Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:52, 26. 6. 2024.

| Ekonomija

Skup podrške štrajkačima leskovačke "Jure" zakazan za 1. jul

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
jura1
Samostalni sindikat metalaca Srbije organizuje i prevo iz Beograda; foto: I. M.

Kako bi pružili podršku štrajku zaposlenih u leskovačkoj "Juri", koji traje bezmalo 3 nedelje, iz Samostalnog sindikata metalaca Srbije organizuju 1. jula javni skup ispred ove fabrike u Leskovcu i pozivaju i ostale sindikate, radnike i građane da im se pridruže. Kažu da će organizovati i autobuski prevoz iz Beograda i da očekuju da ovo bude masovni protest.

Deo radnika fabrike "Jura" u Leskovcu započeo je štrajk još 7. juna, ali pomaka u pregovorima sa poslodavcem nema, a iz štrajačkog odbora tvrde da se na zaposlene svakodnevno vrši pritisak.

Napominju da time što poslodavac odbija pregovore krši Zakon o štrajku, tako da su prinuđeni da nastave sa štrajkom, kao i da uvedu druge načine borbe kojim će poslodavcu, ali i javnosti, skrenuti pažnju na neodrživost uslova u kojima rade.

skup jura foto: printscreenKako bi pokazao solidarnost i podršku, Samostalni sindikat metalaca Srbije zakazao je javni skup ispred fabrike "Jura" u ponedeljak, 1. jula u 11:55.

U ponedeljak 1. jula u 5 do 12 sati pozivamo sve sindikalne organizacije, sve grane u Savezu samostalnih sindikata i sve građane, naročito građane Leskovca, da se okupimo na jednom javnom skupu ispred kompanije Jura, da damo podršku štrajkačima - poručuje predsednik Samostalnog sindikata Zoran Marković.

Kaže da će Sindikat organizovati autobuse iz Beograda, a da je potrebno da im se zainteresovani radnici i građani jave kako bi obezbedili dovoljan broj mesta.

Ovo je presudni trenutak gde treba da podržimo štrajkače - ističe Marković.

Zaposleni u "Juri" su štrajkovali u protekle tri nedelje zahtevajući od uprave poboljšanje sledećih uslova - povećanje plate za 20% sa trenutne minimalne zarade, ukidanje kažnjeničke politike bonusa, povećanje toplog obroka sa 250 na 400 dinara i dodatnih 5 miliona dinara mesečno za održavanje higijene u toaletima na nivou cele firme.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pepe le tvor Niš

    10:04 // 27. 6. 2024.

    @Živko: Možeš li ti da obezbediš izdržavanje za tih 3000 porodica kada ih već pozivaš na štrajk? U vreme žutih nisu imali ni to jer su uništili i prodali sve dobrostojeće firme. Gde je Nevena, Jugekspres ...?

  • Bole..

    16:15 // 26. 6. 2024.

    Nadam se da ce gradonacelnik Leskovca da se pridruzi ovom skupu podrske obespravljenim radnicima Jure Iz Leskovca I da obezbedi flasice sa vodom za rad nike I ostale goste....

  • Tigrovac

    14:55 // 26. 6. 2024.

    Svi u Leskovac jer se tamo brani radnicka sloboda!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da li sada Oko sokolovo sme da prolazi kroz Medijanu ili ne?

Milan Čitalac

Tekst: Milić najavljuje "žestoku" racionalizaciju kadrova i bifea u Medijani

Pronađite nas na: