Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

22:06, 21. 6. 2024.

| Ekonomija

Štrajkači u leskovačkoj "Juri" ne odustaju, sindikat traži vanrednu kontrolu inspekcije rada

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
jura
Štrajk počeo pre tačno dve nedelje; foto: I. M.

I posle dve pune nedelje štrajkači u leskovačkoj "Juri" ne odustaju od svojih zahteva, pa su tako i danas na sat vremen prekinuli rad, a nove obustave rada najavili su za ponedeljak i utorak. Samostalni sindikat metalaca Srbije od Ministarstva rada i Inspekcije rada traži vanrednu kontrolu južnokorejske fabrike, jer tvrde da je uvela prekovremeni rad koji veći od onoga što zakon dozvoljava, kao da opstruišu prava zaposlenih na štrajk.

Prvi jednosatni štrajk deo radnika "Jure" imao je 7. juna, a 14 dana kasnije i dalje su odlučni u svojim namerama. Tako da su i danas do 14 do 15 sati obustavili rad.

Broj štrajkača ne opada u odnosu na prethodne obustave rade i došli smo do toga da postoji jedno tvrdo jezgro štrajkača koje ne odustaje od svojih zahteva. Najnovija vest je da su štrajkači tokom šptrajka bili izolovani, odnosno da su bili premešteni na novu traku na kojoj se radi nova sloćena instalacija čime fabrika pokušava da smanji stratešku moć štrajkača, zbog toga što se pretpostavlja da ovaj novi projekat I dalje nema tako striktne rokove za isporuku - kaže član pregovaračkog tima Srđan Atanasovski.

Pregovori još nisu praktično ni počeli, pa štrajkači najavljuju novu obustavu rada za ponedeljak i utorak.

U međuvremenu, Samostalni sindikat metalaca Srbije je poslao Ministarstvu rada i inspekciji rada zahtev za vanredni nadzor zbog, kako obrazlažu, opstrukcije štrajka od strane menadžmenta.

U smislu uvođenja značajno većeg, od zakona dozvoljenog, prekovremenog rada u periodu o 7. juna, početka štrajka, pa i u nedelju, 16. juna i sve do danas, sa planom za sledeću nedelju, pritom kršeći i pravo zaposlenih na nedeljni odmor. Zahtevamo da shodno vašim zakonskim nadležnostima o intergrisanom dejstrvu isnpekcije postupite po ovlašćenjima i proverite naše navode, a poslodavca Jura korporacija ogranak Leskovac kaznite u skladu sa zakonom pored navednog I zbog opstrukcije prava zaposlenih na štrajk - poručuju iz Sindikata.

Ističu da poslodavac ne želi da pregovara, već da primenjuje restriktivne mere i neviđene pritiske na zaposlene, sindikat i štrajkački odbor.

Kako komentarišu navode štrajkača, pregovore i da li su spremni da ispune deo zahteva, pitanja su koje smo prosledili mejlom kompaniji "Jura" još pre 7 dana, ali odgovora još nema.

Podsetimo, zahtevi štrajkača su se plata poveća 20%, da se poveća naknada za topli obrok, da se bonus na prisutnost obračunava po danu prisutnosti na radnom mestu, kao i da se omoguće humaniji uslovi u toaletima fabrike.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk II

    19:43 // 23. 6. 2024.

    @Drda : I ti će "popiješ" 100 minusa k'o i ja ! Vidiš da niko ne ume da protumači to što si napisao i pogodio metu !

  • Drda

    14:42 // 23. 6. 2024.

    Sramota koliko su radnici nezahvalni. Ove kompanije dosle su preko sveta zbog vas jer ste jeftini. Cak ih drzava dotira da biste nesto radili umesto da zevate u plafon kod kuce.

  • Štrajk oslobadja ... složne !!!???

    14:47 // 22. 6. 2024.

    Kada bi svi nezadovoljni ljudi iz svih fabrika štrajkovali /teorema/... šta bi bilo ?
    Proizvodnja bi stala, nema niti jednog "proizvoda" a obaveze prema kupcima neispunjene ! Penali za neispunjenje ugovorenih obaveza će stići na naplatu i tako dalje !
    Ali... stvarno ne znam zašto sam ovo napisao i kome sam napisao jer... "Pukovnicima ima ko da piše" , besplatno ali džabe !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da li sada Oko sokolovo sme da prolazi kroz Medijanu ili ne?

Milan Čitalac

Tekst: Milić najavljuje "žestoku" racionalizaciju kadrova i bifea u Medijani

Pronađite nas na: