Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:57, 5. 6. 2024.

| Ekonomija

Vlast u Pirotu o novim-starim planovima - otvaranje fakulteta, izgradnja Hitne pomoći i autobuske stanice

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
vasić
Gradonačelnik Vasić najavio 20 strateških projekata za naredne 4 godine; foto: Lj. F.

Otvaranje fakulteta, pronalazak strateškog partnera za Tigar AD, izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda, autobuske stanice, hitne pomoći, rekonstrukcija pijace i zgrade Gimnazije - neki su od 20 projekata koje je najavio gradonačelnih Pirota Vladan Vasić. Mnogi od ovih projekata najavljivani su i prethodnih godina, odnosno i u prethodnim Vasićevim mandatima.

Gradonačelnik Vasić rekao je da je sa svojim timom zacrtao u narednom periodu od četiri godine ukupno 20 projekata kao i predlog seta mera u socijalnoj politici - jednokratnu pomoć za nabavku udžbenika osnovcima i srednjoškolcima i dodatnu pomoć za treće dete.

Prvi projekat koji je predstavio je plan za osnivanje Fakulteta organizacionih nauka u Pirotu, a kaže da su već pokrenuli prve korake da se to i dogodi. univerzitet Univerzitet u Nišu dobija 15 fakultet?; foto: J. C. M.

Znate da to nameravamo i o tome pričamo već nekoliko godina i mislim da je to istorijski važno za naš grad. Iako se nekome čini da je Pirot mali grad i da možda ne zaslužuje da ima fakultet, ja upravo mislim obrnuto. Već smo razgovarali sa predstavnicima Univerziteta, kao i sa ljudima koji vode ovu državu, odnosno ministarstvo. Mislim da je fundamentalno važno za ovaj deo Srbije da u okviru Univerziteta u Nišu postoji fakultet kao što je Fakultet organizacionih nauka - rekao je Vasić.

Kaže da će biti Pirot postati grad u koji mladi dolaze, a ne grad iz kojih odlaze, kao i da će niški Univerzitet postati konkurentniji.

Senat Univerziteta u Nišu je podržao našu inicijativu tako što je doneo odluku da podržava otvaranje novih fakulteta na Univerzitetu. Mi smo uradili predinvesticionu studiju da vidimo da li Pirot ima te kapacitete, a preko projekta EUpro plus ćemo dobiti novac za izradu za studiju izvodljivosti. Kada i to bude gotovor, sa ta dva dokumenta ćemo otići pred Vladu Srbije i tražiti osnivanje fakulteta - objasnio je Vasić.


Opet ista obećanja

Kao drugi na listi projekata je pronalazak strateškog partnera za Tigar AD, a treći je povratak vojske u Pirot. Potom slede projekti koji se najavljuju već godinama, a nekolicina njih je bila i deo Plana kapitalnih investicija za period od 2021. do 2024. godine. Tako je izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda najavljena još 2019. godine, a 2022. godine je potpisan ugovor.

Tu je i izgradnja autobuske stanice, odnosno njeno izmeštanje, o čemu su prve odluke donete 2020. godine, kao i izgradnja Hitne pomoći koja se najavljuje još od 2018. godine.

I izgradnja kompostane je bila deo Plana kapitalnih investicija za period od 2021. do 2024. godine, kao i rekonstrukcija zgrade Gimnazije, Doma vojske i stvaranje sajamskog prostora.

Ono što je još najavljeno jeste gasifikacija grada, rekonstrukcija železnice, rekonstrukcija ulice Srpskih vladara, rekonstrukcija zelene pijace, rekonstrukcija porodilišta i parkinga u Opštoj bolnici Pirot i otvoreni bazen i akva park. Plan je i dalja rekonstrukcija tvrđave ,,Kale“, izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju stadiona i izrada turističkog objekta ,,Temsko“.

Predstavnici vlasti du istakli da za sve ovo imaju podršku Republike, i da će u naredne 4 godine u sve to uložiti više od 28 milijadri dinara.


Jednokratna pomoć za kupovinu udžbenika

Ono što jeste novo jeste najava da će pirotski osnovci i srednjoškolci dobijati od jednokratnu pomoć za nabavku udžbenika. Gradonačelnik Vladan Vasić rekao je da će iz budžeta grada biti izdvojeno jednokratno po 7.000 dinara za osnovce i po 5.000 dinara za srednjoškolce.

Shvatajući da je to važno predložićemo gradskoj Skupštini uskoro, kada još jednom sagledamo budžet, da uvedemo novu meru. A to je pomoć pri kupovini udžbenika za decu osnovnih i srednjih škola - rekao je Vasić.

Najavio je i da će podržati porodice koje imaju treće dete, osnodno davati po 5.000 dinara za svako treće dete posle desete godine, kao i ostalu decu u višečlanim porodicama, do završetka srednje škole, a najviše do 20. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nik

    15:24 // 9. 6. 2024.

    Zatvor

  • Nenad

    06:45 // 7. 6. 2024.

    Nemojte da lutate kad to nikada nije bilo najavljivano da će da se radi već je samo bilo rečeno da treba da se planira da se radi ... Meni koliko je poznato Vasić šta je reko to je i uradio.

  • Karma

    19:27 // 5. 6. 2024.

    Njegov deo je 14,5 godina robije kad SNS mafija padne s vlasti,za Vladanov cemo obracunati naknadno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Uzeće mu prednji točkić?

Vladica Petrović čitalac

Tekst: Prijava protiv Nišlije - vozio električni trotinet sa preko 2 promila alkohola

Pronađite nas na: