Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:34, 1. 6. 2024.

| Ekonomija

Prokuplje nabavlja digitalni turistički vodič vredan preko 10 miliona dinara

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
prokuplje panorama
Prokuplje dobija savremeni digitalni turistički vodič; Foto: Lj. M.

Turisti i posetioci koji u narednom periodu obilaze Prokuplje moći će da na jednom mestu putem digitalne platforme dobiju sve potrebne informacije i saznaju osnovne podatke o najvažnijim znamenitostima u tom gradu. Najsavremenija softverska oprema biće instalirana u okviru projekta koji finansiraju Ministarstvo turizma i Grad Prokuplje, a čija je vrednost 10.494.750 dinara. Veći deo novca, preko 8 miliona izdvaja nadležno ministarstvo, dok će iz budžeta Grada biti izdvojeno 2 miliona dinara.

Instaliranjem platforme digitalnog vodiča omogućava se posetiocima i građanima da na više lokacija, putem multimedijalnog ekrana saznaju sve što bi mogli da posete, udaljenost od tog mesta, istorijske činjenice i razne multimedijalne sadržaje, a sistem podrazumeva i digitalnu kontrolu naplate ulaza u pojedine objekte kulture u gradu.

Uvođenjem digitalnog turističkog vodiča i sistema kontrole naplate, Prokuplje se pozicionira kao moderan i inovativan turistički centar poput nekih većih gradova u Srbiji. Ovaj projekat predstavlja značajan korak napred za turističku organizaciju Prokuplja u modernizaciji svojih usluga. Implementacija novog sistema ima za cilj unapređenje turističke ponude Prokuplja kroz modernizaciju načina na koji se turistima pružaju informacije o našem gradu, gde će na jednom mestu moći da se informišu o svim najvažnijim kulturnim i istorijskim objektima, istorijom grada, a digitalni turistički vodič omogućiće posetiocima lakši pristup informacijama o znamenitostima, dok će sistem kontrole naplate omogućiti efikasnije upravljanje i evidenciju o posetama kulturnim objektima - rekao je Milan Aranđelović, v.d. direktora Turističke organizacije.

Osim softverske opreme, javna nabavka koja je u toku i traje do 18. juna obuhvata i prateće usluge, poput instaliranja i puštanja u rad sistema, kao i izradu potrebne tehničke dokumentacije.

Digitalni vodič će biti instaliran na nekoliko ključnih kulturnih objekata i lokacija u gradu - Narodnom muzeju Toplice, Spomen-parku junacima Gvozdenog puka, na brdu Hisar, u parku Topličkih junaka, te Ulici Jug Bogdanovoj.

Prema konkursnoj dokumentaciji, sva oprema mora ispunjavati visoke tehničke standarde i posedovati potrebne licence, čime se osigurava kvalitetna implementacija sistema, a jedan od ključnih uslova je da oprema bude kompatibilna sa postojećim integracijskim softverom proizvođača "Dahua", platforma "DCC", koji je već instaliran u prostorijama MUP-a Prokuplje.

Ovo osigurava da će novi sistem biti u potpunosti funkcionalan i integrisan sa već postojećom infrastrukturom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Fluid

    12:39 // 4. 6. 2024.

    to mogu da im isprogramiran za 200.000 dinara i da zaradim ali pošto je Prokuplje grad uglavnom manje pismene populacije ovo prolazi lako.
    a ulice makadam

  • Miyat

    22:42 // 1. 6. 2024.

    Prokuplje "cuvena" turisticka destinacija...

  • Miloš Vidanović

    20:59 // 1. 6. 2024.

    Dobro je dok ne "nabavljaju" kružni tokovi i semafori...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: