Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:14, 6. 7. 2024.

| Ekonomija

Pruga oko Niša - radovi počinju, Vučić se zahvalio EU za poklon od 35 miliona evra

Autor:Milan ZirojevićIzvor:Južne vesti
pruga vučić
Vučić obećava brze vozove; Foto: JV

Decenijama Niš čeka da pruga bude izmeštena iz centra grada, a danas su otvoreni radovi na gradnji obilaznice oko grada. Gradiće se 22 kilometra pruge, rok je 2027, a predsednik Srbije istakao je da EU poklanja 35 miliona evra za ovaj projekat uz poruku - “beskrajno vam hvala”.

Na ledini na severu Niša, kamioni, prebacivanje zemlje iz jedne prikolice u drugu, simbolički početak radova i svečani govori predsednika Srbije Aleksandra Vučića i šefa Delegacije EU Emanuela Žiofrea. kamioni pruga Počinje; Foto: JV

Ova obilaznica biće kiseonik koji će podsticaj razvoj čitave jugoistočne Srbije. Praviće se po strogim ekološkim kriterijumima. Radiće se deonica od 22km. Doneće brojne praktične koristi.

Unaprediće se saobraćajni uskovi u Nišu, saob bezbedniji, smanjiće se gužve, a poboljšaće se i ekološki uslovi, što je sve zajedno važno za građane. Deonica će biti elektifikovana, dizel lokomotive odlaze u istoriju - neke su od poruka Žiofrea.

EU donira 35 miliona samo za obilaznicu, sa trasom do Dimitrovgrada to je 115 miliona evra.

Niš je ekonomski centar ovog dela Srbiije. EU je najveći investitor, partner i donator - kaže Žiofre.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da će ovaj projekat sačuvati živote Nišlija i da košta više nego jednogodišnji budžet Niša.

Gradimo 22,5 kilometara obilaznice, time čemo sačuvati živote Nišlija, na 50 mesta pruga preseca puteve u Nišu. Vozovi će ići 160 km na sat, biće elektrifikovana. Za deonicu Niš- Dimitrovgrad na poklon smo dobili 80, a za obilaznicu oko Niša 35 miliona evra na poklon, beskrajno vam hvala na tome, bilo bi nefer da to ne iskažemo - poruke su Vučića.

Kaže i da očekuje ubrzanje radova na pruzi Beograd - Niš i da će se do prestonice stizati za 40 minuta. pruga tabla

Ugovor vredan 153,6 miliona evra za izgradnju železničke obilaznice oko Niša duge 22 kilometara potpisala je krajem juna Infrastruktura železnice Srbije sa firmom "Extra Auto Transport" iz Vrbasa, kao vodećim članom konzorcijuma, koji čini i kineska kompanija "China Road and Bridge Corporation". Rok za izvođenje radova je 1.035 dana.

Podsetimo, brojna su bila obećanja i najave o izgradnji obilaznice i izmeštanju pruge iz Niša i traju već decenijama. Ministar saobraćaja Goran Vesić je početkom prošle godine rekao da radovi na obilaznici kreću u maju 2023. godine.

Pre parlamentarnih izbora decembra 2023. godine premijerka Ana Brnabić rekla je da radovi kreću u "najkraćem mogućem roku" i da će biti završeni 2027. godine.

Pred parlamentarne izbore 2022. godine predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će obilaznica oko Niša biti gotova do kraja 2024. godine, dok je tadašnji ministar saobraćaja Tomislav Momirović rekao da će radovi da izmeštanju pruge krenuti u junu 2022. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • podignite cene idu gastarbajteri

    13:53 // 23. 9. 2024.

    Nemojte molim vas ništa da izmeštate jer sve što izmestite mi više tu pristup nemamo. Biće da je i autoput i pruga i aerodrom privilegija nekih malo snalažljivijih ljudi, koji su na vreme otišli.

  • jeftina ekskurzija

    13:43 // 23. 9. 2024.

    Mislim da od silnih obećanja i projekata od ove vlasti jedino mož da nas zakače do 2027 godine da ove knjige što su kupovali na Beogradsku decu saberu i pošalju za decu u ostalim gradovima da po povoljnijim cenama otkupimo to da malko se okoristimo i mi od državu.

  • A kad će ....

    13:29 // 8. 7. 2024.

    drugi sloj asfalta na novom bulevaru i trotoari na istom? Ne započinje se novi projekat dok se ne završi stari, gospodo iz vlasti. Nismo mi država tolikog kapaciteta da možemo da radimo 100 projekata od jednom, pogotovu ne ovaj jadni grad koji je, baš zahvaljujući vama i vašoj politici, postao jadan i nikakav. A o "poklonu" od 35 milja evra ..... kad je Zapad ikada ikome išta poklonio?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Južne vesti juče objavile članak a od jutros je počelo sa čišćenjem i sređivanjem ispred stanice kod lokomotive. Posao završili za tri sata, eto koliko je bilo potrebno da se bar nešto dovede u red

Vremeplov Čitalac

Tekst: Glavna železnička stanica u Nišu - nekada puna života, sada pusta i zaboravljena

Pronađite nas na: