Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:01, 9. 10. 2024.

| Ekonomija

Rebalans budžeta Niške Banje - opozicija krivi Grad

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne Vesti
462536125_1218086732573108_2933649357712618730_n
Novi rebalans budžeta, problemi stari; foto: Nikola Đukić

Odbornici Skupštine Opštine Niška Banja usvojili su predlog rebalansa budžeta i povećali ga za skoro 7 miliona dinara. Iz opozicije ističu da najveći deo bužeta namenjen platama i ističu da je odnos Republike prema Gradu Nišu isti kao Grada prema Opštini Niška Banja.

Predlagači rebalansa budžeta za tekuću godinu istaklu su da su preneta novčana sredstva iz prethodne godine, ali i da su dobili dodatna sredstva iz budžeta Grada Niša, te da su u mogućnosti da prenesu 6.709.000 i da će budžet za tekuću godinu iznositi 184.028.000 dinara.

To znači preneta sredstva iz prošle godine veća nego što smo prvobitnom odlukom planirali. Od Grada Niša smo krajem godine dobili dodatni transfer i ostalo je više sredstava. Tu su uračunati i ostali prihodi prethodnih 9 meseci, prvenstveno tu su prihodi od zarada. Smanjili smo neke prihode, kako bismo uskladili budžet. Smanjenje poreza na imovinu, poreza na nadkandu za korišćenje javne površine na osnovu zauzeća građevinskim materijalom, prihodi od novčanih kazni - rekli su iz Opštine Niška Banja.

IMG_20241009_100534 Odbornik Jovan Jovanović; foto: Nikola Đukić Odbornik liste "Ujedinjeni - Nada za Banju" Jovan Jovanović smatra da je budžet premali za ambiciju Opštine da Niškoj Banji vrate nekadašnji ugled i navode da im se premalo vraća u odnosu njihovo učešće u formiranju budžeta Grada Niša.

Za Nišku Banju koja ima ambiciju da vrati ugled kakav je imala budžet je mali. Na troškove za plate i paušale od 148 miliona, ostaje 36 miliona za sve ostalo, a od toga 13 miliona je otišlo na razvoj turizma. Sa tim parama ne možemo ništa da razvijamo. Koja su to sredstva koja nam Grad Niš naknadno dodaje, to je deo sredstava koji nam prvobitno uzme - rekao je Jovanović.

Kada navodi da je svega 13 miliona određeno za razvoj turizma, Jovanović navodi i to da iako imaju kapacitete, nemaju turiste i ističe da je to jedan od najvećih zadataka odbornika da promene.

Naši gosti su u Soko Banju i Vrnjačku Banju jer tamo imaju bolje sadržaje i imaju razlog. Stavite se u poziciju gosta koji će doći u Nišku Banju, prošetate parkom od 200 metara, za 10 dana on će vidite samo dosadu. Šumske staze su neočišćene, čak se i mi osećamo neprijatno dok šetamo i strahujemo od životinja ili manijaka. Mora da bude ispunjen sadržajem i da ima nešto što gostu treba, a mi od svega toga nemamo ništa - rekao je Jovanović.

462247802_1347625469548197_6931992611808990309_n Odbornik Zoran Vidanović; foto: Nikola Đukić Saglasan bio je i odbornik "Moramo bolje" Zoran Vidanović da je najveći problem Opštine Niška Banja odnos koji Grad Niš ima prema njima i rekao da 80 odsto opštinskog budžeta čini “dobra volja Grada Niša”.

Grad Niš ima dvostruke standarde kada su u pitanju budžeti. Sve ono što se Gradu ne sviđa kada je u pitanju odnos Republike i Vlade Srbije prema Nišu i sve što im zameraju, rade nama. I to mnogo rigidnije - rekao je Zoran Vidanović. Najodgovorniji je Grad Niš, koji učestvuje u republičkom budžetu sa oko 11%, a vraća se oko 4% i gde je ostatak novca. Taj problem Grad Niš prenosi na svoje opštine - rekao je Vidanović.

Dušan Živković Predsednik Opštine Niška Banja Dušan Živković; foto: Nikola Đukić Predsednik Opštine Dušan Živković takođe je rekao da budžet Niške Banje nije zadovoljavajući, ali je više pričao o kapitalnim investicijama, akva parku, izlazu na auto-put i kilometrima urađenih puteva, te poručio odbornicima da ne aktuelizuju samo istraživanja bakra i srebra, kao i to da građane Niška Banje to ne zanima, već kako će da im poboljšati životni standard.

Moramo da napravimo sinergiju, a ne da ovde pričamo o povredama poslovnika i pričamo o problemima koji ne interesuju stanovnike Banje. Njih interesuje šta ćemo raditi sledeće godine i kako ćemo obezbediti sredstva . Ja se slažem da budžet Gradske opštine Niška Banja mora da bude veći, ali se ne slažem da nam Grad i Republika ne pomaže dovoljno...Naš zadatak je da preuzetu Opštinu ostavimo bolju za buduće generacije. Ne možemo da preskočim 20 godina razvoja koliko nam fali da preskočimo Soko Banju, Vrnjačku Banju i ostale banje - rekao je Živković.

Podsetimo, Niš i Nišku Banju je za prvo tromesečje ove godine posetio manji broj turista u odnosu na isti period prošle, dok je u istom periodu povećan broj noćenja. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Niš je imao 24.743, a Niška Banja svega 706 posetilaca.

U odnosu na isti period prošle godine broj turista u Nišu smanjen je za 1,7 odsto, a u Niškoj Banji za 9,4 odsto, ali su posetioci Niške Banje imali od januara do marta 4.355 noćenja, što je za 5,4 odsto više u odnosu na 2023., dok su gosti koji su posećivali Niš imali 66.750 noćenja što je za 16 odsto više u odnosu na 2023. godinu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Tople probe od oktobra, a građani pucaju na stotine evra leti na grejanje. Obogaćen vazduh uračunat u cenu.

Bumbar Čitalac

Tekst: Tople probe u Nišu u ponedeljak, početak grejne sezone zavisi od prognoze

Pronađite nas na: