Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:32, 25. 7. 2024.

| Ekonomija

Prve zadružne solarne elektrane na Staroj planini počele sa radom

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
Solarna Stara-elektrana Dojkinci
Paneli postavljeni na objekte doma kulture u Dojkincima i mesne zajednice u Temskoj; foto: Elektropionir

Dve godine nakon donatorske kampanje u kojoj je prikupljen novac za izgradnju zadružnih solarnih elektrana u selima Dojkinci i Temska na Staroj planini, one su priključene na elektrodistributivnu mrežu i spremne da proizvode zelenu električnu energiju. Iz energetske zadruge Elektropionir ističu da su tokom realizacije "Solarne Stare", mnogo vremena i energije uzele komplikovane procedure, pa apeluju da se one pojednostave kako bi se olakšala i demokratizovala proizvodnja energije.

Solrana Stara_priključenje Konačno priključene na mrežu; foto: ElektropionirProjekat "Solarna Stara" počeo je prvog dana leta 2022. godine, a prvi cilj je bio da se sakupi novac za izgradnju dve solarne elektrane snage 5 kW, pa je pokrenuta donatorska kampanja.

Kada je novac sakupljen, usledila je izrada projektno-tehničke dokumentacije, nabavka opreme i potpisivanje ugovora sa Gradom Pirotom i mesnim zajednicama. U julu 2023. godine postavljene su solarne elektrane na objekte doma kulture u Dojkincima i mesne zajednice u Temskoj.

Od postavljanja solarnih elektrana do proizvodnje prvih kilovata prošlo je godinu dana, tokom kojih su ishodovane i dobijene različite potvrde i rešenja. Potpisan je prvi ugovor za otkup električne energije iz zadružnih solarnih elektrana u Srbiji, a dugi proces se završio pre dva dana potpisivanjem Ugovora o pristupu distributivnom sistemu proizvođača električne energije - ističu iz Elektropionira.

Napominju da su tokom realizacije ovog projekta mnogo vremena i energije uzele komplikovane procedure.

Smatramo da procedure za priključivanje malih solarnih elektrana na mrežu, kao što je slučaj sa Solarnom Starom za koju je procedura trajala gotovo godinu i po dana, treba da se revidiraju. Projekti koji rade za javni interes moraju biti priključivani po znatno bržoj i jednostavnijoj proceduri, i sa plaćanjem znatno nižih taksi, kako ne bi bili obesmišljeni - kaže Saša Petrović iz Elektropionira.

Solarna Stara-elektrana Temska Zameraju da su procedure komplikovane i da dugo traju; foto: ElektropionirIstiču da će godišnji prihodi od prodaje električne energije biće iskorišćeni za projekte koje će predložiti lokalna zajednica ovih staroplaninskih sela.

Solarna Stara je inicijativa vođena dvostrukom motivacijom. Prvi motiv je bio da ukažemo da na području Stare planine nikako ne treba graditi derivacione mini hidroelektrane, već obnovljive izvore energije koji rade za dobrobit zajednice i prirode. Drugi motiv je bio da u praksi pokažemo da udruženi, građani mogu da planiraju i realizuju ovakve projekte, ujedinjeni za nešto – okrećući tako u pozitivnom pravcu energiju koja ih je okupila protiv nečega - podseća Ana Džokić iz Elektropionira.

Podsetimo, ukupna vrednost projekta je 1,6 miliona dinara. Od toga su članovi Elektropionira uz pomoć donatora i od sopstvenog novca prikupili polovinu tog iznosa, a onda je druga polovina i više od toga prikupljena uz podršku građana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Šta je ....

    16:59 // 25. 7. 2024.

    sa viškom kW koje proizvedu i predaju EPS-u , da li im EPS plaća višak ili ne ?

  • ds

    14:58 // 25. 7. 2024.

    Ljudi, svaka Vam čast na tome što ste uradili i imali živaca sa našom birokratijom. Oduzilo se jer tu nema sta da ukradu i stave u svoj džep

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: