Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:05, 8. 10. 2024.

| Hronika

Nastavljeno suđenje predsedniku niške Skupštine Igoru Novakoviću

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
igor novaković
Predloženi novi dokazi i svedoci; ilustracija; foto: Tamara Radovanović

Na ponovnom suđenju predsedniku Skupštine Niša Igoru Novakoviću, koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja dok je bio direktor Jugoistoka, predloženi su novi dokazi i svedoci, kao i finansijsko veštačenje. Novaković nije priznao krivicu, a odbrana je poručila da je reč o “političkom procesu koji nema veze sa pravom”. Nastavak glavnog pretresa je 12. novembra.

Skoro deset godina nakon što je uhapšen uz još pet osoba zbog navodne umešanosti u malverzacije sa javnim novcem, tačnije, sa javnim nabavkama, Novaković je i dalje pred sudom.

Početkom prošle godine, bio je nepravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu od godinu i po dana, ali je ta presuda ukinuta odlukom Apelacionog suda marta ove godine.

Slučaj je vraćen na ponovno suđenje, a ono je započeto danas u Višem sudu u Nišu, pa je Novaković, dva dana pre nego što će voditi drugu sednicu Skupštine Grada, sedeo na "optuženičkoj klupi".

Viši javni tužilac Aleksandar Kaličanin predložio je finansijsko veštačenje, a branilac Dragan Palibrk je istakao da je neophodno da veštačenje obavi veštak “koji se razume u materiju” jer tvrdi da to prošli put nije bio slučaj.

Prema Igoru Novakoviću se vodi politički proces koji nema veze sa pravom - navodi Palibrk.

Iako je, kako je istaknuto u sudnici, do sada ispitano desetine svedoka, predloženo je da opet bude ispitano njih troje, koji su učestvovali u spornim javnim nabavkama.

Odbrana traži i da sud obavi uvid u fakture, ugovore i sudske presude jer tvrde da se iz toga može videti da je CIM grupa, koju je Novaković navodno angažovao bez tendera kao direktor Jugoistoka, po istim ili višim cenama radila i za druga javna preduzeća u Srbiji, kao i da je sarađivala sa Jugoistokom i pre nego što je on bio direktor.

Branioci traže i da se sagleda Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji poslova Jugoistoka jer tvrde da se iz njega može videti da Novaković kao generalni direktor nije imao veze sa postupcima javnih nabavki, kao i da su se tim poslovima bavili rukovodioci sektora, dok je Novaković na njihove inicijative samo davao saglasnost.

Ceneći taj Pravilnik, Igor Novaković ne bi imao ulogu službenog lica, a i pre nego što je stupio na funkciju, saglasno Zakonu o javnim nabavkama iz 2011, Jugoistok je imao obavezu da usvoji planiranje i iniciranje realizacije javnih nabavki i taj akt je Jugoistok usvojio 1. marta 2012, pre dolaska Novakovića na funkciju - navode branioci.

Ističu i da su direktori svih sektora i ogranaka, a ne Novaković, na kolegijumu odlučili da angažuju CIM grupu.

Inače, predstavnici CIM grupe oslobođeni su optužbi na prethodnom suđenju.

Ovu optužnicu branioci ocenjuju kao nejasnu i dodaju da ne postoji pribavljena korist, niti šteta jer Tužilaštvo nije dostavilo tržišnu vrednost.


Novaković: Da sam znao da činim prekršaj, sam bih sebe prijavio

Doskorašnji zamenik predsednika, a sada predsednik Skupštine Niša i lider niškog SPS-a Igor Novaković ponovo je negirao krivicu. Kaže da je ono što je učinio u to vreme, prema Zakonu o javnim nabavkama, bio tek prekršaj i da bi se sam prijavio Prekršajnom sudu i platio kaznu od 70.000 dinara da je to znao, tako da krivičnog postupka ne bi ni bilo.

Ja se tim poslovima nisam bavio. Bavio sam se ozbiljnijim poslovima. Ti poslovi su rađeni mimo mene - kaže Novaković.

Ističe i da nije učestvovao u pravljenju Programa poslovanja i Plana javnih nabavki Jugoistoka za 2013. godinu jer u to vreme još nije bio direktor i dodaje da zato nije mogao da ima predumišljaj.

Ja sam diplomirani inženjer elektrotehnike, doktorirao sam na Ekonomskom fakultetu iz oblasti ekonomije i nikad se nisam bavio tim uslugama, nisam prisustvovao sednicama Odbora za kvalitet, gde su donošene krucijalne odluke za ovaj postupak. Nejasno mi je iz nove optužnice kome je pribavljena korist s obzirom na to da su ta lica oslobođena optužbi - navodi on.

Zbog isteka vremena, glavni pretres je prekinut i nastavak je zakazan za 12. novembar od 10 sati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stefan

    15:31 // 8. 10. 2024.

    Šta hoce da kaže da ga sns procesuira ako je politicki? On i njegova bivsa vecnica su isti

  • MilosNis

    14:53 // 8. 10. 2024.

    Dal je moguce da mu smestaju koalicioni partneri, a on i dalje sa njima na vlasti? Sladja funkcija od bilo cega.

  • Parničar

    14:28 // 8. 10. 2024.

    Ovi se sprdaju sa narodom, a ovaj nam se smeje u brk! Pribegavaju starom triku, kao proces je političkog karaktera pa ga jadnog i nevinog proganjaju!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Bandere su ustvari vezane tim kablovima da ne padnu!

Peconi Čitalac

Tekst: Optički kablovi i rupe na niškim ulicama - iz Grada Niša ćute ko je odgovoran

Pronađite nas na: