Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:34, 25. 10. 2024.

| Ekonomija

Plan budžeta Kuršumlije preko milijardu dinara, građani pozvani da predlože na šta da se troši

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
kuršumlija centar
U Kuršumliji pozivaju na javnu raspravu o budžetu; Foto: Lj. M.

Građani Kuršumlije svoje predloge, sugestije i prioritete u lokalnom budžetu za 2025. godinu mogu dostaviti elektronskom poštom ili pisanim putem do 10. novembra, do kad je predviđeno da traje javna rasprava o nacrtu budžeta za narednu godinu. Planirani prihodi su 1.015.858.500, rashodi 1.053.261.500 dinara, a projektovani deficit budžeta je u minusu za 34.403.000 dinara.

Kuršumlija je jedna od retkih, ako ne i jedina opština u Topličkom okrugu koja na jasan i transparentan način dozvoljava građanima uvid u nacrt odluke, ali i dovoljno vremena da mogu da dostave svoje predloge i sugestije o tome gde i kako potrošiti budžetski novac u predstojećoj godini.

Najveći deo novca potrošiće se na plate i usluge lokalne samouprave 262.575.000, upola manje, 138.693.000 predviđeno je za predškolsko obrazovanje, dok je za komunalne delatnosti, odnosno sobraćaj i infrastrukturu u 2025. godini planirano 119.000.000 odnosno 103.500.000 dinara. kuršumlija Javna rasprava traje do 10. novembra; Foto: Lj. M.

U budžetu za narednu godinu planirano je i sufinansiranje poljoprivrede sa 16 miliona, razvoj turizma 61.858.000, 7 miliona za zaštitu životnre sredine, razvoj sporta sa 64.612.500 i 3 miliona dinara za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije. Planirano je i nekoliko kapitalnih projekata, među kojima je asfaltiranje ulica i izgradnja mostova za koje je opredeljeno 36 miliona, izgradnja vizitorskog centra u Đavoljoj varoši koji nadlećno ministarstvo sufinansira sa 25. miliona, izgradnja spomenika u selu Mačkovac za koji je predviđeno 3 miliona dinara, za eksproprijaciji zemljišta 2 miliona, nabavku dostavnog vozila za koje je opredeljeno 500.000 dinara - kaže Vojimir Čarapić, predsednik Opštine.

Tvrdi da se tokom javne rasprave daje građanima priliku da iznesu svoje predloge i sugestije o budžetskim prioritetima. kuršumlija Rasprava o bidžetu u Kuršumliji; Foto: Lj. M.

U okviru javne rasprave, centralni događaj biće održan 6. novembra 2024. godine u 11 sati, u Skupštinskoj sali Opštine Kuršumlija. Ovo će biti prilika za direktnu diskusiju građana, predstavnika Opštinskog veća i drugih relevantnih učesnika, koji će zajednički analizirati stavke predložene u budžetu i predloge za unapređenje raspodele sredstava - dodaje Čarapić.

Po završetku javne rasprave, Odeljenje za lokalnu poresku administraciju, budžet i finansije analiziraće sve prikupljene sugestije i na osnovu njih sačiniti izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi.

Kuršumlija se ističe kao primer opštine koja svojim stanovnicima daje priliku da direktno učestvuju u donošenju odluka o raspodeli javnih sredstava, postavljajući standarde transparentnosti i odgovornosti koji su retkost u Topličkom okrugu.

Građani i svi zainteresovani mogu svoje predloge, sugestije i mišljenja dostaviti putem elektronske pošte na adresu [email protected] ili poštom na adresu Opština Kuršumlija, Proleterskih brigada bb, 18.430 Kuršumlija sa naznakom "Za javnu raspravu o Nacrtu Odluke o budžetu opštine Kuršumlija za 2025. godinu.“

Nacrt i obrazac se mogu preuzeti na zvaničnoj internet stranici Opštine Kuršumlija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Merdarac

    02:24 // 27. 10. 2024.

    Dajte malo više sredstava za socijalna davanja jer grad i gradjani su odavno na socijali.Ljudi odlaze a beda zavladala gradom godinama unazad.Sramota

  • Lola iz Preskoče

    15:30 // 25. 10. 2024.

    Predlažem da se svim funkcionerima i zaposlenima u opštini povećaju plate za 90%,da im se uplati uvećan regres za odmor,kako bi bezbrižno plandovali!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I mi smo propali te neće tender.

Radnik SC Čair Čitalac

Tekst: Nakon propalog tendera, Sportski centar "Čair" ponovo traži izvođača za skejt-park

Pronađite nas na: