Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:25, 21. 10. 2024.

| Ekonomija

Prokupačka vlast traži konsultanta za poslovanje "Vodovoda", plaća 30.000 evra 

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
Zgrada Prokuplja
Grad traži koncesione usluge za Vodovod; Foto: Lj. M.

Iako je pre samo dve godine formirano kao novo javno preduzeće, izdvojeno iz nekadašnjeg Hammeuma koji je posle toga ugašen, prokupačka vlast sada traži konsultantske usluge za analizu poslovanja Gradskog vodovoda. Konsultant će biti zadužen za sveobuhvatnu analizu poslovanja tog preduzeća, sa posebnim naglaskom na finansijsko stanje, organizacionu strukturu i strategije upravljanja, a Grad će za to platiti 3,3 miliona dinara bez PDV-a, odnosno oko 30.000 evra.

Miroslav Antović, gradonačelnik Prokuplja kaže da je ideja da se stručno vidi sistem poslovanja i finansijska strana.

Da vidimo šta će studije da pokažu, da vidimo analizu poslovanja pa da rešavamo kako ćemo dalje. Za sada nikakva podela preduzeća nije u planu, zvali su me iz sindikata i tražili razgovor o tome, ali za sada to nije u planu. Grad izdvaja dosta novca za subvencionisanje poslovanja u Vodovodu i mi to moramo rešiti. Mislim da to preduzeće može i mora mnogo produktivnije da posluje - rekao je Antović.

U Gradskom vodovodu u kome je, nakon deljenja ostalo oko 160 radnika, od preko 260 koliko ih je bilo u ugašenom Hammeumu, od početka ne funkcioniše onako kako su zamislili u lokalnoj vlasti, pa ni posle dve godine nema direktora, već se imenuju stranački ljudi bez kvalifikacije i stručnosti koji upravljaju u v. d. statusu, posle dve godine nije urađena sistematizacija radnih mesta iako je to zakonska obaveza, plate neretko kasne, zbog čega su zaposleni nekoliko puta najavljivali štrajk i odustajali nakon obećanja ili uplate dela zarade.

Formiranjem JKP Gradski vodovod u Prokuplju trebalo je da reši problem viška radnika, unapredi poslovanje i preduzeće pruži bolje i efikasnije usluge za građane. Kako se dosadašnje poslovanje i rad tog preduzeća pokazao neefikasnim, pokušava se da se stručnim konsultantskim uslugama dođe do konkretnog predloga rešenja za povećanje prihoda i smanjenje rashoda, a sve sa ciljem da preduzeće bude samoodrživo u narednom periodu - kaže upućeni u poslovanje Vodovoda.

Od izabranog konsultanta se očekuje da pruži detaljnu analizu trenutnog stanja, uključujući pregled godišnjih planova i finansijskih pokazatelja, kao i identifikaciju ključnih faktora koji utiču na prihode, rashode i novčane tokove preduzeća. Konsultant će takođe pripremiti petogodišnju projekciju poslovanja, s ciljem postizanja merljivih poboljšanja u svim sektorima preduzeća.


Konsultant da predloži dalje korake za poslovanje Vodovoda

Na osnovu dobijenih rezultata, konsultant će predložiti mere za poboljšanje poslovanja i povećanje profitabilnosti svih sektora preduzeća.

Konačni izveštaj o poslovanju, koji će biti izrađen nakon završene analize, sadržaće sve preporuke i projekte za buduće poslovne aktivnosti preduzeća, a traženje konsultanta od strane osnivača, u Vodovodu različito komentarišu, pominje se i nova podela preduzeća i izdvajanje delova radnih jedinica koje bi se kasnije izdale koncesionaru i time dodatno smanji broj radnika u preduzeću, pa samim tim i sufinansiranje iz gradske kase.

Da li je ovaj potez gradske vlasti motivisan stvarnim potrebama za poboljšanjem usluga ili je samo uvod u još jednu podelu preduzeća i izdavanje delova koncesionaru bez jasnog cilja i koristi za građane, ostaje da se vidi u narednom periodu.


Prokupačka vlast "voli konsultante”

Da ovo nije prvi put da prokupačka vlast poseže za konsultantskim uslugama koje građani plaćaju po više desetina hiljada evra, govori podatak da su pre godinu dana angažovali konsultatnte za koncesiju bazena i teniskih terena, a čije su usluge Prokupčani iz budžeta platili 2.908.333 dinara bez PDV-a ili tada oko 25.000 evra po zvaničnom kursu.

Epilog tih usluga je poništena koncesiona nabavka pa, osim što građani već nekoliko godina ne koriste gradski bazen, jedino je kupalište na svojoj teritoriji koje je prepušteno zubu vremena, iz budžeta se izdvajaju ogromne svote novca za usluge od kojih na kraju nema velike koristi, a posebno ih nemaju građani koji sve to plaćaju.

I rasparčavanju nekadašnjeg Hammeuma prethodile su konsultantske usluge i analiza poslovanja, baš kao i pre toga gašenje Sportskog centra, što dodatno podstiče sumnju zaposlenih u Vodovodu da bi ih ista sudbina mogla zadesiti u narednom periodu, da deo njih po netransparentnom spisku ostane u javnom preduzeću, a deo bude prinuđen da pređe kod eventualnog koncesionara ili dobije otkaz.

Likvidacijom Sportskog centra koja još nije završena, a tokom koje je bez posla ostalo 70 porodica, sportska hala, odmaralište na Belom Kamenu, Sokolana i bazen povereni su na čuvanje privatnoj Agenciji za koju se takođe izdvaja ogroman novac građana iz gradskog budžeta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vodovod

    15:32 // 21. 10. 2024.

    Jel ima neko normalan u SNS, ova garnitura od 2012. bi i rođenu majku prodala za koji dolar ili evro. Dok narod ćuti oni sebi prave odstupnice, kupuju stanove po Grčkoj, kupuju skupe CNC mašine sa po više desetina hiljada evra, a sve od plate od 600 evra i svi na državno jasle. Opozicija ne postoji, narod ništa ne zanima, školstvo unazadjeno, o policiji i tužilaštvu da ne govorimo.

  • Magare Vo

    13:34 // 21. 10. 2024.

    Ja se prihvacam,resavam.problem u kratkom roku,otpustiti visak i eto para, smanjiti platu direktoru. Dajte 30.000 evra

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Čemu troškovi puta do Beograda!? Mogli su da prođu sa 3:0!

Đura Sardžama Čitalac

Tekst: Radnički ispraćen iz Beograda "petardom" - Zvezda porazila Nišlije

Pronađite nas na: