Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:22, 6. 6. 2024.

| Ekonomija

Ministarstvo: Manji računi za struju za proizvođače zelene energije

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
solarni paneli
Smanjenje troškova naknade za kupce-proizvođače,; foto: Ekonomska škola Pirot

Kupci-proizvođači koji proizvode zelenu energiju za sopstvene potrebe, od danas će plaćati manje račune za električnu energiju, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike. S obzirom da ih ima sve više, kako navode, odlučili su da im struju naplaćuju na razliku predate i preuzete električne energije iz mreže. Naknada za ostale potrošače ostaje nepromenjena.

Nova Uredba o naknadi za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, usvojena je danas na sednici Vlade, a ona propisuje način obračuna naknadne za povlašćene proizvođače električne energije koju plaćaju krajnji kupci.

Novim propisom dodatno se olakšava i unapređuje finansijski položaj kupaca-proizvođača, jer se osnovica za obračun naknade zasniva na neto električnoj energiji, a ne na preuzetoj električnoj energiji iz mreže - navode iz Vlade.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da su novom Uredbom zaokružene izmene poreza i naknada koji se odnose na kupce-proizvođače, na povoljniji način za prozjumere.

Kupcima-prizvođačima će se povećati uštede na računima za struju, odnosno smanjiće im se računi za električnu energiju. Najvažnija izmena koja se odnosi na kupce-proizvođače je da će od sada naknadu za povlašćene proizvođače električne energije plaćati na razliku predate i preuzete električne energije iz mreže - rekla je ministarka.

Naknada za ostale potrošače ostaje nepromenjena.

Dodala je da je istu izmenu Vlada Republike Srbije do sada sprovela i za obračun PDV-a, akcize, kao i za naknadu za energetsku efikasnost.

Kapacitet prozjumera je, kako navode iz Ministarstva, u poslednjih 20 meseci porastao približno devet puta, država je subvencionisala skoro petinu izgrađenih solarnih elektrana među domaćinstvima i sada su odlučili da zaokruže neophodne izmene propisa od kojih će svi koji proizvode električnu energiju za sopstvene potrebe imati koristi,.

Uredbom je propisano i da će se u slučaju negativne premije koju povlašćeni proizvođači električne energije plaćaju EPS-u ta premija koristiti za smanjenje računa građana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Petra

    18:31 // 6. 6. 2024.

    Sta je sa popustom za potrosace koji manje potrose struju,zasto je ukinut?

  • Slavko Cvija

    16:43 // 6. 6. 2024.

    Ne brinit, ovo je čisto navlačenje, Ispratio sma kako su navukli ljude u Sloveniji na individualnu proizvodnju "zelene" energije, pa krenuli da im ukidaju benefite, podsticaje, podižu dažbine, uvode zabrane prodaje ili deljenja rođene struje... Velika prevara, kao i cela "zelena" agenda. nažalost, namera je bila dobra, ali svet, pre svega zapadni je pokvaren do srži

  • DedaR

    15:17 // 6. 6. 2024.

    Zašto mi potrošači da plaćamo za povlašćene proizvođače, opšta pljačka, za kumove i bratiju, ukinuti tu stavku, to je 15mil.€ svakog meseca, dosta bre

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Naravno da nije problem u direkciji... problem je u 2. junu!

Ivan čitalac

Tekst: Žitelji niškog sela Hum žale se na probleme sa prevozom, iz Direkcije kažu da nije problem u njima

Pronađite nas na: