Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:43, 13. 9. 2024.

| Ekonomija

Od oktobra grejanje u Nišu skuplje za oko 9%

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
radijator
Poskupljuje grejanje, foto: arhiva JV

Odlukom Gradskog veća Nišlije će varijabilni deo računa za centralno grejanje plaćati malo jeftinije - 7,07 dinara, ali će fiksni deo plaćati skoro 8 dinara skuplje - 37,28 dinara po metru kvadratnom. U proseku grejanje će biti skuplje oko 9%, a veće račune građani mogu da očekuju od novembra.

Predlog Nadzornog odbora Toplane bio je da varijabilni deo sa 7,76 dinara bude smanjen na 7,07 dinara po kilovat satu. S druge strane, fiksni deo biće skuplji i umesto 29,42 dinara po metru kvadratom, ta stavka će se naplaćivati 37,38 dinara.

Fiksni deo po instalacionoj snazi buće skuplji - umesto 163,38 dinara, koštaće čak 212,23 dinara po kilovatu. Takođe, povećava se i cena fiksnog dela za kupce koji su u obustavi i to sa 9,71 dinar na 12,34 dinara po metru kvadratnom.

Za prosečan stan u ukupnom iznosu može da se očekuje povećanje cene od 9% u odnosu na prethodnu grejnu sezonu. Koliko će biti povećani zavisi i od same grejne sezone, kolika će spoljna temperatura biti i koliko ćemo toplotne energije isporučivati korisnicima - navodi direktor Toplane Predrag Milačić.

Kako su naveli iz Toplane, parametri na osnovu kojih su formirane nove cene su cene gasa, mazuta, lakog ulja za loženje, električne energije, vode, ostali varijabilni troškovi i troškovi i prihodi iz Izveštaja o poslovanju za 2023. godinu.

Predlog Toplane uvojen je danas na Gradskom veću.

Ova odluka krenuće da se primenjuje oktobra, a računi sa novim cenama grejanja građanima će stići u novembru.

U Nišu oko 31.000 domaćinstava greju se preko Toplane i oko 2.000 poslovnih prostora. Ukupna grejna površina je oko 2,2 miliona kvadratnih metara.

Podsetimo, poslednje povećanje cene grejanja bilo je u februaru, a sa novim promenama cena nisu bili saglasni svi članovi Savetodavnog tela Gradske toplane i govorili su "svi problemi u poslovanju rešavaju se povećanjem cena".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Poltron

    21:45 // 15. 9. 2024.

    Plate u toplani kv monteri 110000 da ne nabrajam druge njihov javašluk narod plaća. Ljudi se tresu od računa ne od zime.. Gde će vam duša

  • Gojko (SPS)

    16:37 // 15. 9. 2024.

    Najavljivano je smenjivanje servilnog direktora iz SPO pre 3 godine. Neucinjeno se sada vraca.

    • Smuk II

      17:26 // 15. 9. 2024.

      @Gojko (SPS) : Izgleda mi da ti je @petr/SNS/ jednojajčani blizanac ! Dve partije a nijedna duša ! I obraz !

  • Djoka

    12:34 // 15. 9. 2024.

    Samo jasi, svi smo nasi...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Baš dobra lokacija da se naprave 3-4 zgrade sa lokalima

Hepek Čitalac

Tekst: Pre 80 godina zvanično prestao da funkcioniše Logor "Crveni krst" u Nišu

Pronađite nas na: