Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:20, 25. 11. 2021.

| Ekonomija

"Zeleni koridor" neophodan da se smanje gužve na Gradini, zaključili srpski i bugarski ministar saobraćaja

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
momirović
Sastanak dvojice ministara; foto: Đorđe Krstić/MSGI

Kolone kamiona na graničnom prelazu Gradina česta su slika, a da je uspostavljanje takozvanih "zelenih koridora" neophodno da se smanje čekanja na srpsko-bugarskoj granici, zaključili su u Dimitrovgradu srpski ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i bugarski ministar transporta, informacionih tehnologija i komunikacija Hristo Aleksijev.

Ministri su razgovarali o budućoj saradnji Srbije i Bugarske u oblasti transporta, kao i o trenutnim aktivnostima i planovima za unapređenje infrastrukture na železničkom i putnom Koridoru 10 koji povezuje dve države.

Posebno je istaknuta tema uspostavljanja "zelenih koridora" na drumskom graničnom prelazu Kalotina - Gradina, što podrazumeva ubrzane pravne, carinske i druge procedure kako bi se smanjilo čekanje na granicama. Granični prelazi u ovom režimu otvoreni su 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, a u Srbiji za sada u ovom režimu rade prelazi Sremska Rača, Preševo, Gostun i Merdare.

Momirović i Aleksijev su naglasili da je tema poboljšanja kapaciteta graničnih prelaza kako železničkog tako i putnog prelaza između Srbije i Bugarske od najvišeg značaja za obostrani razvoj. dimitrovgrad Sastanku prisustvovali i predsednik Opštine Dimitrovgrad i ambasador Srbije u Bugarskoj: foto: Đorđe Krstić/MSGI

Mi ulažemo, gradimo i projektujemo više od 1.200 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, ali kada dođemo do granica susretnemo se s ovim što ste svi imali priliku da vidite: kilometarske kolone pre svega kamionskog saobraćaja. To je nešto što uništava našu ekonomiju, značajno povećava troškove našeg proizvoda i to je ono što pogađa i našu ekonomiju podjednako kao Bugarsku - izjavio je Momirović.

Srpski ministar je opet najavio početak rekonstrukcije pruge od Niša ka Dimitrovgradu, za koju očekuje da će početkom 2024. godine biti potpuno rekonstruisana elektrificirana pruga.

Bugarski ministar Aleksijev istakao je da Bugarska kao EU zemlja podržava Srbiju na njenom evropskom putu, kao i u oblasti razvoja saobraćaja.

Bugarska je počela sa rekonstrukcijom pruge od Sofije prema granici sa Srbijom i lično sam insistirao da to bude prioritet kada je u pitanju razvoj infrastrukture. Paralelno s razvojem železničke mreže u Bugarskoj ka pravcu Srbije, gradi se i auto-put Evropa od Sofije do Graničnog prelaza Kalotina - rekao je Aleksijev.

On je najavio da će Bugarska pomoći Srbiji kako bi se iz evropskih sredstava finansirala pruga od Niša do Dimitrovgrada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Lela - ECO Medija

    08:33 // 26. 11. 2021.

    Slušala sam našeg Ministra Momirivića nekoliko puta. Pa on teško sklapa prosto-proširene rečenice, kao da je deo niške vlasti.

  • ???

    06:05 // 26. 11. 2021.

    I Bugari imaju Monu.

  • Torpedo

    00:35 // 26. 11. 2021.

    Pogledajte te face, ko bi rekao da je narod dozvolio da ovakvi uticu na njegov zivot !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Naravno da nije problem u direkciji... problem je u 2. junu!

Ivan čitalac

Tekst: Žitelji niškog sela Hum žale se na probleme sa prevozom, iz Direkcije kažu da nije problem u njima

Pronađite nas na: