Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:31, 2. 10. 2024.

| Ekonomija

Rebalans budžeta Niša: Gradska uprava izdvaja još 45 miliona dinara za kazne i penale

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Trg kralja Milana Niš
Drugi rebalans u ovoj godini; ilustracija; foto: JV

Manje para za poljoprivredu, za invalidska udruženja i za održavanje kanalizacije, a više za sport, za dnevnice i paušale odbornika, za kazne, penale i naknade štete - predviđeno je rebalansom budžeta Niša, koji će se uskoro naći na dnevnom redu gradske Skupštine.

Umesto 16.177.100.000 dinara, niški budžet iznosiće 18.899.630.824 dinara ako rebalans bude usvojen.

Jedna od većih promena u rebalansu jeste uvođenje nove pozicije - za isplatu zaostalih zarada radnicima propalih niških firmi.

U planu je više novca za čestitke i oglase gradske Skupštine, za dnevnice i paušale gradskih odbornika, za naknade predsednicima stalnih radnih tela niškog parlamenta, kao i za troškove reprezentacije u Skupštini.

Uvećanja se planiraju i za održavanje zelenih površina, za popravke dečijih mobilijara, za rad zimske službe, za sport i školski sport, za boravak dece u vrtićima, za duple blizance, ali i za kazne i penale Uprave za komunalne delatnosti, kao i za naknade štete koje ta Uprava mora da plati građanima.

Uvećavaju se ostali rashodi u iznosu od 45 miliona dinara za novčane kazne i penale po rešenju sudova u iznosu od 20 miliona dinara zbog velikog broja sudskih presuda, sredstva za naknade štete za povrede ili štete nanete od strane državnih organa uvećavaju se u ukupnom iznosu od 25 miliona dinara - piše u dokumentaciji.

Od toga, ukupno 10 miliona dinara namenjeno je za naknadu štete građanima zbog pada na javnoj površini i na ledu, kao i za isplatu žalbi koje se tiču javnih nabavki i nepostupanja po zahtevima za informacije od javnog značaja. Iznos od 15 miliona dinara namenjen je za isplatu naknada za ujede pasa i mačaka.

Ako rebalans bude usvojen, manje para biće izdvojeno za javnu rasvetu, za javne toalete, za zoohigijenu, za suzbijanje ambrozije, za održavanje kanalizacije, za javni prevoz, za invalidsko-boračka udruženja, za poljoprivredu i za ishranu starih i iznemoglih.

Što se tiče plana rashoda po programima, u planu je manje para za stanovanje, urbanizam i prostorno planiranje, za komunalne delatnosti, za lokalni ekonomski razvoj, za poljoprivredu i ruralni razvoj i za zaštitu životne sredine.

Više novca biće izdvojeno za razvoj turizma, saobraćaj, predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, socijalnu i dečiju zaštitu, kulturu i informisanje, zdravstvenu zaštitu, sport i omladinu, usluge lokalne samouprave, politički sistem i za energetsku efikasnost.

Gradsko veće je juče usvojilo zaključak o sprovođenju javne rasprave i to znači da građani mogu pogledati rebalans i poslati sugestije i predloge najkasnije do 3. oktobra u 10 sati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Горан

    10:42 // 2. 10. 2024.

    Е, кукала нам мајка!
    Социјала тешка. Накачило се кусо и репато па само дај,дај,дај.
    Све је ово Даркова школа и оних харачлија

  • radnik SC.Cair

    10:32 // 2. 10. 2024.

    Konacno i na nas da ni vratite pare za prevoz sto nam Sotirovska ote nezakonito pre 2 godine pa sad ce narod da placa toj sto brljate

  • Milutin M

    09:28 // 2. 10. 2024.

    Koliko ide Gagi a koliko je ona odgovorna za kazne?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Kod ovih se počinje od krova a završava sa temeljom.

Bata Raka iz Niš čitalac

Tekst: Gradska kuća u Nišu dobila novi krov, a plafon najlonom pokriven

Pronađite nas na: