Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 3. 7. 2024.

| Istražujemo

Dve sporne firme dobile skoro 5 miliona evra bez tendera za "hitne radove" u Nišu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
gradska kuća
Novac za koji se u Nišu mogu kupiti 62 stana od po 50 kvadrata; ilustracija; foto: Ljubica Jocić

Za samo dve godine, firme Sim puk gradnja i Vodomonteri dobile su iz budžeta Niša ukupno skoro 5 miliona evra za radove na vodovodu i kanalizaciji preko Štaba za vanredne situacije, bez tendera i bez dostupnih referenci. Jedna osnovana samo godinu dana pre prvih prihoda iz gradske kase, druga sa skromnom zaradom pre poslova sa Štabom - dobile su novac za koji se u Nišu mogu kupiti 62 stana od po 50 kvadrata.

Gradskoj upravi za imovinu trebala su skoro tri meseca da Južnim vestima dostavi informacije o tome na kojim lokacijama i za koliko para su dve firme radile po naredbama Štaba u 2022, 2023. i 2024. godini.

sim puk 1 Mašine "Sim puk gradnje"; ilustracija; foto: JV / Tamara RadovanovićInače, Sim puk gradnja je firma iz Malošišta, u vlasništvu člana SNS i doskorašnjeg predsednika Mesne zajednice Zorana Stanojevića i osnovana je 2021, samo godinu dana pre nego što je stavljena na spisak “subjekata od posebnog značaja” niškog Štaba za vanredne situacije.

Na tom spisku je i firma Vodomonteri iz Lalinca, u vlasništvu Dejana Nikolića, koji trenutno zida zgradu na atraktivnoj lokaciji u Nišu. I ona je na spisku Štaba i zadužena je, kao i Sim puk gradnja, da štiti i spasava građane u vanrednim situacijama.

Nadležni nikada nisu dostavili reference ili bilo koji dokument koji pokazuje šta te dve firme preporučuje za tako važan zadatak.

Ipak, one su za hitne radove u 2022. i 2023. godini dobile ukupno 575.746.851 dinar, što je oko 4,9 miliona evra. Konkurenciju nisu imale, jer su poslove dobijale preko Štaba, bez raspisivanja javne nabavke.


Gde su i šta radili

Veći deo tog iznosa dobila je Sim puk gradnja, koja je izvodila radove na šest lokacija u Nišu, za ukupno 386.357.587 dinara. Jedna od tih lokacija je Pantelej, područje prilaza Bulevaru Svetog Pantelejmona, kod raskrsnice sa ulicom Vase Pelagića i naročito u pojasu oko Viničke.

sim puk 3 "Vodomonteri" u Lalincu; ilustracija; foto: JV / Tamara RadovanovićTu je firma iz Malošišta radila na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, kako je istaknuto, “zbog abnormalnog izlivanja kanalizacije i mogućnosti pojave zaraznih bolesti usled mešanja atmosferske i fekalne kanalizacije”. Vrednost radova je više od 10 miliona dinara.

Sim puk gradnja bila je zadužena i za sanaciju vodovodne mreže zbog pucanja cevi u selu Pasjača, za šta je dobila oko 207.000 dinara. Povereni su joj i hitni radovi na sanaciji vodovoda u Sićevu za više od 31 milion dinara, kao i hitni radovi na glavnom dovodu vodovodne mreže u Malči - za oko 107,8 miliona dinara.

Izvodila je i radove na vodovodu u selima Vukmanovo i Berbatovo za više od 207 miliona dinara, a kao razlog je takođe navedeno sprečavanje širenja zaraznih bolesti. Najzad, Stanojevićeva firma je radila i u ulici Borisa Krajgera u Niškoj Banji za više od 30 miliona dinara, takođe da “spreči mešanje otpadnih sa pitkom vodom”.

Firma Vodomonteri dobila je novac građana u iznosu od 189.389.264,18 dinara za radove na osam lokacija.

naredba Jedna od naredbi Štaba; foto: PrintscreenJedna od njih je naselje Milka Protić, gde su i najskuplje naplatili radove - čak 98.676.910,16 dinara, iako su se meštani žalili na kvalitet radova. Reč je o hitnim radovima na kanalizacionoj mreži, opet zbog izlivanja fekalnih voda.

Radili su i na izgradnji kanala za odvod voda Kovanlučkog potoka, otpadnih termomineralnih voda sa izvorišta “Suva banja” i “Glavno vrelo” i bazena Instituta “Niška Banja” ispred “Radona”. Vrednost tih radova je više od 9,9 miliona dinara.

Za čišćenje kaptaže u Jasenoviku dobili su oko 2 miliona dinara, za radove na vodozahvatu u Donjem Vlasu oko 4,7 miliona, za radove na potisnom cevovodu u Rujniku više od 46 miliona, a za sanaciju klizišta u ulici Ljubomira Nikolića 134 dobili su skoro 13,9 miliona dinara.

sim puk 2 Vlasnik "Sim puk gradnje" je Zoran Stanojević; ilustracija; foto: JV / Tamara RadovanovićPovereno im je i bušenje bunara zarad ispitivanja izvorišta u Jasenoviku, za oko 4 miliona dinara, kao i sanacija dela Humskog kolektora u Gornjem Komrenu zbog izlivanja fekalnih voda u Humski potok, za oko 9,6 miliona.

Iz Uprave za imovinu tvrde da te dve firme nisu imale nove naredbe u 2024.

Osim preko Štaba, Sim puk gradnja je u Nišu dobila važne i unosne poslove i preko tendera - održavanje školskih terena, održavanje fontana, izgradnja kanalizacije, obnova javnih površina i radovi na obnovi urbanih džepova.

milka protić 4 U naselju Milka Protić bili nezadovoljni radovima; ilustracija; foto: čitateljkaRešenja kojim su Vodomonteri i Sim puk gradnja svrstani u subjekte od posebog značaja za Grad Niš donelo je Gradsko veće, a potpisala ih gradonačelnica Dragana Sotirovski, koja kao komandantkinja Štaba potpisuje i naredbe za izvođenje radova.

Sve nabrojane poslove preko Štaba dve firme su izvodile upravo tokom njenog mandata, odnosno tokom poslednje četiri godine SNS vlasti u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sanja

    23:56 // 3. 7. 2024.

    Trla baba lan.

  • Bpjan

    23:54 // 3. 7. 2024.

    Mislim da ste vise dosadni sa ovom temom.
    Jel su radovi radjeni, jel su placeni, jel su ljudi dobilo to sto su trazili, ajde ne dosadjujte vise

  • Alisa u zemlji čuda

    21:46 // 3. 7. 2024.

    Poništite sve tendere to je jedino rešenje da se zaustavi ovo nepoštenje i nepravda koja nam je uništila grad.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Uzeće mu prednji točkić?

Vladica Petrović čitalac

Tekst: Prijava protiv Nišlije - vozio električni trotinet sa preko 2 promila alkohola

Pronađite nas na: