Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:48, 26. 6. 2024.

| Ekonomija

Okončan štrajk u leskovačkoj "Juri"

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
jura
Posle pritisaka i zastrašivanja brojni štrajkači odustali; foto: I. M.

Nakon 19 dana štrajka zaposlenih u fabrici "Jura" u Leskovcu danas je obustavljen, jer je, kako objašnjavaju članovi štrajačkog odbora, većina radnika zbog pritisaka i zastrašivanja odustalo od toga. Kažu da ih je država prevarila, dok južnokorejska fabrika, napominju, ne želi da pregovara, niti želi sindikat u svojoj kompaniji.

Prema rečima člana štrajkačkog odbora Srđan Atanasovski pritisci na radnike su se nastavili i ovim prekidom štrajka hteli su da ih zaštite i ne izlažu daljim gubicima. Kaže da će sindikalne aktivnosti biti nastavljene, pritiskom na državu, ali i pritiskom na kompaniju "Jura" i njene kupce putem sindikata u Evropi i svetu.

Pokrenućemo i konkretne sudske postupke zbog kršenja zakona u Juri - najavljuje Atanasovski.

Kako su saopštili predstavnici Samostalnog sindikata metalaca Srbije, ovim se pokazalo da država ne može da zaštiti radnike i da dozvoljava poslodavcu da krši sve zakone koje je ona propisala.

Žalosno je, ali su nas prevarili iz Ministarstva rada. Bili smo na sastanku kada smo bili najbrojniji, tada su dolazili da gase požar i tražili od nas da celodnevni štrajk prekinemo. Mi smo to poslušali, pozvali nas na pregovore u Beogradu, rekli da Korejanci imali ponudu, ali tamo ništa. Drugi sastanak je trebalo da se desi u četvrtak, ali su to odložili. I do sada se nisu oglasili. Kao nemaju moć da dovedu Juru da pregovaraju - rekao je predsednik Štrajkačkog odbora Jure u Leskovcu Predrag Stojanović.

Današnju situaciju u "Juri", predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković nazvao je "teškim porazom za državu Srbiju“.

Prekršen je Ustav, zakoni, ali mi nemamo institucije koje mogu da ih štite. Institucija Inspektorata rada je ustanovila da su oni kršili zakone i ustavno pravo zaposlenih. Nisu im dozvoljavali nedeljni odmor, primali su druge radnike za vreme štrajka da rade na mesto ovih radnika i to su propisi koji su Ustavom i zakonom Srbije zagarantovani - rekao je Marković.

Rekao je da su 1. jula zakazali skup kojim bi se pružili podršku štrajkačima, ali da su i od toga odustali.

Podsetimo, štrajk je započet 7. jula, a zahtevi štrajkača bili su da se plata poveća 20%, da se poveća naknada za topli obrok, da se bonus na prisutnost obračunava po danu prisutnosti na radnom mestu, kao i da se omoguće humaniji uslovi u toaletima fabrike.

U pregovore se uključilo Ministarstvo rada kao posrednik, nakon čega je obustavljen celodnevni štrajk, počeli su pregovori, ali poslodavci nisu pristali na zahteve sindikata.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miloš

    14:59 // 27. 6. 2024.

    Ova fabrika, kao i mnoge druge, su dobile masne subvencije od države, tj. nas, poreskih obveznika!

  • ђура

    09:00 // 27. 6. 2024.

    Гласали сте за вишепартијски систем и сами себи укинули Синдикат , Суд Удруженог рада , боловање .. .!
    Капитализам је ово суров и нехуман систем !

  • Aleksandar

    08:44 // 27. 6. 2024.

    Пљунули сте сами на себе. Сад лепо мокрите у прљаве тоалете, радите за минималац, нека вас шиканирају неписмени лидери, за боље и нисте.
    Шта је Србин доживео некада су певајући ишли на стрељање, а данас не могу да се сложе око тога да не раде за пишљиви минималац, и да стану иза тога тога.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da li sada Oko sokolovo sme da prolazi kroz Medijanu ili ne?

Milan Čitalac

Tekst: Milić najavljuje "žestoku" racionalizaciju kadrova i bifea u Medijani

Pronađite nas na: