Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:45, 11. 7. 2024.

| Ekonomija

Nalet stranih studenata u Nišu podigao cene kirija, domaći brucoši u problemu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
zgrade niš2
Sve veće interesovanje stranih studenata za studiranje u Nišu; ilustracija; foto: JV / Tamara Radovanović

Sve više stranaca upisuje fakultete u Nišu - neke dovode pristupačne cene školarina, a neki su došli 2022. godine, usled rata u Ukrajini. Porastom broja stranih studenata, “skočile” su i cene kirija, pa su sada u problemu studenti koji dolaze u Niš iz drugih mesta u Srbiji. Iz 4 zida kažu da je u Nišu prosečna cena garsonjere oko 215 evra, dok za veće stanove strani studenti izdvajaju i do 500 evra.

Studenti iz inostranstva uglavnom pokazuju interesovanje za Medicinski fakultet u Nišu, pre svega, zbog pristupačnijih cena školarina u odnosu na druge evropske zemlje.

Nalet stranaca primetan je u poslednje dve godine, kaže za 4 zida Đorđe Stanković iz jedne niške agencije za nekretnine - najpre zbog sukoba u Ukrajini.

Grupa od oko 100 studenata je prešla na Medicinski fakultet u Nišu 2022. Oni retko iznajmljuju stanove sami, uglavnom su u paru, a najviše ih bude po četvoro. Kada su stigli stranci, kirija za veće stanove je skočila i sada je od 350 do 600 evra - navodi Stanković.

Studenti iz Indije, Maroka, Nigerije, Šri Lanke, Tunisa i drugih zemalja spremni su da u Nišu plaćaju veliki stan od 300 do 500 evra mesečno, navode sa sajta za oglašavanje nekretnina 4 zida.

Na sajtu 4 zida oglašena cena garsonjere za izdavanje u Nišu trenutno iznosi u proseku oko 215 evra, za jednosoban stan je mesečno potrebno izdvojiti 250 evra, dok kirija za veće stanove iznosi od 300 do 500 evra - ističu iz 4 zida.

Stanković dodaje da stanodavcima odgovara to što su strani studenti došli na duži period i da su iskustva sa njima uglavnom korektna.

Sa prvim naletom stranaca, u jednom trenutku bilo je teško naći prazan stan u Nišu. Uglavnom su njihovi uslovi da svaki student ima posebnu sobu, da krevet ne bude na rasklapanje, već singl ili francuski ležaj i da svaka soba ima ormar, radni sto i stolicu. Najviše traže nekretnine u okolini Medicinskog fakulteta - priča on.

Sve to donosi niz problema brucošima iz Vranja, Leskovca, Pirota, Zaječara i drugih gradova u Srbiji, koji u Nišu već pokušavaju da rezervišu stanove za oktobar - stranci su uticali na cene, ali i zauzeli veliki broj stanova.

Dolazak stranaca je otežao situaciju domaćim studentima. Pre su mogla tri studenta da nađu stan od 300 evra, a sada je kirija 400 do 450 minimum, plus troškovi, tako da im je potrebno minimum 150 evra po osobi. Studenti iz Srbije uzimaju garsonjere, od 150 evra, pa do 250 evra oko Ekonomskog, Pravnog i Medicinskog fakulteta - kaže Stanković.

U Nišu je poslednjih godina sve veće interesovanje investitora za zidanje zgrada, ali sve su veće i cene. Podaci 4 zida pokazuju da je prosečna oglašena cena za prodaju stanova u Nišu 1.578 evra po kvadratu. Pre samo tri godine, prosečna cena kvadrata u tom gradu bila je oko 1.000 evra.

Da bi kupili stan od 50 kvadrata, mladi u Nišu morali bi da rade skoro celu deceniju, a ako primaju minimalac, za to bi im trebalo čak 17 godina rada. Sve to pod uslovom da cene u međuvremenu ne porastu i da se cela plata koristi samo za to. Zato neki podižu kredite, neki plaćaju kiriju, a neki ostaju kod roditelja. Prosečna cena kvadrata u Nišu je 1.578 evra, a cena mesečne kirije za garsonjeru oko 214 evra, pa je mladima u Nišu sve teže da i to priušte.

Iz organizacije Ministarstvo prostora za Južne vesti su nedavno rekli da je u Srbiji tržište nekretnina nedovoljno regulisano i da se tako na istom mestu “takmiče” oni koji kupuju stan da bi ga iznajmljivali ili prodali dalje i oni koji traže stan da bi se osamostalili.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miki

    16:05 // 2. 9. 2024.

    Udružene agencije za prodaju nekretnina.
    Od njih i novinara zavisi kada ce cene nekretnina oci na gore i približno dokle.
    Nude gotovo stalno iste nekretnine kojima stalno rastu cene.ponekad se pojavi neka nova ponuda.
    Na terenu je slika sasvim drugačija.
    Cene rastu stalno.prodaja ne ide nikako ,koji je razlog kada je ponuda Veca od potražnje.

  • dragan

    07:38 // 15. 7. 2024.

    Neka nadju stan na 20-30min voznje prevozom od fakulteta i resen problem.

    cak i 30minuta pesaka od fakulteta, cene se nisu menjale. nije “centar” jedino mesto za zivot

  • Dejan

    16:11 // 13. 7. 2024.

    Naissus je u pravu, njegov je stan i on određuje cenu. Ali i oni koji traže 600 evra za trosoban stan su takođe u pravu. Vlasnik stana je vlasnik i svoj stan može da izdaje za koliko hoće. Ako ga neko iznajmi znači da nije skup. Kada sam ja studirao, u sobi u domu, u 16 m2 stanovali smo nas četvorica i svi završili fakultete. Danas đaci traže veći komfor, a to košta.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: