Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:23, 6. 7. 2024.

| Hronika

Uhapšen Nebojša Ranđelović Necer

Autor:Milan ZirojevićIzvor:Južne vesti
nebojša ranđelović
Nebojša Ranđelović Necer; Foto: JV

Kao osumnjičeni za navodnu zloupotrebu položaja, trgovinu uticajem i malverzacije oko nabavki, uhapšen je doskorašnji državni sekretar u Ministarstvu prosvete Nebojša Ranđelović Necer. Zajedno sa njim osumnjičeni su i uhapšeni direktori i dekani nekoliko obrazovnih ustanova sa područja Niškog okruga, saopštilo je Javno tužilaštvo za organizovani kriminal iz Beograda. Ministar policije Ivica Dačić rekao je da je reč o 2 dekana, jednom direktoru gimnazije i 2 direktora osnovnih škola. Salušanja su u nedelju.

Javno tužilšatvo za organizovani kriminal je nakon višemesečnog predistražnog rada u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i Službom za borbu protiv organizovanog kriminala, kako saopštavaju, uhapsilo osam ljudi i to: N.R, M.V, J.D, B.R, V.D, D.S, S.G i T. R.

Za njih postoji osnovana sumnja su u periodu od 1.12 2023. do 6. 7. 2024. godine, u Beogradu i Nišu, i to osumnjičeni N.R. kao službeno lice – državni sekretar u Ministarstvu prosete Republike Srbije koje ima javnu funkciju izabran od strane Vlade Republike Srbije, u smislu člana 3 stav 1 tačka 2 Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, "koristeći svoj službeni položaj i stvarni uticaj, posredovao da se izvrši službena radnja koja se ne bi smela izvršiti."

Za šta je zahtevao i primio poklon od osumnjičenog M.V, dok je osumnjičeni M.V, kao faktički vlasnik PD "Avenija Sistem“ DOO iz Niša, neposredno ponudio i dao poklon osumnjičenom N.R. da koristeći svoj službeni položaj i stvarni uticaj posreduje kod osumnjičenih B.R, V.D, D.S, S.G i T.R, inače direktora i dekana obrazovnih ustanova sa područja Niškog okruga, da se izvrši službena radnja koja se ne bi smela izvršiti i istim osumnjičenima, zajedno sa osumnjičenom J.D, zaposlenom u PD "Avenija Sistem“ D.O.O. iz Niša, sa umišljajem pomogao u izvršenju krivičnog dela davanjem saveta i uputstava kako da se izvrši krivično delo i stavljanjem na raspolaganje sredstava za izvršenje krivičnog dela, te stvaranjem uslova za izvršenje krivičnog dela - piše u saopštenju.

Pa su, kako dalje navode, osumnjičeni B.R, V.D, D.S, S.G. i T.R, pod uticajem osumnjičenog N.R, i pomognuti od strane osumnjičenih M.V. i J.D, kao službena lica, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granice svojih službenih ovlašćenja, privilegovali PD "Avenija Sistem“ DOO iz Niša, šaljući pozive za davanje ponuda u postupcima javnih nabavki privrednim subjektima pod kontrolom M.V, te zaključivanjem ugovora sa PD “Avenija Sistem“ DOO iz Niša, pribavili pravnom licu PD "Avenija Sistem“ DOO iz Niša korist u vidu "nezakonitog dobijanja posla po postupcima javne nabavke male vrednosti "–građevinskih radova na adaptaciji obrazovnih ustanova, bez obezbeđivanja konkurencije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Za koju trgovinu uticajem je osumnjičeni N.R, od osumnjičenog M.V. zahtevao i dobio u više navrata poklon i to novac u iznosu ne manjem od 24 .000 evra čime je osumnjičeni N.R, izvršio pet krivičnih dela trgovina uticajem iz čl 366 st 5 u vezi st 3 KZ u sticaju, osumnjičeni M.V., pet krivičnih dela trgovina uticajem iz čl 366 st 4 KZ u sticaju sa pet krivičnih dela zloupotreba službenog položaja iz čl 359 st 1 KZ u pomaganju, te osumnjičeni B.R.,V.D., D.S., S.G. i T.R. po jedno krivično delo zloupotreba službenog položaja iz čl 359 st 1 KZ - saopštili su.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti privedeni u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal radi saslušanja.

Podsetimo, Ranđelović je bio državni sekretar u Ministarstvu prosvete u prethodnom sazivu, bio je nedavno kandidat za rektora Niškog univerziteta, profesor je Pravnog fakulteta, funkcioner Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića i nekadašnji prvi čovek LDP-a u Nišu. Bio je i poslanik. Više o njemu u rubrici Ko je ko.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sava Švabić

    16:52 // 8. 7. 2024.

    A Jovanjica? A Rio Tinto?

  • Markovic

    12:11 // 8. 7. 2024.

    Od kuma sve pocinje,
    a kak bude zavrsilo, bumo vidli, ne ?

  • dr jakov Zlatar

    09:39 // 8. 7. 2024.

    Filip@Verovatno si i ti veliki "intelektualac", odaje te vokabular.Najveći među dilerima i najveći diler među "intelektualcima".Da, treba se radovati svakom hapšenju lopova, od najmanjih do najvećih.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Južne vesti juče objavile članak a od jutros je počelo sa čišćenjem i sređivanjem ispred stanice kod lokomotive. Posao završili za tri sata, eto koliko je bilo potrebno da se bar nešto dovede u red

Vremeplov Čitalac

Tekst: Glavna železnička stanica u Nišu - nekada puna života, sada pusta i zaboravljena

Pronađite nas na: