Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:30, 14. 8. 2024.

| Istražujemo

Direktorki prokupačkog Muzeja ukinuta osuđujuća presuda, Viši sud ponovo vratio predmet Osnovnom

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
Ljiljana Krasić
Nejasno je kako je Krasić ipak dobila funkciju i pribavila dokumentaciju iako se protiv nje vodio postupak; foto: Grad Prokuplje

Prokupački Viši sud usvojio je žalbu Ljiljane Krasić, aktuelne direktorke Narodnog muzeja “Toplice” u tom gradu koja je ranije prvostepenom presudom Osnovnog suda osuđena uslovno na 8 meseci zatvora i ukinuo presudu, a predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Krasić je presudom Osnovnog suda sredinom marta ove godine osuđena za krivično delo falsifikovanje isprave i uslovno je osuđena na kaznu zatvora od 8 meseci, s tim da se kazna neće izvršiti ukoliko za godinu dana ne ponovi krivično delo. odgovor ojt Odgovor OJT u vezi sa krivičnom prijavom protiv Ljiljane Krasić; Foto: Lj. M.

Okrivljena je obavezna da sudu na ime paušala plati iznos od 5.000, na ime troškova krivičnog postupka 20.080 dinara i Osnovnom tužilaštvu na ime troškova krivičnog postupka 40.765 dinara - piše u prvostepenoj presudi Osnovnog suda.

Na tu presudu Ljiljana Krasić, direktorka prokupačkog Muzeja ulaže žalbu na osnovu koje Viši sud ukida presudu, uz obrazloženje da je došlo do bitne povrede odredbe zakona o krivičnom postupku.

Za Viši sud je pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, povređen je krivični zakon i pogrešne su odluke o krivičnoj sankciji, kao i troškovima krivičnog postupka i pored činjenice da je viši javni tužilac predložio da se žalba odbije kao neosnovana, a prvostepena presuda potvrdi. Viši sud krasić jedno od obrazloženja Višeg suda u Prokuplju zašto se ukida presuda

Viši sud smatra da je prvostepeni sud u obrazloženju svoje odluke vršenjem izmena u činjeničnom opisu koji je dat u optužnom predlogu tužilaštva, prekoračio optužbu na štetu okrivljene Krasić stavljajući joj na teret veću količinu aktivnosti od one koja je data u optužnom predlogu - jedno je od obrazloženja prokupačkog Višeg suda zašto je presuda ukinuta i vraćena nižem sudu na ponovno odlučivanje.

Podsetimo, OJT U Prokuplju sumnjiči Ljiljanu Krasić da je falsifikovala potpis Dragana Popovića, tadašnjeg v. d. direktora Muzeja na tekst njegove ostavke koji je sama sačinila, a nakon toga “potpisani dokument” predala Skupštini Prokuplja koja je trebala na osnovu toga da ga smeni, a na njegovo mesto imenuje nju za v. d. direktorku.

Neposredno pred zasedanje Skupštine Popović je saznao da je njegova “ostavka” ne dnevnom redu, zatražio je objašnjenje od Dejana Lazića, predsednika Skupštine koji je na samom zasedanju tada izbacio tačke ostavke i novog imenovanja Ljiljane Krasić za v. d. direktora Muzeja.

Slučaj se našao pred prokupačkim tužilaštvom koje je, nakon više od godinu dana i posle nekoliko urgencija prema policiji da završi svoj posao u tom predmetu, podnelo optužni predlog protiv aktuelne direktorke Muzeja, koji se završio osuđujućom presudom u prvom stepenu, na koju se Krasić žalila Višem sudu.


Već bila direktor Muzeja, podnela ostavku, dobila stalni posao pa ponovo htela fotelju

Južne vesti su ranije pisale da je i pored prvog pokušaja propale kombinacije da postane direktorka Muzeja, Ljiljana Krasić ipak dobila tu funkciju krajem 2022. godine, u vreme kada se uveliko vodio predistražni postupak u Tužilaštvu protiv nje, a ostalo je nepoznato kako je došla do uverenja nadležnog organa ne starijeg od 6 meseci da se protiv nje ne vodi istraga i da protiv nje nije podignuta optužnica, kao i da nije osuđivana za krivična dela koja se gone po službenoj dužnosti, a što je neophodno za konkursnu dokumentaciju za mesto direktora Muzeja.

Ranije na Skupštini održanoj 22. marta 2022. godine Ljiljana Krasić je sa mesta direktora Muzeja podnela ostavku iz “ličnih razloga”, a odmah zatim je za novog v. d. direktora imenovan Dragan Popović, koji je bio zaposlen u toj ustanovi. Ugovor o radu Ugovor o radu potpisan istog dana kad i ostavka; Foto: Lj. M.

Popović je, istog dana kada je imenovan, potpisao rešenje i primio u radni odnos na neodređeno vreme upravo bivšu direktorku Krasić, a koja je, nakon nekoliko meseci, htela ponovo na čelo te ustanove, ali kako Popović nije hteo da podnese ostavku, sumnja se da je ona falsifikovala njegov potpis i podnela ostavku umesto njega.

Nekoliko meseci kasnije iz drugog pokušaja, a zahvaljujući većini u Skupštini koju ima Srpska napredna stranka, Krasić ipak dobija mesto direktora na mandat od 4 godine, ali sada i sa zagarantovanim radnim mestom nakon prestanka te funkcije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Џогерка из Сомборске (Ниш)

    17:20 // 16. 8. 2024.

    Велика срамота за Музеј у Прокупљу и тзв. директорку. Ко подржава такав циркус у ПК вероватно је познато власти у ПК.

  • Var tehnolog

    18:38 // 14. 8. 2024.

    Da trazi vezu, da joj sudi niski Sud. Ima ministarka da postane, ako joj sude ovi sto su sudili oko izborne kradje.

  • potvrda da je sudstvo selektivno i uzurpirano

    15:42 // 14. 8. 2024.

    da ne sudi trenutno vladajucim krsiteljima zakona i ustava.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: