Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:40, 31. 7. 2024.

| Ekonomija

Nove cene grejanja u Nišu

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
Radijator toplana grejanje; foto: JV-Ljubica Jocić
Malo jeftinije, malo više skuplje; foto: JV/Ljubica Jocić

Ako Gradsko veće da saglasnost Nadzornom odboru Gradske toplane, Nišlije će varijabilni deo računa za grejanje plaćati malo jeftinije - 7,07 dinara, ali će fiksni deo plaćati skoro 8 dinara skuplje - 37,28 dinara po metru kvadratnom.

Varijabilni deo od februara košta 7,76 dinara, a novi predlog Nadzornog odbora je da taj deo bude smanjen i to na 7,07 dinara po kilovat satu. S druge strane, fiksni deo biće skuplji i umesto 29,42 dinara po metru kvadratom, ta stavka će se naplaćivati 37,38 dinara.

Predlog je i da fiksni deo po instalacionoj snazi bude skuplji - umesto 163,38 dinara, koštaće čak 212,23 dinara po kilovatu. Takođe, povećava se i cena fiksnog dela za kupce koji su u obustavi i to sa 9,71 dinar na 12,34 dinara po metru kvadratnom.

Kako su naveli iz Toplane, parametri na osnovu kojih su formirane nove cene su cene gasa, mazuta, lakog ulja za loženje, električne energije, vode, ostali varijabilni troškovi i troškovi i prihodi iz Izveštaja o poslovanju za 2023. godinu.

Kada Gradsko veće da saglasnost, odluka će primenjivati od prvog narednog meseca.

Poslednje poskupljenje bilo je februara nakon što je Nadzorni odbor Toplane krajem 2023. godine tražio povećanje od 9,21%.


"Svi problemi u poslovanju rešavaju se povećanjem cena"

Savetodavno telo Gradske toplane je sa 4 glasa “za” i 1 “protiv” dalo saglasnost za nove cene.

Protiv je bio privremeni član tog tela i sekretar Centra za zaštitu potrošača Forum Perica Stojčev. Naveo je da ni on ni Forum, nisu saglasni sa povećanjem.

Prvo, predloženo povećanje cena je previsoko. Drugo, smatramo da praksa kod svih komunalnih preduzeća, (ne samo kod vas), da se svi problemi u poslovanju rešavaju tako što se povećavaju cene komunalnih usluga i tako problemi poslovanja prebacuju na potrošače, nije održiva i direktno se odražava na standard građana korisnika vaših usluga. Iz dostavljene dokumentacije ne vidimo da se pokušalo da se poslovanje poboljša uštedama, boljom ogranizaciom poslovanja, racinalizacijom i smanjenjem nepotrebnih troškova ili na neki drugi način, pa tek nakon toga, ukoliko te aktivnostu ne daju rezultate, ide i na povećanje cena usluga - obrazložio je Stojčev.

Njegova primedba je odbačena kao neosnovana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera

    10:35 // 1. 8. 2024.

    Klima sve toplija. Sta ce da naplacaju kada vise nece biti hladno zimi.
    Ispada da ce toplana biti visak jer efektivno radice sam 1-2 meseca zimi.
    Nikom ko ima parno grejanje ne isplati se da ga greje toplana. To znaci da ce velika vecina "radnika" biti visak. Ugasice toplanu za 2-3 godine.

  • Milica Petrovic

    10:06 // 1. 8. 2024.

    Bice sve toplije. Zima ce trajati 2-3 meseca sa prolecnim temperaturama. To znaci da nema potrebe za grejanjem 10 meseci. Postavice se problem zasto bi neko placao 12 meseci za 2 meseca grejanja. Infrastruktura ce propasti a onda ce biti problem sta sa viskom zaposlenih jer realno prelazimo u doba toplije klime gde ce potreba za grejanjem biti minimalna. Toplana ce se ugasiti

  • Šišaj na nulu

    09:19 // 1. 8. 2024.

    Toplana kao i ostala lokalna javna preduzeća rade van svake kontrole i ne vode brigu o standardu građana.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Mala deca, veliki ljudi! Bravo dečaci, bravo šampioni!

Dimitrije Đurđević čitalac

Tekst: Dečaci fudbaleri iz Niša postali šampioni, pa povređenom drugu odneli medalju

Pronađite nas na: