Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:55, 20. 7. 2022.

| Ekonomija

Tovne junadi sve manje, subvencije kasne, a stočari nezadovoljni i otkupnom cenom mleka

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
Krave
Krave i junad postali prava retkost u seoskim domaćinstvima; foto: M. M,

I dok je ranije skoro svako seosko domaćinstvo bilo nemoguće zamisliti bez krava, usled loših otkupnih cena mlečnih proivoda, poskupljenja hrane, ali i kašnjenja subvencija, tov junadi polako nestaje, pa su proizvođači mesa primorani da ga uvoze iz inostranstva. Nezadovljoni trenutnim stanjem u stočarstvu su i manji proizvođači, jer trenutno od mlekara za jedan litar mleka dobijaju 40 dinara.

Krave-ilustracija-foto-A.K.-juzne-vesti.JPG Subvencije od po 15.000 po grlu kasne; Ilustracija; foto: A.K. Samo za jedno prodato tovno grlo u Austriji stočari od države dobijaju 500 evra, a da bi taj novac dobili srpski poljoprivrednici od svoje države, oni moraju prodati 3 grla junadi. Osim subvencije, koja po tovnom grlu iznosi 15.000 dinara, one su neredovne i kasne, što utiče da se sve manje stočara odlučuje da čuva junad.

Da je situacija na jugu, a pogotovo u Leskovcu alarmanatna, kaže Novica Marinković, vlasnik klanice i mesare M 3 S Plus Marinković, koja je jedna od najpoznatijih u industriji i preradi mesa.

Kod nas se za tovnu junad daje 15.000 dinara i ta isplata je vrlo neredovna i kasni se. Tovljači su onda jako nezadovoljni. Veliki je skok hrane u ovom periodu, teladi uglavnom nema. Mi na terenu vidimo da nam se broj tovljača smanjuje. Primorani smo onda da sirovinu uvozimo iz drugih zemalja - kaže Marinković

krava stočar KOSTA Sve manje krava i sve manje onih koji ih čuvaju; foto: A. KostićOsim nedostatka stoke, Marinković ističe i da je sve teže naći radnika koji će raditi u industriji i preradi mesa, te da uglavnom dominiraju stariji ljudi.

Ranije smo imali saradnju sa Poljoprivrednom školom, učenici su dolazili kod nas na praksu, sada ne znam da li smer mesar uopšte postoji. Radna snaga kod nas je otprilike 40 i više godina, kada oni kroz godine budu došli do penzije, njih neće imati ko da zameni - kaže Marinković.


Otkupna cena mleka 40 dinara, hrana sve skuplja mleko KOSTA Otkupna cena mleka svega 40 dinara; foto: A. Kostić

Za litar mleka u marketima i prodavnicama potrebno je izdvojiti više od 80 dinara, dok ga mlekare od proizvođača otkupljuju po duplo nižoj ceni.

Mlečna mast koju mi dajemo mlekari je 4 i cena je 40 dinara. U prodavnicama sa mlečnom masti od 2,8 cena je duplo skuplja. Za litar mleka je potrebno puno hrane. Da ne računamo naš trud i muku, cena deteline je takođe porasla. Treba njive okositi, sve lepo skladištiti. Izračunajte koliko litara mleka je potrebno samo za litar dizela - žale se proizvođači.

Sir KOSTA Sir na pijaca oko 500 dinara; foto: A. KostićStočari kažu da je malo bolja zarada ako se proizvodi i prodaje sir, ali da je potrebno dodatnog truda i rada, pogotovo je to problem ako se zna da su za proizvodnju sira obično zadužene starije žene.

Kilogram domaćeg sira trenutno se na pijacama prodaje između 450 i 500 dinara.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Gaga

    21:40 // 22. 7. 2022.

    Ali,zato,sa Egiptom,Kinom I Rusijom imamo ugovore o slobodnom izvozi govedjeg mesa! Samo 'fale goveda!

  • Var tehnolog

    18:51 // 20. 7. 2022.

    Pa, dosta se mustrali stocare a oni,dugo se nadali, nece nas opet,ajd da sacekamo, sta da radimo... Ti radni i posteni ljudi, sto rade ceo dan, ne zele da ih kradu i ponizavaju ! Ministar ne razlikuje tele od junca, al igra, fudbal,rekreativno . Brze,jace,bolje !

  • Gaga

    12:33 // 20. 7. 2022.

    Samo na staroj iSuvoj pl.,Radanu,,Kukavici I Cemerniku moze da se,u slobodnom uzgoju,cuva 200.000 goveda,ovaca I Koza!Koliko je to mesa I mmleka?

    • Ovčar

      14:14 // 20. 7. 2022.

      Sve je tačno Gale ali nema ljudi i pastira tamo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: