Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:04, 25. 8. 2024.

| Hronika

Požar u Leskovcu ugašen, ZZJZ tvrdi da nema zagađenja vazduha

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti

Požar koji je u petak izbio u magacinu Fabrike za proizvodnju boja, lakova i sličnih premaza Nevena kolor u Leskovcu u potpunosti je ugašen i nema više opasnosti od daljeg širenja, kažu iz Štaba za vanredne situacije. Iz Zavoda za javno zdravlje kažu da su rezultati merenja zagađujućih materija u vazduhu u granicama koje su propisane Uredbom. Narodna poslanica Stranke slobode i pravde Jelena Spirić kaže da "gradonačelnik Goran Cvetanović krije od građana rezultate merenja čestica opasnih po zdravlje jer takva merenja nisu ni sprovedena".

Požarom u fabrici Nevena kolor u Leskovcu zahvaćena su tri magacina površine oko 4.000 metara kvadratnih, rekli su iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Kažu da je sprečeno širenje požara i na njegovom gašenju radila su 54 vatrogasaca.

leskovac, požar (1) foto: MUP Saša Jovanović, komandir vatrogasno-spasilačke jedinice Leskovac je rekao da je fabrika bila požarno opterećena.

Vatrogasci su zatekli požar u razbuktaloj fazi. Vrlo brzo se širio zbog velike količine zapaljive materije. Snage smo usmerili ka zaštiti okolnih objekata. Požar je sada u potpunosti ugašen i nema više opasnosti od širenja. Zahvalni smo svima koji su nam pritekli u pomoć. U najtežem trenutku imali smo 54 vatrogasaca sa 20 vozila. Vatrogasci kojima je ukazana pomoć su dobro i neki su već u jedinici - kaže Jovanović.

Specijalista toksikološke hemije Tamara Ljubenović iz Zavoda za javno zdravlje kaže da vazduh nije zagađen.

U neposrednoj blizini požara, u krugu fabrike Jura postavljen je osmokanalni aparat za uzorkovanje vazduha i započeto merenje osnovnih parametara zagađenja: sumpor dioksid, azotni oksidi i čađ. Na osnovu tih merenja možemo reći da su rezultati merenja zagađujućih materija u vazduhu u granicama koje su propisane Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha. Zavod za javno zdravlje Leskovac nastaviće i dalje sa merenjima i redovno će obaveštavati sve relevantne institucije - rekla je.

Načelnik službe hitne medicinske pomoći dr Dragan Cakić kazao je da se uloga ove službe sastojala u preventivnom radu i da su četiri vanredne ekipe sve vreme bile tamo:

Četvorica vatrogasaca-spasilaca su potražili pomoć. Bilo je umora, izloženosti temperaturi, uticaj dima. Posledice su relativno brzo sanirane i oni su se danas vratili redovnim aktivnostima - rekao je Cakić

Na gašenju su bili angažovani vatrogasci-spasioci iz Leskovca, Vlasotinca, Lebana, Niša, Vranja, Jagodine, Prokuplja, Kragujevca i Pančeva, kao i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Leskovac.


SSP traži tačne informacije o stepenu zagađenja

Jelena Spirić, narodna poslanica i predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Leskovcu, kaže da se "gradonačelnik Goran Cvetanović uporno krije od građana Leskovca koji nisu dobili rezultate merenja čestica opasnih po zdravlje usled požara u fabrici jer takva merenja nisu ni sprovedena".

Na ovu skandaloznu činjenicu Štab za vanredne situacije ostao je nem, dok su Leskovčani ostali bez garancija da će se uopšte utvrditi stepen zagađenja i zaštititi zdravlje građana jer nadležne institucije nemaju adekvatne uređaje za merenje specifičnih opasnih materija - kaže Jelena Spirić.

Onda dodaje da je preko 50 vatrogasaca iz ekipa od Niša do Vranja bilo angažovano na gašenju požara.

Iako trud ovih heroja zaslužuje svaku pohvalu, ne smemo zanemariti činjenicu da ovo nije prvi veliki požar u ovoj fabrici. Požari ovakvih razmera znak su da je potrebno hitno revidirati bezbednosne procedure i uvesti strože regulative kako bi se u budućnosti sprečili slični incidenti, jer i sirovine i gotovi proizvodi spadaju u red opasnih materija. Sramotno je da vlast bahato troši novac građana na nepotrebne projekte, a ne želi da obezbedi uređaje koji bi pratili zagađenje oko preduzeća sa, kako sami navode, verovatno najvećim požarnim opterećenjem u Srbiji - dodaje.

Ona dodaje da nadležni moraju hitno preduzeti konkretne mere kako bi se obezbedile tačne informacije o stepenu zagađenja i zaštitila bezbednost građana.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • AKO NIJE ŠTETNO

    21:05 // 25. 8. 2024.

    ŠTO SE NE GREJEMO NA TO , MOŽDA JE LEKOVITO ČAK

  • Sneki

    19:43 // 25. 8. 2024.

    Nije li ih sramota? Nema zagadjenja vazduha? Idijoti.

  • Bumbar

    17:18 // 25. 8. 2024.

    Nije zagadjen, čak je i bolji nego što je bio. Sad je obogaćen.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: