Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:06, 17. 10. 2024.

| Ekonomija

Milion dolara za novu školu u Prokuplju od Ambasade SAD

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
škola za decu sa posebnim potrebama
Nova škola će se graditi pored starog objekta; Foto: Lj. M.

Kancelarija za vojnu saradnju Ambasade SAD u Srbiji i gradonačelnik Prokuplja Miroslav Antović potpisali su ugovor o donaciji od milion dolara za izgradnju potpuno nove škole za učenike sa posebnim potrebama. Radovi će početi na proleće posle dobijanja dozvola, a izvođač "Ami-monter" iz Kruševca ima rok od godinu i po dana da završi posao.

Radi se o jednoj od najvećih američkih donacija u Srbiji koja je u Prokuplje stigla zahvaljujući pre svega Klubu srpsko-američkog prijateljstva čiji je osnivač poznati niški kardiohirurg doktor Dragan Milić, ali i načelniku Topličkog okruga Zlatanu Miljkoviću, predstavniku podružnice u Toplici.

Kako je rečeno tokom prijema donacije, nova zgrada biće prilagođena specifičnim potrebama dece sa invaliditetom i drugim posebnim potrebama, a u planu je da objekat bude potpuno pristupačan, sa modernom infrastrukturom koja će omogućiti lakši pristup i korišćenje svih prostorija, čime će znatno unaprediti uslove za obrazovanje i razvoj tih učenika. miljković, milić Milić i Milković najzaslućniji za donaciju u Prokuplju; Foto: Lj. M.

Mnogo je trebalo truda i rada da se uloži da bi jedna ovako velika donacija stigla u Prokuplje, ali je meni pre svega zadovoljstvo što će nova škola služiti najviše učenicima i nastavnom osoblju koji će u daleko boljim uslovima obavljati nastavu. Radi se o najvećoj pojedinačnoj donaciji koju je dala Kancelarija za vojnu saradnju ambasade SAD i mi smo ponosni da je završila u Toplici. Zahvalni smo našim prijateljima koji su prepoznali važnost ovog projekta i uložiti značajna sredstva u njegovu realizaciju, a pored američkih prijatelja, veliku zahvalnost dugujemo i Draganu Miliću koji je takođe poreklom iz Toplice. Novi objekat će učenicima škole pružiti neophodnu podršku i obrazovanje, a samim tim i unaprediti kvalitet njihovog života - rekao je Zlatan Miljković, načelnik Topličkog okruga.

Ova donacija je deo šire humanitarne misije koja ima za cilj poboljšanje životnih uslova i pružanje podrške lokalnim zajednicama i najveća pojedinačna u Srbiji. donacija amerikanci Predstavnici ambasade SAD sa domaćinima u Prokuplju; Foto: Lj. M.

Od svih pozitivnih stvari koje naša kancelarija radi u Srbiji, ovakvi projekti me čine najsrećnijim. Ovo nije prva pomoć Toplici i mi se uvek rado odazovemo pozivu naših prijatelja i planirana sredstva usmerimo tamo gde su najpotrebnija, za pomoć ugroženima, izgradnju škola, bolnica. Nastavićemo i nadalje da pomažemo topličkom kraju kako bi pomoć stigla tamo gde je i najpotrebnija - rekao je Daniel O' Konor, šef Kancelarije za saradnju u oblasti odbrane pri Ambasadi SAD u Beogradu.

Izvođač radova biće firma iz Kruševca “Ami-monter”, a rok za završetak radova je oko godinu i po dana.

Novi objekat će se graditi pored stare škole pa, nakon što se sve završi i deca usele u novu školu, stari objekat će biti srušen jer je neuslovan i preti da se uruši.


I dr Milić na potpisivanju ugovora

Klub srpsko-američkog prijateljstva i saradnje u Nišu, čiji je osnivač dr Dragan Milić, jedan je od najzaslužnijih za donaciju koja će iz korena promeniti uslove školovanja i rada učenika i nastavnika škole. Dragan Milić Dragan Milić najzaslužniji za donaciju u Prokuplju; Foto: Lj. M.

Iako veći deo života živim i radim u Nišu, moje srce je ostalo u Prokuplju i Toplici i danas sam posebno srećan što konkretno počinjemo realizaciju najavljenog projekta. Veliki deo zasluga za realizaciju projekta ide i mom drugu i prijatelju Zlatanu Miljkoviću koji je uradio veliki deo posla da bi ova plemenita donacija završila tu gde jeste. Radujem se što će naša deca Toplice kojima je najpotrebnija, deca sa posebnim potrebama, imati vrhunske uslove za život i rad. Ovo nije poslednja donacija, svi zajedno ćemo pomagati ovaj grad kako bi bio lepše i srećnije mesto za život svih građana - rekao je Milić.

Klub srpsko-američkog prijateljstva ranije je omogućio donaciju američkih prijatelja od dva hibridna džipa Domu zdravlja u Prokuplju namenjenih za patronažnu službu kako bi obalizili pacijente u najudaljenijim i nepristupačnim mestima Prokuplja, a 2022. godine Udruženje obolelih od mišićnih i neuromišićnih bolesti u Prokuplju dobilo je specijalizovani kombi za prevoz osoba sa invaliditetom, kapaciteta šest mesta za sedenje i dva za invalidska kolica čija je vrednost 37.000 dolara, a koje je takođe donirala Ambasada SAD. potpisivanje ugovora Predstavnik američke ambasade i gradonačelnik Prokuplja potisali ugovor o donaciji; Foto: Lj. M.

Osnovnu školu za učenike sa smetnjama u razvoju trenutno pohađa 27 đaka mahom iz Prokuplja, a u planu je da sa izgradnjom novog objekta školu pohađaju i đaci iz ostalih optina Topličkog okruga.

Škola je osnovana 1973. godine, a useljena je u staroj zgradi koja je sada potpuno neuslovna, zimi je gotovo nemoguće zagrejati učionice, a posle svake kiše krov prokišnjava pa preti i urušavanje pojedinih delova plafona.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sara

    16:48 // 17. 10. 2024.

    Kad je muka zovi dr Milica.To sto pojedinci neznaju da cene je njihov problem.Da li mu se neko javno zahvalio kao i sto je skinuo liste cekanja.Nije!!

  • Prelepa vest

    16:47 // 17. 10. 2024.

    Hvala dr Miliću.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Mogu da ga izdaju vikendom za žurke

Goran Petrović Čitalac

Tekst: Skoro sve tezge na Pantelejskoj pijaci prazne i "hvataju" paučinu i prašinu

Pronađite nas na: