Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:00, 3. 7. 2024.

| Ekonomija

Suspendovan tender, još ništa od završetka Studentskog doma kod tehničkih fakulteta u Nišu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
studentski dom
Kamen temeljac položen još pre 15 godina; foto: JV / Tamara Radovanović

Čak 15 godina prošlo je od polaganja kamena temeljca za Studentski dom kod tehničkih fakulteta u Nišu, a za njegov završetak opet nema ni naznaka jer je sada propao tender za završne radove, vredan 960 miliona dinara. Razlog je što su se dve firme žalile da je javna nabavka nedovoljno jasna, da kriterijumi za izbor ponuđača nisu adekvatni i da je tehnička dokumentacija takva da nije moguće podneti ispravnu ponudu.

Tender Ministarstva prosvete za završne radove na novoj zgradi Studentskog doma u Nišu raspisan je još marta ove godine, a još krajem aprila trebalo je da bude poznato koja firma je odabrana.

Međutim, nabavka je suspendovana jer su dve firme podnele zahteve za zaštitu prava, koje je Republička komisija usvojila.

Jedna od tih firmi je beogradski WD Concord West. Oni su u zahtevu naveli da su im bila potrebna dodatna pojašnjenja, jer dokumentacija nije bila sasvim jasna, ali da odgovore Ministarstva nisu dobili i da su tako prekršili Zakon o javnim nabavkama.

Jasno i nedvosmisleno se može utvrditi da naručilac ne nastupa saglasno odredbama Zakona o javnim nabavkama, već odgovara na pitanja na koja lično želi i na ona na koja samo on hoće da odgovori, a na većinu i ne daje nikakva pojašnjenja ili odgovara ono što nije pitan - navode iz te firme.

Sporno im je i to što Ministarstvo traži radnu biografiju poslodavca, a slične su i primedbe novosadske firme Tron Tech, koja je takođe podnela zahtev za zaštitu prava.

Oni su istakli da postoje nedostaci u obrascu strukture cena, kao i da je tehnička dokumentacija sastavljena tako da nije moguće podneti ispravnu ponudu.

Kako su ranije naveli iz Ministarstva, zgrada će biti sa 11 spratova, podrumom, prizemljem i potkrovljem. U planu su jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe za studente.

Dom bi trebalo da ima zajedničke prostorije za druženje, terase, čitaonice, TV salu, prostoriju za električne ormane, trokadero, kancelarije, internet klub, fitnes salu, vešernicu i kafe bar, dok će u menzu studenti morati da idu u drugu zgradu.

Od početka izgradnje novog Studentskog doma u Nišu 2009. godine promenilo se nekoliko ministara, a objekat je i dalje nezavršen. Neki od razloga kašnjenja koje su nadležni navodili su izbor novih izvođača radova i kovid pandemija.

Završetak izgradnje najavljivan je više puta do sada, a direktor Studentskog centra Rade Rajković rekao je pre dve godine da će dom biti useljiv do jula 2024.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Radnikscniš

    16:59 // 5. 7. 2024.

    Ja sam mučeni radnik studentskog centra Niš. Direktor rade Rajković koji sebe zove raka car je direktor preko 20 godina. Član 6-7 stranaka a sada vulinovac. U Nišu ga zovu i raka istina ili raka Tito. Nestručni kadar koji je doveo svesno uništava SC Niš. Verovatno će se raka car jednog dana pojaviti i biti vlasnik SC Niš. Njega dom ne interesuje njega interesuju tenderi i dovođenje novih radnika.

  • Torpedo

    19:02 // 3. 7. 2024.

    @BATA HTZ- Druze, imate li sindikate, sto vas ne organizuju da strajkujete. Ako se uvlace direktoru, sto se sami ne organizujete. A, da, ce izgubite minimalac. Pa, nesto u zivotu mora i da se rizikuje...

  • 0987654321

    18:12 // 3. 7. 2024.

    6 rektora se promeniše , kao glavni za "izgradnju" stanova za mlade naučne radnike /iza "Zone 3"/,za Studentski dom /nije Gornja i Donja Studena/ i...nikom ništa!Oni koji su dobili stanove,kupili /otplaćuju kredit od 2005.g/ i... gde je ta lova ? Od Bubnja /nije lokacija/ već bivši "rektor", pa naovamo te pare ih nigde nema!!!

    • Misa

      21:16 // 3. 7. 2024.

      Tad je Bubanj bio Rektor.Nestala nekoliko milijona e. Cutalo se da zastari.Bubanj bio u DSS.Zasto to niko nije procesuirao od 2008 god.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Uzeće mu prednji točkić?

Vladica Petrović čitalac

Tekst: Prijava protiv Nišlije - vozio električni trotinet sa preko 2 promila alkohola

Pronađite nas na: