Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:45, 20. 8. 2024.

| Hronika

Predsednik niške Skupštine septembra ponovo na suđenju

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
igor novaković
Izabran za predsednika Skupštine Niša; foto: JV / Tamara Radovanović

Presuda kojom je Igor Novaković osuđen na kaznu zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja ukinuta je nepunih pet meseci pre nego što je on izabran za predsednika Skupštine Niša. Slučaj je vraćen na ponovno suđenje, koje je zakazano za 6. septembar. Ostali koji su bili optuženi zajedno sa Novakovićem su oslobođeni optužbi 2022, a ove godine im je potvrđena oslobađajuća presuda.

Igor Novaković Presuda bila nepravnosnažna; foto: JVOsam godina nakon hapšenja, početkom prošle godine, sadašnji predsednik niške Skupštine bio je osuđen na godinu i po dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja dok je bio direktor Jugoistoka.

Marta ove godine, odlukom Apelacionog suda u Nišu, osuđujuća presuda je ukinuta i slučaj je vraćen na ponovno suđenje. Glavni pretres zakazan je za 6. septembar.

Mesec dana nakon ukidanja osuđujuće presude, objavljena je izborna lista koalicije okupljene oko SNS, na kojoj je lider niških socijalista zauzeo visoko drugo mesto.

12. avgusta je na konstitutivnoj sednici, uz negodovanje opozicije, on izglasan i za predsednika gradske Skupštine.


Zašto je hapšen Novaković?

U osuđujućoj presudi bilo je istaknuto da je Novaković od 2012. do 2014, kao direktor PD Jugoistok iskorišćavao službeni položaj i prekoračio granice svojih ovlašćenja i time naneo štetu Jugoistoku od oko 18 miliona.

U toj presudi su opisane i navodne malverzacije sa javnim nabavkama iz 2013. godine, u kojima se pominje Cim grupa, ali su suvlasnici ove firme Bratislav i Predrag Stojiljković oslobođeni svih optužbi.


Osuđujuća presuda ocenjena kao nerazumljiva i protivrečna

skupština Novaković novi predsednik Skupštine; Foto: JV / Tamara RadovanovićU žalbi Novakovića i njegovih branilaca, čijim usvajanjem je Apelacioni sud ukinuo osuđujuću presudu, navedeno je da je ona “nerazumljiva” jer se radnje opisuju u množini, a ostala trojica osumnjičenih su prethodno oslobođena optužbi.

Istaknuto je i da je osuđujuća presuda “protivrečna sama sebi”, kao i da je prvostepeni sud pogrešno i nepotpuno utvrdio iznos štete time što nije pravilno utvrdio tržišnu vrednost usluga.

Zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja pravno zaključivanje prvostepenog suda se za sada ne može prihvatiti kao pravilno kao ni primena krivičnog zakona, što je uslovilo ukidanje pobijane presude, a zbog čega žalba višeg javnog tužioca u Nišu zbog odluke o krivičnoj sankciji nije posebno ispitivana - navode iz Apelacionog suda.

U ponovljenom postupku, piše dalje, prvostepeni sud je u obavezi da postupi po primedbama i da veštačenjem utvrdi tačnu vrednost radova sporne javne nabavke, a na osnovu toga i visinu štete.

2022. odbijen je i predlog Višeg tužilaštva da se Novakoviću zabrani obavljanja poziva, delatnosti i dužnosti na pet godina.


Ostali oslobođeni optužbi

U vreme kad i Novaković, 2015. godine uhapšeni su bili i Bratislav i Predrag Stojiljković i M. S. iz firme Cim grupa. Oni su oslobođeni optužbi 2022. godine, a žalba Višeg javnog tužilaštva nije usvojena, pa je oslobađajuća presuda potvrđena i ove godine.

Utvrđeno je da oslobađajuća presuda nema protivrečnosti na koje je ukazivao tužilac u žalbi i ocenjeno je da ima dovoljno razloga za oslobađanje od optužbi, kao i da su ti razlozi jasni.

Između ostalog, istaknuto je da su oni dokazali da nije bilo pranja novca time što su dokazali da je poreklo novca iz različitih projekata.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Presuda Apelacionog suda (preuzmi) - 4,857.96 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • .

    20:22 // 22. 8. 2024.

    Pojeo vuk magarca.Kakvo sudstvo imamo,pa to nema ni u Bangladešu.

  • Danijela

    08:57 // 22. 8. 2024.

    Dokle vise? Narode probudi se! Mi smo potomci hrabrih ljudi. Dokle vise tiranije !

  • Vera Tričković Belka

    04:42 // 22. 8. 2024.

    @Petrija ako sine,ako... Ziv mi bio

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Mala deca, veliki ljudi! Bravo dečaci, bravo šampioni!

Dimitrije Đurđević čitalac

Tekst: Dečaci fudbaleri iz Niša postali šampioni, pa povređenom drugu odneli medalju

Pronađite nas na: