Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:02, 10. 7. 2024.

| Ekonomija

Sporazum sa Kinom ugrozio domaću poljoprivredu, tvrdi leskovački SSP

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne Vesti
poljoprivreda Kosta
Carina za srpske proizvode biće ukinuta tek za 5 godina, dok je za kineske proizvode već ukinuta, kažu iz SSP-a; Ilustracija; foto: Aleksandar Kostić

Nedavno potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom izazvao je oštru reakciju srpskih poljoprivrednika, tvrde iz leskovačke Slobode stranke i pravde i kažu da poljoprivrednici strahuju da će kasno uklanjanje carina za paradajz, luk i kupus i favorizovanje uvoza kineskih proizvoda negativno uticati na domaću proizvodnju i dovesti do daljeg preplavljivanja tržišta uvoznim proizvodima.

Vlada je propustila da obavesti javnost o ključnim detaljima sporazuma, kaže Jelena Spirić iz Stranke slobode i pravde iz Leskovca i napominje da je “slučajno” izostavljeno da će carine za paradajz, luk i kupus biti ukinute tek za pet godina, dok je kineski krompir već oslobođen od carina.

Sporazum favorizuje strane izvoznike, dok naši poljoprivrednici čekaju pet godina za krompir i čak deset godina za maline. Umesto da podrži domaće proizvođače subvencijama za otvaranje fabrika za preradu, Vlada je ukinula carine na prerađeni kineski paradajz, ostavljajući naše proizvođače na milost i nemilost preplavljenog tržišta - kazaka je Spirić.

Poljoprivrednici se suočavaju sa problemom prekomernog uvoza i niskih cena, što, kako kaže narodna poslanica iz Leskovca, dovodi do gubitka prihoda i otežava njihov opstanak.

Iako Martinović izgleda neupućen i nevešt u svom ministarstvu, što zapravo i jeste, poljoprivrednici ne zaboravljaju bezobrazluk i propala obećanja naprednjaka o ugovorenim cenama i poljoprivrednoj berzi, ali i obmane, jer će se toliko veličano "čelično" prijateljstvo sa Kinom zapravo svesti na mučno čeličenje domaćih proizvođača u borbi sa još jačom konkurencijom - zaključila je Jelena Spirić.

Ona tvrdi i to da će potpisani Sporazum otežati rad poljoprivrednika i da će trend bacanja tona povrća i voća zbog mizernih cena biti nastavljen, dok će tržište, kako kaže, biti preplavljeno uvoznim proizvodima.

Podsetimo, Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom stupio je na snagu 1. jula, a iz Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovone rekli su da će Sporazum omogućiti pristup kineskom tržištu za proizvode srpskog porekla koje doprineti do značajnog povećanja izvoza, proširenja investicionih i proizvodnih kapaciteta.

Takođe, naveli su da će konkurentnost biti povećana, a privredna aktivnost pojačana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zahav

    10:24 // 10. 7. 2024.

    Ako nam je kineski paradajz konkurentan sa sve prevozom, onda bolje da ukinemo poljoprivredu.

  • Бата Рака из Ниш

    09:11 // 10. 7. 2024.

    СиЂинаПингПонг!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: