Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 27. 6. 2024.

| Ekonomija

Za železničku obilaznicu oko Niša preko 150 miliona evra, rok za izgradnju skoro 3 godine

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
rampa
Posle izgradnje obilaznice moguće izmeštanje pruge iz centra Niša; foto: čitalac

Ugovor vredan 153,6 miliona evra za izgradnju železničke obilaznice oko Niša duge 22 kilometara potpisala je danas Infrastruktura železnice Srbije sa firmom "Extra Auto Transport" iz Vrbasa, kao vodećim članom konzorcijuma, koji čini i kineska kompanija "China Road and Bridge Corporation". Rok za izvođenje radova je 1.035 dana, a početak radova se očekuje u julu.

Gradnja dugoočekivane obilaznice oko Niša počeće, prema najavama iz Infrastruktura železnice Srbije, narednog meseca. ugovor Potpisan ugovor; foto: Infrastruktura železnica Srbije

Izgradnjom železničke obilaznice oko Niša biće rešeno pitanje niškog železničkog čvora i vozovi više neće prolaziti kroz centar grada, a bezbednost saobraćaja biće podignuta na viši nivo. Istovremeno, na ovaj način biće stvoreni uslovi za veći tranzitni železnički saobraćaj kroz Srbiju – rekla je generalna direktorka Infrastrukture železnice Srbije Jelena Tanasković.

Železnička obilaznice će, kako kažu iz Infrastruktura, obuhvatiti radove na severnoj obilaznici oko Niša, izgradnju jednokolosečne elektrificirane pruge i elektrifikaciju deonice Crveni Krst – veza sa obilaznicom.

Izgradnja obilazne pruge oko Grada Niša u dužini od oko 22 kilometra planira se od stanice Niš Ranžirna do stanice Sićevo, u koridoru sa auto-putem Niš – Dimitrovgrad. Severna železnička obilaznica oko Niša obuhvata izgradnju nove jednokolosečne elektrificirane pruge - navode iz Infrastruktura železnice.

Napominju da će nova, jednokolosečna elektrificirana obilazna pruga oko Niša biti osposobljena za brzinu vozova do 120 kilometara na sat.

Podsetimo, brojna su bila obećanja i najave o izgradnji obilaznice i izmeštanju pruge iz Niša i traju već decenijama. Ministar saobraćaja Goran Vesić je početkom prošle godine rekao da radovi na obilaznici kreću u maju 2023. godine.

Pre parlamentarnih izbora decembra 2023. godine premijerka Ana Brnabić rekla je da radovi kreću u "najkraćem mogućem roku" i da će biti završeni 2027. godine.

Pred parlamentarne izbore 2022. godine predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će obilaznica oko Niša biti gotova do kraja 2024. godine, dok je tadašnji ministar saobraćaja Tomislav Momirović rekao da će radovi da izmeštanju pruge krenuti u junu 2022. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Moje ime

    13:13 // 29. 6. 2024.

    Pruga se seli iz jednog dela grada u drugi . Umesto da se preseli iznad auto puta Nis - Dimitrovgrad ona ide ispod .
    Na taj način prolaz kroz naselja Pantelej , Calije i Donja Vrezina i to u neposrednoj bliži stambenih objekta uglavnom porodičnih kuca .
    Postavlja se pitanje dali su meštani ovih naselja gradjani drugog i treceg reda ili taj koji je odredjivao trasu je naučnik prvog reda

  • Smuk II

    15:44 // 28. 6. 2024.

    @vlada : U pravu si , eno Beogradjani uzeli pijuke u ruke i već završavaju podzemnu železnicu a Jadarci /Lozničani/, vade litijum !

  • Гага

    14:35 // 28. 6. 2024.

    Када се расчисти терен и постави подлога,готови делови пруге, са бетонским праговима,постављају се 1км/дневно...шта ту има да се ради 3г?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da li sada Oko sokolovo sme da prolazi kroz Medijanu ili ne?

Milan Čitalac

Tekst: Milić najavljuje "žestoku" racionalizaciju kadrova i bifea u Medijani

Pronađite nas na: