Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:30, 27. 8. 2024.

| Hronika

Požari u dobričkim selima Kare i Dubovo, gorelo preko 200 hektara

Autor:Ljubiša Mitić, Milan ZirojevićIzvor:Južne vesti
Kare selo
Požari umalo odneli selo; Foto: M.Z/JV

Velika vatra potpomognuta vetrom zahvatila je polja oko dobričkih sela Dubovo i Kare juče popodne, gorela su i izgorela polja, nekoliko kuća na obodu sela, a dežuraju dan i noć i vatrogasci i meštani sela Kare koji su više od mesec dana bez vode, pa nisu ni imali čime da se "brane". Kako kažu meštani i vatrogasci, požar je pod kontrolorom, a noćas su gorele i šume.

Požar koji je juče izbio na nekoliko lokacija u ataru sela Kare i Dubovo velikim naporom vatrogasaca koji su bili na terenu tokom cele noći sada je pod kontrolom, ali se dežurstvo na terenu nastavlja iz predostrožnosti. Kako saznajemo, nije bilo žrtava, ali je pričinjena materijalna šteta jer je izgorelo nekoliko napuštenih objekata, kao i šuma i nisko rastinje.

Prokupačkim vatrogascima su se u gašenju požara na terenu pridružile i kolege iz Niša i Leskovca.

Zbog velike temperature i vetra postoji mogućnost da se ponovo raspali vatra na pojedinim mestima, ali vatrogasci su raspoređeni na više lokacija i rade dogašivanje.

Radi se o velikoj površini koja je gorela, procena je da je preko 200 hektara izgorelo, a prioritet tokom gašenja bili su objekti u kojima narod živi i koji su sačuvani, dok je nekoliko napuštenih i oronulih kuća požar zahvatio.

Požar je juče popodne došao do sela Kare iz dva pravca, ušao i u selo, a meštani su se branili kako su znali i umeli, iako nemaju vodu već više od mesec dana. Ostali su i bez struje juče jer su nagorele žice na dalekovodima.


Domaćinstva bez struje i vode

U tim selima u Opštini Žitorađa (Kare je 15km od Žitorađe, 36 od Niša), gde su mahom staračka i penzionerska domaćinstva, situacija je alarmantna, ljudi se snalaze jer vode i struje nema, a otežano je i kretanje i dolazak ka tim selima - put je loš, a juče je i bio sav u dimu.

Iz lokalne samouprave Opštine Žitorađa nisu odgovorili na telefonske pozive kako bi pojasnili šta će lokalna samouprava uraditi i šta radi kako bi pomogla žiteljima ugroženih sela da bi mogli da opstanu na tim prostorima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Саша

    12:05 // 28. 8. 2024.

    Ako ne poznajete geografiju onda prvo pročitajte pa onda pišite vesti
    Dubovo i Kare nemaju nikakve veze sa Dobričem

  • Dragan

    06:16 // 28. 8. 2024.

    Posle glasanja nema kajanja...izgore Srbija,uskoro nece imati ko da gasi pozare koji su ucestala pojva...slucajno,ili namerno...rukovodioci se trude da kafanski racuni popune bonus...

  • Kolega

    20:16 // 27. 8. 2024.

    Za platu od 200 hilj i treba da dezuraju ali nisam siguran da je zaista tako

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: