Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:55, 10. 6. 2024.

| Ekonomija

Počela berba višanja u Toplici: Kvalitet dobar, cena veća od prošlogodišnje

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
višnje
Počela berba višanja u Toplici; Foto: Lj. M.

Tokom vikenda u Topličkom okrugu počela je berba oblačinske višnje koja je ove godine rodila nešto manje nego prethodnih godina, ali je kvalitet dobar, uz početnu cenu od 70 dinara. Berači naplaćuju oko 25 dinara za kilogram, pa voćarima ostaje oko 45 dinara, što je, kako tvrde, dovoljno da pokriju troškove proizvodnje, ali ne i da zarade za eventualna nova ulaganja u proizvodnju.

Ponuđena cena na početku berbe je 20-ak dinara veća od prošlogodišnje, ali je u međuvremenu sve poskupelo, od sredstava za zaštitu do goriva i ulja za poljoprivredne mašine.

Ove godine je kvalitet suve materije dobar, ali je višnja slabije rodila. Kada platimo cenu berbe koja je poskupela od prošle godine, nama ostaje taman da podmirimo najosnovnija ulaganja u proizvodnju. I to je za nas uspeh, jer je prethodnih godina cena bila toliko mala da se nije isplatilo ni brati višnju - kaže proizvođač iz Babinog Potoka kod Prokuplja.

Neizvesno je i, kaže, da li će se početna cena zadržati tokom otkupa, a ne isključuje mogućnost i da bude manja ili koji dinar veća.

Poslednjih nekoliko godina cena otkupa bila je oko 40 do 50 dinara za prvu klasu, ali se često dešavalo da se tokom berbe smanji i na 30 dinara, pa se poljoprivrednici boje da će tako biti i ove godine.

Oblačinska višnja je, uz šljivu, najzastupljenija ratarska kultura na teritoriji Prokuplja i nalazi se na površini od preko 2.000 hektara, a godišnje se otkupi od 2.000 do 2.500 vagona tog voća.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Шупље & Празно

    11:44 // 10. 6. 2024.

    dovoljno da pokriju troškove proizvodnje, - а народ ,одавно рече : боље џаба седи а немој џаба да радиш.Ко,као робни произвођач пристане да ради било који производ без зараде - врло брзо ће ставити катанац на производњу.

    • Гага

      16:15 // 11. 6. 2024.

      Колико је тешко да се одреди"структура цене"по кг(тони),која уважава сваку ставку у производњи? Трошкови по ха се поделе са приносом+ 10-15% профита?!

  • Sloba

    10:45 // 10. 6. 2024.

    Nije valjao kad ljudi kupovali stanove od berbi. Dosta vam je za to kiselo voće.
    Imate balon da letite iznad Merošine na dane visnje

  • Beli

    10:30 // 10. 6. 2024.

    Hljeba, hljeba gospodaru

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: