Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:00, 4. 6. 2024.

| Istražujemo

Firma iz Malošišta koja u Nišu dobija unosne poslove bez tendera radila i kanalizaciju na Panteleju

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
pijaca pantelej 3
Gde su i šta sve radili i koliko su para građana dobili - nadležni ćute; ilustracija; foto: čitateljka

Firma Sim puk gradnja u vlasništvu naprednjaka iz Malošišta, koja bez dostupnih referenci dobija milionske poslove u Nišu, radila je i kanalizaciju na Panteleju, kod buduće pijace, po istom principu kao što je firma Vodomonteri iz Lalinca radila kanalizaciju u naselju Milka Protić - bez tendera, već po naredbi Štaba za vanredne situacije. Iz Uprave za imovinu ni u ovom slučaju ne otkrivaju cenu radova jer tvrde da imaju povećan obim posla. Ćuti i vlasnik Sim puk gradnje.

Izgradnja kanalizacije, održavanje školskih terena, održavanje fontana, obnova javnih površina - poslovi su koje je Grad Niš do sada dodeljivao Sim puk gradnji, osnovanoj tek pre nešto više od tri godine. Svi su bili milionski, a reč je o firmi doskorašnjeg predsednika Mesne zajednice u Malošištu Zorana Stanojevića.

sim puk 2 Bez referenci do vrtoglavih prihoda; foto: JV / Tamara RadovanovićNa tenderu za kanalizaciju Sim puk gradnja učestvovala je zajedno sa Vodomonterima, koji su bez tendera, već na osnovu naredbe Gradskog štaba za vanredne situacije, uz obrazloženje da postoji opasnost od širenja zaraze, radili kanalizaciju u naselju Milka Protić.

Po naredbi Štaba, uz slično obrazloženje, ispostaviće se, Sim puk gradnja je radila vodovodnu i kanalizacionu mrežu na Panteleju, na spornim parcelama kod buduće pijace, avgusta i septembra 2022.

Nalaže se firmi Sim puk gradnja iz Malošišta da zbog abnormalnog izlivanja kanalizacije i mogućnosti pojave zaraznih bolesti usled mešanja atmosferske i fekalne kanalizacije na području Gradske opštine Pantelej, i to u području prilaza Somborskom bulevaru, kod raskrsnice sa ulicom Vase Pelagića, naročito pojas oko Viničke, hitno počnu sa radovima na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži - piše u naredbi Štaba.

Kako je baš toj firmi dodeljen ovaj zadatak - jasno je, pošto je ona samo dva meseca ranije dodata na spisak “subjekata od posebnog značaja” za Niš, koje Štab angažuje u vanrednim situacijama, a gde se nalaze i Vodomonteri.

Međutim, ono što i dalje nije poznato jeste - zašto su baš te firma uopšte na ovom spisku, odnosno šta ih kvalifikuje za važne i unosne poslove u Nišu.

printscreen foto: PrintscreenReference Sim puk gradnje i Vodomontera nemaju ili ne žele da dostave ni gradske uprave, ni Gradsko veće, ni gradonačelnica, ni Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj (KLER), kao naručilac tendera koje je ta firma dobijala.

Vlasnik Sim puk gradnje nedavno je novinarki Južnih vesti rekao da ranije takve radove nisu izvodili.

Do tada nikako nismo radili takve stvari. Preporuka su nam mehanizacija i ljudstvo. Imamo 15 zaposlenih za stalno, imamo mehanizaciju koja je potrebna verovatno za to i zato su nas izabrali - naveo je Zoran Stanojević.


O ceni ćute i Uprava i Stanojević

U slučaju naselja Milka Protić, iz Uprave za imovinu su najpre odgovorili da ne mogu da dostave informaciju o ceni radova koje je firma Vodomonteri tamo izvodila, jer je u toku revizija.

Ponovo upitani, ovog puta i za cenu radova koje je na Panteleju izvodila firma Sim puk grradnja, odgovaraju:

Obaveštavamo Vas da, zbog povećanog obima vanrednih poslova, kao i zbog smanjenog broja izvršilaca, ovaj organ nije u mogućnosti da Vam dostavi tražene informacije i dokumentaciju u roku od 15 dana.

pijaca pantelej ilustracija; foto: JV / Tamara RadovanovićZato određuju produženje roka za odgovor na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja na 40 dana, iako su radovi na Panteleju izvođeni pre skoro dve godine.

Vlasnik Sim puk gradnje kratko je rekao novinarki da ne može da priča i spustio slušalicu. Na pitanje nije odgovorio ni porukom.

Pitanje koje iz Uprave za imovinu ignorištu jeste - na kojim sve lokacijama u Nišu su uopšte do sada Vodomonteri i Sim puk gradnja radili i šta tačno.

Inače, krajem leta 2022. godine, kada je Sim puk gradnja tu počela da radi po naredbi Štaba, građani su se žalili da “neko nešto iznenada kopa”, a da ih prethodno niko od nadležnih o tome nije obavestio.

Kao i u slučaju naselja Milka Protić, bili su iznenađeni i kada su čuli da tu postoji opasnost od širenja zaraznih bolesti jer za vanrednu situaciju nisu ni znali.

Podsetimo, Sim puk gradnja i Vodomonteri nalaze se na listi “subjekata od posebnog značaja” Gradskog štaba za vanredne situacije, “rame uz rame” sa Kliničkim centrom, Institutom za javno zdravlje, Domom zdravlja, Zavodom za urgentnu medicinu, Javnim preduzećem za skloništa, Vodovodom, EPS-om, Centrom za socijalni rad i drugim javnim i privatnim preduzećima i ustanovama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sloba

    21:38 // 4. 6. 2024.

    Urnisaće nam grad

  • gole

    15:36 // 4. 6. 2024.

    Gradonacelnica je sve poslove namestila Medjarcu,imaju jako blizak odnos.Finansijski su se obogatili,pokrali mnogo kroz poslove.

  • nina

    15:33 // 4. 6. 2024.

    Kvalifikuje ih odnos Medjarca i Sotirovske,blizak odnos bas.

    • Pristrasno

      18:34 // 4. 6. 2024.

      Pa oni si radili i sa Dinkicem i sa Tadicem, Kostunicom.24 g rade.Budite realni.Koliko su radili pre Sotirovske sa Banetom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da li sada Oko sokolovo sme da prolazi kroz Medijanu ili ne?

Milan Čitalac

Tekst: Milić najavljuje "žestoku" racionalizaciju kadrova i bifea u Medijani

Pronađite nas na: