Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:55, 1. 10. 2024.

| Ekonomija

Najviše prihoda u gradskoj kasi Niša od poreza na zaradu i imovinu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
gradsko veće
Gradsko veće podvuklo crtu; foto: Tamara Radovanović

U odnosu na planirani obim od oko 14,5 milijardi dinara, budžet Niša za 2023. godinu ostvaren je u iznosu od oko 13,9 milijardi, kaže v. d. zamenice načelnice Uprave za finansije Danijela Spasović. Najviše prihoda Grad je ostvario od poreza na zarade i na imovinu. Predložen je i rebalans budžeta za ovu godinu, a Nišlije imaju samo 41 sat da ga pogledaju i da pošalju primedbe i predloge.

Za oko 2 milijarde dinara su veći prihodi Grada u 2023. u odnosu na 2022. godinu, ističe Spasović. Međutim, najveći deo novca koji čini prihode potiče od poreza koji građani plaćaju na zarade i na imovinu.

Što se tiče završnog računa za 2023, planirani obim budžeta je bio okvirno 14,5 milijardi dinara. Skoro 14 milijardi, tačnije oko 13,9 milijardi dinara, jeste ostvarenje prihoda, što je zaista veliki iznos u odnosu na prethodne godine.

Najveći deo prihoda, kako navodi Spasović, dobila je Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, “za određene projekte”.

Sva sredstva su raspodeljena u skladu sa zahtevima direktnih i indirektnih korisnika. Moram da naglasim da su naši korisnici zaista pokušali te prihode koji su više ostvareni da rasporede u skladu sa zahtevima svih korisnika budžeta, kojih je zaista puno. Najviše prihoda je raspoređeno na određene projekte KLER-a, za školsku i predškolsku decu i za programe socijale. U skladu sa njihovim zahtevima, pokušali smo da ravnomerno izvršimo rashode - kaže v. d. zamenice načelnice.

Predlog završnog računa usvojili su danas gradski većnici, a to rešenje naći će se i pred odbornicima gradske Skupštine kao jedna od tačaka dnevnog reda na predstojećoj sednici.


Samo 41 sat za uvid u rebalans

sajt foto: printscreen Dok čekaju konačne informacije o tome koliko i kako su trošene njihove pare prošle godine, građani Niša mogu da pogledaju Nacrt odluke o izmenama odluke o budžetu (rebalans) za ovu godinu.

To mogu da učine, ali i da u vezi sa rebalansom pošalju svoje sugestije i predloge, od danas u 17 sati do 3. oktobra u 10 sati. Nacrt je dostupan na sajtu Grada Niša.

41 sat za tako obimnu dokumentaciju, smatra Spasović, “sasvim je dovoljan jer je kraj budžetske godine”.

Kao zamenica načelnice Uprave za finansije, mislim da će to biti transparentno. Mi ćemo raditi neprestano, primaćemo predloge. Imajući u vidu da je ovo drugi rebalans budžeta, mislim da je sasvim dovoljno. Već imamo kraj godine, počeo je poslednji, četvrti kvartal. Mislim da je dovoljno vremena da vidimo da li možemo izvršiti još neke korekcije - navodi Spasović.

Rebalans sadrži i novu poziciju u iznosu od 530 miliona dinara, a to je finansijska podrška radnicima propalih niških preduzeća, koju je ranije obećao gradonačelnik Dragoslav Pavlović.

To je drugi rebalans u ovoj godini. Reč je o tome da smo, imajući u vidu da je kraj budžetske godine, određene pozicije prerasporedili u skladu sa izvršenjem do kraja godine. Tako smo uzeli u obzir šta je prioritet do kraja godine. Određeni rashodi neće se izvršiti, pa smo to korigovali, odnosno smanjili određene pozicije - ističe Spasović.

Kao i Pavlović, ni ona nije navela koje pozicije su umanjene zarad isplate zaostalih zarada radnicima propalih firmi.


Uprava razmatra predloge za budžet za 2025.

danijela spasović Danijela Spasović; foto: Tamara Radovanović Nišlije su do nedavno mogle da dostavljaju Gradu predloge u vezi sa tim na šta trošiti novac iz budžeta za narednu godinu. Spasović kaže da je stiglo dosta zahteva i da ih u gradskim upravama trenutno razmatraju.

Pristigle predloge smo rasporedili direktnim korisnicima, u zavisnosti od nadležnosti i trenutno se ti predlozi obrađuju i analiziraju kod određenih gradskih uprava. To ćemo razmatrati, imaćemo sastanke i videćemo da li u skladu sa mogućnostima budžeta određeni zahtevi mogu ući u skladu sa zakonskim procedurama u budžet za 2025 - navodi ona.

Osim javne rasprave, najavljuje tribinu o budžetu za 2025. godinu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovan

    19:12 // 1. 10. 2024.

    Crni Dale, umesto da uzmes od republike pare ti ces nase novce da das radnicima.
    Sram te bilo!
    Zelimo ulice bez rupa, zelimo vise vrtica, obnovljene skole, a ne nase novce u privatne dzepove

  • Posmatrač

    18:26 // 1. 10. 2024.

    Opet ova da li je moguće da nova struja u gradu nema ni jednog kvalitetnog Ekonomistu koji bi zamenio Dotičnu Personu šta čekate više sa smenama u Gradskoj Upravi dovedite nove ljude baš u inat prethodnima postavite ih neka rade kao obični radnici da vide lepotu gradskog aparata, šta ih toleripete pitajte kako je bilo radnicima unazad četri godine kakvih prebačaja i mobingovanja je sve bilo!

  • Michael

    18:25 // 1. 10. 2024.

    Pa kad je porez na imovinu povećan za 100%.Šišaj ovce.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: