Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:30, 30. 9. 2024.

| Istražujemo

Aplikacija Turističke organizacije Niša (pre)plaćena - skoro milion dinara

Autor:Nikola Đukić, Ljubica JocićIzvor:Južne Vesti
IMG_3693
950.000 dinara za aplikaciju; foto: Nikola Đukić

Aplikacija za mobilne telefone "Visit Nis" koju je Turistička organizacija Niš platila 950.000 dinara i koja bi trebalo da bude vodič za turiste, posetioce, ali i stanovnike ovog grada, ni šest meseci od objavljivanja ne nudi mnogo toga. Programeri ocenjuju da ovakva aplikacija ne zahteva više od dva dana posla jer je sajt samo prebačen u aplikaciju i da ne vredi skoro milion dinara. Iz TON-a ne odgovaraju.

Turistička organizacija Niš Naslovna strana aplikacije; foto: prtscr Turistička organizacija Niša je ponudu sa zvaničnog sajta prebacila u mobilnu aplikaciju koju je platila 950.000 dinara Agenciji za konsalting Business media consulting iz Niša.

Aplikacija pruža u meniju opcije: "Dobro došli u Niš", "Šta videti" gde ima turističkih ponuda, "Šta raditi" gde je kalendar događaja iz 2023. godine, "Gde jesti" sa pričama o bureku, roštilju i reklame za ugostiteljske objekte, "Gde odsesti" sa ponudama smeštaja, "Priče iz Niša" gde ima šest priča iz istotije, "Info" koji nudi informacije o javnim institucijama i organizacijama, "O aplikaciji" koja sadrži Politiku privatnosti i "Kontakt" sa podacima TON-a, a sve ovo je dostupno i na srpskom i engleskom jeziku.

Usled dostupnosti svih ovih informacija i brzom pretragom internetu, kažu Nišlije koji imaju ovu aplikaciju, očekivanja od aplikacije bila su veća, kao i to da bi trebalo da služi za planiranje posete gradu, ali da su, nažalost, ostali uskraćeni.

Osim nekih opšte poznatih stvari, aplikacija je prazna, kao i njihov sajt. Bilo bi lepo da se nađe nešto više od osnovnih informacija koje odavno sve Nišlije znaju, a koje su potencijalnim turistima dostupne na klik ili dva - komentari su Nišlija.

Iako je tehnologija tu, građani kažu da stvarna interakcija i sadržaj koji privlače pažnju nedostaju i dalje, te ističu da je potrebno još vremena kako bi se utvrdilo da li će 950.000 dinara uloženih iz budžeta svih Nišlija biti od koristi kako TON-u, tako i građanima.

Programeri koje smo kontaktirali, a koji su želeli da ostanu anonimni, kažu da je skoro cela aplikacija “webView”, samo se sajt blago stilizovan prikazuje unutar aplikacije.

Po mojoj proceni, ova aplikacija zahteva do 2 dana posla, a po našoj senior satnici 950.000 dinara je više od mesec dana posla. Naravno, ako je samo aplikacija plaćena toliko - kaže programer.

Podsetimo, i za promociju turističke ponude grada i Nišvil džez festivala, Turistička organizacija Niša platila je devetoro “influensera” da na svojim profilima na Instagramu, Fejsbuku, TikToku i Jutjubu objavljuju video-materijale, slike i tekstove i za te usluge ih platila 660.000 dinara. Sa smeštajem, obrocima i prevozom do turističkih destinacija u Nišu i okolini, promocija je TON i građane koštala nešto više od milion dinara za četiri dana koliko su bili u Nišu.


Aplikacije - korisne kao pomoć, neophodno redovno ažuriranje

Licencirani turistički vodič i član Udruženja turističkih vodiča Niša Nenad Rokvić smatra da su aplikacije potrebne, ali moraju da ispune mnoge uslove.

Aplikacije su neprijatelji moje struke jer je moj posao da znam i kažem i više od aplikacije. Doduše, jesu korisne naročito za one koji samostalno, bez grupe i vodiča, dolaze u neko mesto i imaju želju da pogledaju turističku ponudu. Potrebne su, živimo u 21. veku i najveći broj ljudi se oslanja na telefon - kaže Rokvić.

Važno je, smatra Rokvić da aplikacija bude redovno ažurirana.

Morala bi i da sadrži sve osnovne informacije koje će pokazati gde je neka turistička ponuda, šta nudi, ali bez detalja jer su detalji posao vodiča ili kustosa. Takođe, ako aplikacija nije putokazna, nije prihvatljiva jer mora biti vezana za mape kako bi bila funkcionalna. Rim i Milano imaju dobre aplikacije za telefon, ali su samo u "online" varijanti i često se desi da si bespomoćan. Najbolje bi bilo da rade i "offline". U San Marinu je, na primer, internet dostupan u celom gradu i to olakšava, ali nemaju svi gradovi i sela javno dostupan internet - dodaje Rokvić.

Mnogo detalja u aplikaciji "Visit Nis" nema, kao ni redovno ažuriranih podataka.

Prema podacima iz Google prodavnice, aplikacija TON-a je skinuta preko 100 puta. Varijanta za iOS ne postoji.

Iz Turističke organizacije Niša i agencije Business media consulting nisu odgovorili na pitanja novinara Južnih vesti do objavljivanja teksta.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Faktura za izradu aplikacije (preuzmi) - 644.27 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nislija

    13:21 // 30. 9. 2024.

    Čim se troše pare na nepotrebno, to je pranje novca. Intervjuisati odgovorne da objasne vrednost proizvoda koji smo preplatili.

  • Marko

    11:10 // 30. 9. 2024.

    i niko je ne koristi...

  • Lazar Krstic

    11:09 // 30. 9. 2024.

    TON je nepotrebna aplikacija. Ništa ne radi i samo troši bateriju. Treba je deinstalirati.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dobro im ide, samo da ne zabrljaju do kraja prvenstva.

Alex Čitalac

Tekst: Niški Radnički vodio, odbranio penal, pa remizirao sa Vojvodinom u Novom Sadu

Pronađite nas na: