Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:15, 11. 6. 2024.

| Ekonomija

Veštačka inteligencija, autonomna vozila i inovacije - teme Foruma naprednih tehnologija u Nišu

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
naučno tehnološki park
Paneli, masterklasovi i diskusije o novinama u naprednim tehnologijama; foto: JV / N. Đ

Svetski eksperti i vodeće kompanije u sferi naprednih tehnologija okupiće se na 8. Forumu naprednih tehnologija koji se održava 12. i 13. juna u Naučno-tehnološkom parku Niš, a neke od tema biće o novostima iz oblasti veštačke inteligencije, autonomnih vozila, 5G mreža, razvoja inovacionih ekosistema, Web 3 i blokčejn tehnologija.

Program će se odvijati na 5 bina, a posetioci će imati priliku da prisustvuju panelima, predavanjima, masterklasovima, prezentacijama, radionicama, pitch sesijama startap kompanija, specijalnim i pratećim događajima.

Forum naprednih tehnologija predstavlja važnu regionalnu i međunarodnu platformu, koja omogućava ne samo povezivanje između obrazovnih i istraživačkih institucija, startapa i inovativnih kompanija, već i privlačeći širok spektar učesnika, uključuje investitore, tehnološke entuzijaste, regulatorna tela, nevladine organizacije i profesionalce iz industrije - napominju organizatori.

Prvi dan Foruma biće rezervisan za panele o uticaju geopolitike i makroekonomije na poslovnu zajednicu, o stimulisanju inovacija i privlačenju investicija, kao i tome kako privući i zadržati talente budućnosti. O generativnoj veštačkoj inteligenciji govoriće direktor Majkrosofta u Srbiji Milan Gospić, a o budućnosti veštačke inteligencije i autonomnih vozila pričaće Ninoslav Jovanov iz kompanije Continental.

Na Forumu će biti prvi put predstavljen kurs od prompt inžinjeringu, a gost iz Finske govoriće o uspešnom primeru upotrebe tehnologije u urbanim sredinama – “Helsinki pametni grad”.

Biće reči i o tome kako SportTech redefiniše sportska iskustva, koja je budućnost AI chat-bota u razgovornom marketingu, kakvo je digitalno nomadstvo na Balkanu i kakva će komunkacija biti 2030. godine.

Deo Foruma je izložba "Naukom do medalja” Francuskog instituta u Srbiji i Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, koja svedoči o susretu nauke i sporta.

Tokom trajanja Foruma sporazum o saradnji potpisaće Institut za veštačku inteligenciju i tri fakulteta Univerziteta u Nišu – Elektronski, Prirodno-matematički i Mašinski fakultet, a biće dodeljene i nagrade za najuspešnijeg stručnjaka u regionu u oblasti naprednih tehnologija i za najuspešniju kompaniju u sektoru naprednih tehnologija za 2023. godinu.

Oni koji žele da isprate program Foruma mogu se prijaviti putem ovog linka, a detaljan program je objavljen na sajtu FTN.

Organizatori ovogodišnjeg Foruma naprednih tehnologija su Privredna komora Srbije - RPK Niš, Naučno-tehnološki park Niš i Grad Niš, uz podršku Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Qgo

    07:56 // 12. 6. 2024.

    @Dragan im je lepo zadao zadatak stoleca - ko ga resi, odmah dobija Nobelovu nagradu. P.S. Njegov komentar je komentar dana pod obavezno.

  • Dragan

    20:21 // 11. 6. 2024.

    Treba da im bude tema nivelisanje šahti prilikom izrade puteva.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: