Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:23, 6. 6. 2024.

| Ekonomija

Sindikalci leskovačke "Jure" najavili seriju štrajkova

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
radnici protest prvi maj jura
Traže veće plate, drugačiji obračun bonusa i toplog obroka; Ilustracija; foto: M. M.

Veće plate, povećanje toplog obroka i ulaganje u sredstva za higijenu u toaletima na nivou cele kompanije, zahtevi su Samostalnog sindikata metalaca u leskovačkoj fabrici Jura, koji je je najavio seriju štrajkova upozorenja. U petak, 7. juna, i ponedeljak, 10. juna, štrajkovaće jedan sat, dok će u utorak, 11. juna, štrajk trajati ceo dan.

U saopštenju Sinikdata se navodi da su se na štrajk odlučili jer im se ni posle 2 nedelje, od kako su tražili sastanak sa upravom zbog lošeg stanja u toaletima i poskupljenja u kantini, niko nije javio.

Kažu da su njihovi zahtevi da se plata poveća 20%, a da se bonus na prisutnost obračunava po danu prisustnosti na radnom mestu, jer se trenutno, objašnjava radnicima umanjuje plata kada odsustvuju sa poslu, čak i kada su na bolovanju.

Odluka o tri štrajka doneta je u skladu sa važećim Zakonom o štrajku i predata je poslodavcu danas pre 14 časova, čime su ispoštovani svi rokovi - ističu u saopštenju.

Sindikat se na štrajk odlučio pošto ni dve nedelje po njihovom pozivu na sastanak sa upravom fabrike zbog lošeg stanja u toaletima i poskupljenjima u kantini nije bilo odaziva.

Zahtevaju i povećanje naknade za topli obrok na 400 dinara neto i opredeljivanje dodatnih 5.000.000 din na mesečnom nivou za sredstva za higijenu u toaletima na nivou cele kompanije.

U odluci o štrajku sindikat je pozvao poslodavca da odmah otpočne pregovore sa njima. Sindikat je takođe najavio da će, u izostanku dogovora, svake naredne nedelje organizovati obustave rada duže za po jedan dan.

Prvi štrajk počeće u petak u 14 sati, drugi u ponedeljak u 13 sati, a treći će trajati celog dana, odnosno od 6 do 22 sata.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • PET MILIONA!!!!????

    21:41 // 7. 6. 2024.

    Za toalet papir i sapun....Šta radite sa njega?

  • Steva n

    14:05 // 7. 6. 2024.

    Hoće li i klara da prisustvuje?

  • Бата Рака из Ниш

    08:15 // 7. 6. 2024.

    Једино ови из Јуре ако га не наЈуре!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da li sada Oko sokolovo sme da prolazi kroz Medijanu ili ne?

Milan Čitalac

Tekst: Milić najavljuje "žestoku" racionalizaciju kadrova i bifea u Medijani

Pronađite nas na: