Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:02, 27. 10. 2024.

| Ekonomija

Osnovan Regionalni inovacioni startap centar u Leskovcu, završetak izgradnje do kraja 2024.

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
startaple
Grad Leskovac ima vlasnički udeo od 40%, a ostala tri suosnivača po 20%; foto: Zvanični sajt Grad Leskovac

Godinu i po dana nakon potpisivanja ugovora za izgradnju, potpisan je i ugovor o osnivanju privrednog društva Regionalni inovacioni startap centar i to između Grada Leskovca, Akademije strukovnih studija "Južna Srbija", Tehnološkog fakulteta i Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga. Vrednost izgradnje je oko 85 miliona, opreme 25 miliona dinara, a prema najavama gradonačelnika Leskovca radovi bi trebalo da budu završeni do kraja godine.

Prema ugovoru o osnivanju, Grad Leskovac će biti vlasnik 40 % ovog centra, dok će ostala tri suosnivača imati vlasnički udeo od po 20 %.

Izgradnju Startap centra u Leskovcu finansiralo je sa 77 miliona Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, dok je 8 miliona obezbedio Grad Leskovac i izdvojiće još 6,5 miliona za završene radove, saopštavaju iz ove lokalne samouprave.

Što se tiče opremanja ovog objekta, u toku je postupak javne nabavke za izbor najpovoljnijih dobavljača. Vrednost planirane opreme je 25 miliona dinara, a sredstva u potpunosti obezbeđuje Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. Radovi na izgradnji trebalo bi da budu završeni do kraja tekuće godine, nakon čega će u fokusu biti pružanje podrške u razvoju inovacionih delatnosti - rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Navodi da će za operativno poslovanje centra Vlada obezbediti dodatnih 5 miliona dinara i to 4 miliona za rad start-apa i 1 milion za Naučno-tehnološki park u Nišu, koji će biti zadužen za pružanje mentorske podrške.

Kako bi se zaokružio ceo kompleks Regionalnog inovacionog start-ap centra, u idućoj godini Grad Leskovac planira izgradnju saobraćajnice na tom prostoru, čime će biti omogućen lak pristup centru - rekao je gradonačelnik Cvetanović.

Prema rečima menadžera projekta Tome Dašića, izgradnja infrastrukture i osnivanje privrednog društva su samo početna faza za upis ovog društva u Registar inovacionih delatnosti. Ono što će potom uslediti je realizacija programa podrške pod mentorstvom Naučno-tehnološkog parka Niš, koji će biti usmereni na sve one biznise koji su u startnoj fazi razvoja, kao i na preduzetnike, koji žele da otpočnu svoje poslovanje.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I mi smo propali te neće tender.

Radnik SC Čair Čitalac

Tekst: Nakon propalog tendera, Sportski centar "Čair" ponovo traži izvođača za skejt-park

Pronađite nas na: