Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:03, 14. 5. 2024.

| Ekonomija

Povrtari sa juga najavili protest - kažu uvozi se strano povrće, a domaće baca

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
paradajz-u-plastenicima-foto-d.m..jpg
Kažu da ne žele da opet bacaju i poklanjaju svoje povrće; foto: D.M.

Zbog toga što su, kako kaže, nezadovoljni trenutnom situacijom na tržištu gde velike trgovine ne kupuju domaće povreće, već uvoze, dok domaći proivođači ne mogu da izvezu svoje povrće iz Srbije, udruženje "Povrtari juga" organizuje protest 22. maja u 11 sati ispred zgrade leskovačke Opštine. Ističu da su već neke količine kupusa bacili, a da ne žele da slična situacija bude i sa krastavcem i paradajzom.

Organizator protesta Dalibor Kocić iz leskovačkog sela Svirce objašnjava da su rešili da organizuju protest jer žele da skrenu pažnju na probleme sa kojima se susreću, a kao najveći ističe nekontrolisan uvoz.

Revoltirani smo, jer imamo velika ulaganja, a ne možemo ni to što smo uložili da vratimo. Želimo da razgovaramo sa novim ministrom poljoprivrede, da mu iznesemo naše zahteve i predloge. Nek se uvozi slobodno roba, ali kad stigne domaća roba, može da se poveća carina na to uvozno povrće. I da cena bude konkurentna našoj. A ne oni uvezu sa budzašto cenom i obore i našu cenu. I mi kad prođe sezone ispadne da radili džabe - objašnjava Kocić.

Ističe da je problem što veliki trgovinski lanci ne otkupljuju povrće od domaćih proizvođača, već uvoze iz Makedonije, Albanije i drugih zemalja.

Nisu hteli da kupe kupus od nas, a nismo mogli da izvezemo, tako da smo poklonili kupus i nešto prodali po 10-15 dinara, a ostatak smo bacili - kaže Kocić.

Napominje da tek sledi prodaja paradajza i paprike, pa se nadaju da će do tada rešiti probleme oko prodaje i izvoza.

Sad je problem kod krastavca. Krastavac nije mogao za se izvozi do pre par dana, a sad od kad smo najavili protest, ne znam kako, odjednom je pušten izvoz. Ne znam kako to može da krene i stane kad neko poželi. Nije mi jasno, a to je naš najveći problem - ističe ovaj povrtar.

Kocić kaže da njihovo udruženje ima veliku podršku za ovaj protest, kao i da se nada da će ovog puta, ako bude obećanja od strane Ministarstva poljoprivrede, ona neće samo ostati prazna priča, kao što je, napominje, do sada bilo slučaj.

Grad nam je dao nam parcelu za gradnju Distributivnog centra, ali i dan-danas to nije počelo da se radi, jer iz Ministarstva nisu ispunili obećanje o ulaganju u to. Mi smo platili izradu projekte, uložili novac, ali ništa. Sve stalo i palo u vodu - ističe Kocić.

Protest će biti održan ispred leskovačke zgrade Opštine, a povrtari se nadaju da će im gradonačelnik Goran Cvetanović pomoći i da će ih spojiti sa Ministarstvom.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • baltazar

    15:47 // 27. 5. 2024.

    Au ovu demokrati sto su naporni ajde bre pusite ovde se proica id kupus a ne od vucica ako ti se bato neisplati nemoj da radis kao sto sam rekao znaci ides ono radis sta ti se ispalti jer ste dosadni vise hocete jos pare od drzave

  • Potop

    12:49 // 23. 5. 2024.

    Takve kakve ste birali tako i prolaziti.Vučić i Mesko će da vam pomognu?Apsurd.Zbog vas koji ovu dvojicu predhodno navedenih glasate i mi ostali ne živimo normalno.Šta seješ to ćeš i da žanješ.

  • Motac kablova

    12:34 // 21. 5. 2024.

    Videli smo proteste poljoprivrednika vise puta,sami su zaprzili svoju corbu nek uzivaju i nemoj da nas mesaju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: