Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:35, 14. 5. 2024.

| Ekonomija

Počeli radovi na najvećem zagađivaču u Nišu - žalbe, ponovne komisije i najskuplja ponuda

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Sivo nebo nad Nišem
Najveći zagađivač vazduha; foto: čitalac

Mesec i po dana od zaključenja ugovora između grupe ponuđača i Grada Niša i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (KLER) u vrednosti od oko 165.000 evra, počeli su radovi na povezivanju gasnog generatora i kotlarnice Univerziteta u Nišu. Nakon izabrane prve i najjeftinije ponude, nakon žalbi, odustajanja izabranog ponuđača i stručne pomoći Gradske toplane, izabrana je grupa ponuđača koja se prvobitno žalila i koja je imala najskuplju ponudu. Ovim radovima bi trebalo da najveći zagađivač vazduha u Nišu bude konačno ugašen.

kotlarnica Kotlarnica bi trebalo da bude ugašena; foto: N. N. Radovi su počeli 8. maja, ozvaničio je Studentski kulturni centar i tražio odlaganje koncerta Partibrejkersa, ali direktor KLER-a Dušan Radivojević ne odgovara na pitanja o radovima i detaljima.

Prema podacima sa Portala javnih nabavki, ovaj tender pratili su različiti događaji - nakon izabrane ponude grupe vršačkih ponuđača koju čine GASTEC doo i RASING doo, čija je ponuda bila 15.408.722,40 dinara sa PDV-om, grupa ponuđača Alfaco inženjering doo Čačak, Ratko Mitrovic construction doo Čačak, Termo Plus doo Beograd i Kolings doo Beograd, koje su inače dale najskuplju ponudu, podnela Zahtev za zaštitu prava.

Republička komisija za zaštitu prava je krajem decembra donela rešenje kojim je odbijen njihov Zahtev kao neosnovan.

Kako je u međuvremenu istekao rok važenja ponude izbarnog ponuđača, Naručilac se putem Portala javnih nabavki, obratio izabranoj grupi ponuđača zahtevom za davanje saglasnosti za produženje roka važenja ponude - piše u Odluci koja je na kraju teksta.

Vršačke firme su se 6. februara izjasnile, piše na Portalu, da ne prihvataju produženje roka i da ne ostaju pri svojoj ponudi.

Sa druge strane, preostala tri ponuđača su se izjasnila da pristaju na produženje roka, pa je Komisija za javnu nabavku, uz stručnu pomoć Gradske toplane ocenila njihove ponude.

Nakon stručnih ocena - Komisija je konstatovala da je jedina prihvatljiva ponuda grupe ponuđača Alfaco inženjering doo Čačak, Ratko Mitrovic construction doo Čačak, Termo Plus doo Beograd i Kolings doo Beograd, koja je bila i najskuplja.

Vrednost radova je 19.320.000,00 sa PDV-om, što je malo manje od 165.000 evra, a u radovima su izgradnja toplovodnog priključka za povezivanje gasnog generatora i postojeće kotlarnice Univerziteta u Nišu.

Izbor izvođača koji treba da "ugasi" kotlarnicu koja je jedna od onih koje najviše zagađuju niški vazduh traje duže nego što su planirani radovi. Od objavljivanja javnog poziva prošlo je već 6 meseci, ali su u međuvremenu rokovi i produžavani i probijani.

Kada će biti završen posao, za koji je KLER produžio rok nakon što je prvobitni 1. decembar odavno probijen, u Odluci piše - "do obostranog ispunjenja svih ugovornih obaveza".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    19:19 // 14. 5. 2024.

    Pare su izdvojene, jos za proslu grejnu sezonu, znaci, vec je trebalo da je zavrsena konverzija, al su "pojedene", za republicke izbore!
    I, dok traje bitka sns aparatcika, ko ce biti rektor, uopste ih ne zanima, sto im je sediste u zgradi, najveceg zagadjivaca u Nisu?!
    A, da, tu su i Komora, NKC i Univerzitetska biblioteka.
    Njihovom rukovodstvima je vazno da se zadrzi fotelja, da se dodvore AV.

  • webking

    14:53 // 14. 5. 2024.

    Ima jedna poznata firma koja prodaje ugalj na bul.12 februar iz njihovog inoks dimnjaka cele zime svakog jutra je kuljao crni dim.Cela planeta je ugrožena svetskim zahdjivačima zbog toga se dešavaju poplave,oluje,grad.Trebaju svetski lideri da shvate da je vrag odneo šalu i da klimatske promene nisu normalno ponašanje prirode ako žele da čovečanstvo opstane mora se dugoročno nešto preduzeti u tome

  • Nišlija

    12:44 // 14. 5. 2024.

    Sad kad ga renoviraju pa kad biraju rektora , će izlazi beli dim umesto dosadašnji crni.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Uzeće mu prednji točkić?

Vladica Petrović čitalac

Tekst: Prijava protiv Nišlije - vozio električni trotinet sa preko 2 promila alkohola

Pronađite nas na: