Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:05, 13. 6. 2024.

| Ekonomija

Pregovori u leskovačkoj "Juri" biće maratonski, štrajkovi opet jednosatni

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
jura
foto: I. M.

Zbog toga što je, kako kaže član pregovaračkog tima štrajkačkog odbora leskovačke "Jure" Srđan Atanasovski, komunikacija između menadžmenta u Srbiji i centrale u Južnoj Koreji disfunkcionalna, pregovori o zahtevima štrajka biće spori i maratonski, pa su odlučili da prekinu potpunu obustavu rada, ali nastavljaju do daljeg sa jednosatnim štrajkovima upozorenjem.

Nakon što radnici "Jure" u Leskovcu dva dana štrajkovali celo radno vreme, sinoć u 21 sat su ga prekinuli, ali zakazali nove jednosatne štrajkove za večeras u 21 sati i sutra u 13 sati. Član pregovaračkog tima Srđan Atanasovski kaže da je odluka da dinamika štrajka prati dinamiku pregovora.

Napominje da od štrajka ne odustaju i da to jeste mehanizam borbe, ali da će on zavisiti od toka pregovora.

Kaže da su juče sastali sa predstavnicima kompanije, a da su sastanku prisustvovali predstavnici Ministarstva rada u svojstvu medijatora.

Činjenično stanje je takvo da predstavnici poslodavca koji su pristupili pregovorima i dalje nisu imali nikakav mandat da iznesu konkretnu ponudu. Na pregovorima smo zaključili da je komunikacija između srpskog i korejskog menadžmenta u Srbiji i centrale kompanije, dakle komunikacija unutar same firme, u toj meri disfunkcionalna da će pregovori morati da se odvijaju u ritmu i tempu koji je mnogo sporiji od onoga što bi trebalo da bude - objašnjava Atanasovski.

Objašnjava da su predstavnici "Jure" koji su bili na pregovorima nemaju moć ni da se sastanu sa štrajkačkim odborom bez odobrenja, a kamoli da pregovaraju bez odobrenja. Ipak, smatra da su shvatili ovaj štrajk ozbiljno.

Mislim da korejski menadžment konačno shvata ozbiljnost situacije i da će ovog puta izaći sa konkretnom finansijskom ponudom, odnosno sa mogućnošću za proširenja budžeta za plate - ističe Atanasovski.

Narednu rundu pregovora zakazali su, kaže, za petak prepodne. Međutim, ne očekuje da tada i konačno nešto reši.

Očekujemo ovde maraton, ne očekujemo da se u petak nešto brzo reši. Naši zahtevi su vrlo kompleksni, oni zahtevaju promenu politiku obračuna plate u firmi, a ne samo visinu plate - objašnjava Atanasovski.

Napominje i da su krenuli sa prikupljanjem potpisa za peticiju podrške zahtevima štrajka, koju će priložiti na sastanku sa poslodavcima.

Pošto smo na pregovorima optuženi da su naši zahtevi zahtevi manjine zaposlenih, da nemaju smisla i da nemaju utemeljenja, mi smo pozvali sve radnike da potpišu peticiju podrške zahtevima štrajka i odziv je već sada jako dobar. Mnogi ljudi koji nisu hteli da štrajkuju odlučili su da potpišu peticiju i prepoznaju zahteve kao svoje - kaže član pregovaračkog tima.

Podsetimo, zahtevi štrajkača su se plata poveća 20%, da se poveća naknada za topli obrok, da se bonus na prisutnost obračunava po danu prisutnosti na radnom mestu, kao i da se omoguće humaniji uslovi u toaletima fabrike.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragiša Nikolić

    10:35 // 15. 6. 2024.

    Ovakve, nazovi kompanije treba proterati iz Srbije. Da li smo toliko nesposobni da dovedemo nešto normalno i nešto što vredi?

  • Dejan

    15:22 // 13. 6. 2024.

    A zašto je ta komunikacija disfukcionalna? Zato što poruke između Srbije i Južne Koreje putuju pismima brodom mesecima? Zato što u Južnoj Koreji, kao jednoj od najrazvijenijih zemalja na svetu, nemaju internet? Zato što Jura ovde i u J. Koreji nije ista firma? Iz nekog četvrtog razloga?
    Sve u svemu, ne dajte da vam prodaju maglu niti da vas opterećuju time za šta vi ne možete da budete odgovorni.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da li sada Oko sokolovo sme da prolazi kroz Medijanu ili ne?

Milan Čitalac

Tekst: Milić najavljuje "žestoku" racionalizaciju kadrova i bifea u Medijani

Pronađite nas na: