Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:28, 9. 10. 2024.

| Ekonomija

Preko 140 miliona evra za drugu fazu rekonstrukcije aerodroma u Nišu, posao dobili Kinezi

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
viber_image_2024-10-09_13-04-40-733
Ne zna se kada će tačno krenuti radovi; foto: J. Ć.

Memorandum o razumevanju o implementaciji "Projekta o izgradnji i modernizaciji aerodroma Konstantin Veliki - Niš" između Republike Srbije i kineske kompanije Shandong potpisan je danas. Prema rečima ministra saobraćaja Gorana Vesića, u izgradnju poletno-sletne staze, rulne staze, rušenje stare i izgradnju nove terminalne zgrade, novog kontrolnog tornja i hangara biće uloženo preko 140 miliona evra. Vesić kaže da je budućnost Niša kargo saobraćaj, kao i da će Er Srbija uskoro uvesti novu liniju sa ovog aerodroma.

Nakon što je otvorena nova zgrada terminala ove godine, sledi druga faza rekonstrukcije aerodroma u Nišu. Sve radove radiće China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd, koja je već dobila 16 miliona evra za uređenje oko nove terminalne zgrade. viber_image_2024-10-09_13-04-40-365 foto: J. Ć.

Uložili smo preko 30 miliona evra u sam aerodrom i to se pokazało značajnim i važnim. Ulazimo u drugu fazu sa. preko 140 miliona evra. Kažem preko, jer ne znamo još tačan iznos. Slede pregovori oko komercijalnog ugovora i oni će biti završeni za oko mesec dana kada ćemo potpisati ugovor i značemo tačno koliko će tačno vredeti ova investicija - rekao je ministar Goran Vesić.

Napominje da će izgradnja početi uskoro, ali ne precizira kada, niti kada je plan da sve bude završeno. Napominje da ceo projekat ima više faza i delova.

Ova investicija ima nekoliko faza, odnosno delova. Prva je sanacija poletno-sletne staze koja nije rađena od kada je aerodrom. Druga je proširenje platforme koja je veza između nove terminalne zgrade i platofme za parkiranje aviona. Treća je izgradnja rulne staze kako bi imalo više mesta za parkiranje aviona. Četvrta je rušenje stare zgrade i izgradnje nove. Zatim izgradnja novog tornja. Za neke od ovih projekata imamo već građevinske dozvole, kao što je poletno sletna staza i rulna staza, a za ostale ćemo ih brzo dobiti i izgradnja će vrlo brzo početi - objašnjava Vesić.

viber_image_2024-10-09_13-04-40-222 foto: J. Ć.Ministar kaže da će kineska kompanija sama finansirati radove do 2027. godine.

Nama su naši kineski prijatelji izašli u susret i naredne tri godine će o svom trošku finansirati izgradnju aerodroma u Nišu. Mi novac počinjemo da vraćamo od 2027. godine - rekao je Vesić.

Inače, potpisivanju memorandumu danas u Nišu prisustvovao je ambasador Kine Li Ming, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević i gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović.


Vesić: Budućnost Niša je kargo saobraćaj

Ministar Vesić kaže da je čuo primedbe da nema dovoljno putnika na aerodromu u Nišu, što govori i statistika samog aerodroma. On tvrdi da broj putnika jeste bio veći 2023. godine u odnosu na 2012. godinu, ali i da očekuje da broj sve više raste.

Da bi došli putnici moramo da im ponudimo sve druge mogućnosti. Ako želimo da ovde dolaze low-cost kompanije, a Er Srbija će početi sa jednim komercijalnim letom vrlo brzo iz Niša i sa njima oko toga pregovaramo. Dakle to neće biti subvencionisani, već komercijalni let - rekao je Vesić.

Napomenuo je i da je budućnost Niša kargo saobraćaj, kao i da će to omogućiti novi prostor za parkiranje aviona koji je deo novog projekta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nis

    16:03 // 9. 10. 2024.

    Da napomenem da je aerodrom spolja lep dok unutra je onako (ofrlje), ne razumem zasto su 2 rampe i prvi parking za direktora i radnike ?
    Unutra sam video fleke u toalwtu iznad pisoara pre mesec dana neki dan opet, takodje nema ubrusa .
    Klupe za swdwnje su od jako tankog lima i kada se navali covek ledjima kao inonaj sa drugw strane klupa ustine garderobu .
    Lepo izgleda ali se ne odrzava kako treba

  • Jason Bourne

    15:13 // 9. 10. 2024.

    Kargo saobracaj naravno jer beogradjanima smetaju bucni veliki avioni, putnicki saobracaj nizom odluka uspesno smanjujete. Sve ostvarujete sta vam je poklanjanjem aerodroma bio cilj, a to je da citava Srbija putuje jedino iz Beograda a svi ostali ...... se

  • MilosNis

    14:57 // 9. 10. 2024.

    Pisi propaloooo. Oni ce sami da finansiraju ono sto ce sami da grade?! Pa jel prave stanove za prodaju ili ste im poklonili aerodrom pa mogunda rade sta hoce cemu je stos ne razumem? I ko ce da kontrolise to? Dale da potpise dok Zdravkovic izmetri gradju?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Tople probe od oktobra, a građani pucaju na stotine evra leti na grejanje. Obogaćen vazduh uračunat u cenu.

Bumbar Čitalac

Tekst: Tople probe u Nišu u ponedeljak, početak grejne sezone zavisi od prognoze

Pronađite nas na: