Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:37, 18. 6. 2024.

| Ekonomija

U leskovačkoj "Juri" sutra opet celodnevni štrajk, pregovori i dalje bez uspeha

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
jura
Još nema pomaka u pregovorima sa poslodavcem; foto: I. M.

U fabrici "Jura" u Leskovcu danas je opet održan jednosatni štrajk, a za sutra se planira celodnevna obustava rada, dok su pregovori štrajkača sa poslodavcem još bez uspeha. Iz pregovaračkog odbora kažu da je kompanija angažovala dodatno obezbeđenje koje, kako tvrde, zastrašuje radnike, a navode i da je menadžerima ponuđen poseban bonus ukoliko "razbiju" štrajk u svom timu. Iz "Jure" još nema zvanične reakcije o ovom štrajku.

Prvi jednosatni štrajk deo radnika "Jure" održao je 7. juna, nakon toga još nekoliko njih kraćih, a potom su dva dana potpuno prekinuli sa radom. Nakon što se u pregovore uključilo i Ministarstvo rada, plan štrajkačkog odbora je bio da dinamiku štrajka prilagode dinamici pregovora, jer su svesni da će oni biti spori.

Prošlog petka je održan sastanak, ali član pregovaračkog tima Srđan Atanasovski kaže da je on prošao bez uspeha.

U petak korejski menadžment, iako je obećao predstavnicima Ministarstva rada da će doći sa ponudom, nije izneo nikakvu ponudu. Nisu pokazali bilo kakvo razumevanje prema situaciji. Oni prosto i dalje misle da radnici imaju prava da se bune samo ako se doslovce krši neki zakon. Ne razumeju razliku između tužbe i štrajka - objašnjava Atanasovski.

Kaže da sa druge strane ne prestaju zastrašivanja i pritisci na radnike.

Poslodavac je unajmio dodatno privatno obezbeđenje, pored onog koje inače obezbeđuje fabriku. Ono je prisutno u fabričkim pogonima i zastrašuje radnike da ne učestvuju u štrajku. Imamo i informacije da se menadžerima i liderima nude posebni bonusi ukoliko razbiju štrajk u svojim timovima, dok se nekim radnicima preti da će biti proglašeni za tehnološki višak - kaže Atanasovski.

Ističe i da je u nedelju kompanija anagažovala radnike kako bi nadoknadili gubitke u proizvodnji zbog štrajka, ali i postavlja pitanja kako za to poslodavac ima novca, a za povećanje plate nema.

Nedelja se plaća skoro duplo, pa mi nije jasno ako mogu to plate, zašto ne mogu da plate 20%? - pita Atanasovski.

Kako komentarišu navode štrajkača, pregovore i da li su spremni da ispune deo zahteva, pitanja su koje smo prosledili mejlom kompaniji "Jura" još pre 7 dana, ali odgovora još nema.

Podsetimo, zahtevi štrajkača su se plata poveća 20%, da se poveća naknada za topli obrok, da se bonus na prisutnost obračunava po danu prisutnosti na radnom mestu, kao i da se omoguće humaniji uslovi u toaletima fabrike.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • bivsi srbin

    14:40 // 19. 6. 2024.

    Mislite da se u Koreji i USA radi ovako?Ne,ovako se radi u Srbiji,Rusiji,Kini...nas zakon im je to dozvolio kao i sami radnici a srpski sefovi koriste,verujem da korejci nisu mnogo upoznati niti ih interesuje jer nema tuzbi.

  • U Juru

    09:22 // 19. 6. 2024.

    Juru da se radi. Nasli pa zasli. Hoće bolovanje. Nek rade poljprivredu. Tamo radis bajo i kad si bolestan

  • Sremac

    08:38 // 19. 6. 2024.

    Navikli Koreanci da budu americko roblje,pa taj recept primenjuju kod nas.E sad sta ce reci trust mozgova u Beogradu,moze se samo naslutiti

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da li sada Oko sokolovo sme da prolazi kroz Medijanu ili ne?

Milan Čitalac

Tekst: Milić najavljuje "žestoku" racionalizaciju kadrova i bifea u Medijani

Pronađite nas na: