dva meseca nakon što je na sednici Skupštine doneta odluka da se prostor “Male pijace” u širem centru Prokuplja proda putem prikupljanja zatvorenih ponuda po ceni koja ne može biti manja od 35.000 evra, gradska vlast promenila je odluku o načinu prodaje, pa će na novoj sednici u sredu, 28. avgusta odbornici glasati da se imovina grada ipak proda na javnoj licitaciji.

Odbornici će na predstojećoj Skupštini Prokuplja ponovo glasati o odluci koja je unela nezadovoljstvo među građanima, a opozicija smatra da je ovo još jedan pokušaj političkog manevrisanja, ali ne i odustajanja od namere da se nekom kome su naprednjaci koji upravljaju gradom obećali taj prostor ipak proda. odluka komisije Komisija tokom rada ustanovila da je velika zainteresovanost i da je bolje da se prostor proda na licitaciji; Foto: Lj. M.

Promena načina prodaje u samo nekoliko meseci pokazuje njihovo neznanje i at-hok rešenja kojima se služi lokalna vlast u Prokuplju. Postavlja se pitanje da li je prvobitna odluka o zatvorenim ponudama bila pogrešna i da li su se u međuvremenu pojavili zainteresovani kupci koji bi mogli da izazovu nelojalnu konkurenciju u zatvorenom postupku. Opozicija je protiv prodaje imovine i mi i dalje smatramo da je ovo politička taktika kojom se želi zamaskirati nešto što će biti od koristi samo odabranima - kaže Slaviša Momčilović, odbornik Demokratske stranke u Prokuplju

Naglašava da ostaje nejasno zašto je gradska vlast odlučila da proda jedan od atraktivnijih prostora u gradu u takozvanoj “Mešovitoj zoni” koji se može koristiti i kao stambeno-poslovni na površini od 13,98 ari sa objektom od 71 kvadrat, čija je vrednost procenjena na 4.099.036 dinara, oko 35.000 evra, a što je po njemu mnogo manje od realne tržišne vrednosti. mala pijaca Prodaje se prostor na Maloj pijaci; Foto: Lj. M.

Momčilović podseća da su građani nezadovoljni jer se poslednjih nekoliko godina bukvalno rasprodaje gradska imovina po ceni ispod tržišne vrednosti poput lokala u centru grada koji je samo nekoliko meseci nakon prodaje preprodat trećem kupcu po mnogo većoj ceni.

U prilog tome ide i činjenica da su koncesiono izdate i gotovo sve usluge u gradu, pa se novac Prokupčana umesto u gradsku sliva u kasu privatnika, poput izdavanja profitabilnih delatnosti nekadašnjeg JKP Hammeuma privatnoj firmi "Demetra AB".

Podseća i da je prošle godine na površini od oko 2.860 kvadrata sa 126 tezgi, 14 lokala, 3 magacina, 2 javna toaleta i jednim za osobe sa invaliditetom, upravnom zgradom i prostoriji u kojoj je smešteno obezbeđenje, u Prokuplju otvorena nova zelena pijaca za čiju je izgradnju iz zajedničke republičke kase izdvojeno 330 miliona, a iz prokupačke oko 20 miliona dinara i da tom pijacom gazduje koncesionar iz Beograda, privatna firma "Demetra AB", koja u gradu ubire prihod i od naplate parkinga, ali i iz budžeta naplaćuje održavanje zelenih površina u gradu i čišćenje ulica.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Momčilo Stamenković

    00:18 // 29. 8. 2024.

    Treba pokrenuti peticiju za obustavu svake prodaje Male pijace i da se pokrene inicijativa za njenu zaštitu od strane države. Ko je "za"neka se javi na 0631263351.

  • Milan

    20:19 // 26. 8. 2024.

    Pocetna cena 35000E!?Ko je bio procenitelj?Mup i tuzolastvo treba hitno da reaguju,procenitelja da uhapse.Taj prostor vredi vise od mlion eur,pa po podaciima poreske uprave to se vidi,a on proceno 35000.Bez obzira sto svi znamo ko diriguje i ko sakuplja kajmak,za početak uhapsiti PROCENITELJA!

    • Momčilo Stamenković

      00:13 // 29. 8. 2024.

      A zašto se Mala pijaca uopšte i prodaje?? Nešto što postoji skoro 200 godina oni su rešili da prodaju. Mala pijaca treba da bude pod zaštitom države. Treba samo da je pretvore u zatvoren prostor sa staklenim panelima, o trošku opštine, i da i dalje nastavi da radom. Tolika prokupačka utrina, njiva do njive, a oni rešili da pijačnu tradiciju pretvore u poslovni prostor. Treba krenuti sa peticijom!

  • Ivan Ivan

    18:53 // 26. 8. 2024.

    Bolje da naprave park za decu koja na žalost sve manje (uopšte) nemaju mesta za igru i druženje... Koliko ste zelene površine sačuvali u gradu? Koliko besplatnih parking mesta ste obezbedili gradnjanima?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: