Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:30, 7. 10. 2024.

| Istražujemo

Istekao rok za iseljenje apoteke u Prokuplju, koncesionar podneo tužbu

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
apoteka prokuplje
Koncesionaru izvršitelj već kucao na vrata; Foto: Lj. M.

Javni izvršitelj iz Niša naložio je apoteci “Fily farm” koja je koncesiono pruzela poslove Gradske apoteke da se isele iz lokala u centru Prokuplja, gde je decenijama unazad smeštena apoteka, a koji je lokalna vlast prodala prošle godine italijanskoj firmi "Tartarino", ali je ubrzo zbog duga preprodat trećoj firmi koja želi da uđe u svoj posed. Rok za iseljenje je istekao 2. oktobra, ali u firmi "Fily farm” tvrde da imaju ugovor o korišćenju prostora na 15 godina i da oni nemaju nameru da napuste prostorije, a podneli su tužbu sudu u Nišu i do okončanja postupka koristiće lokal.

Kako saznajemo, problem je nastao kada Grad posle potpisivanja ugovora sa koncesionarom za Gradsku apoteku iz nekog razloga nije upisao u katastar nepokretnosti kao zabeležbu o teretu lokala u centru koji je deo koncesije i koji su prošle godine odlučili da prodaju italijanskoj firmi, a nekoliko meseci kasnije po sudskom izvršenju izvršitelj je taj lokal preprodao firmi "Kvalitet gradnja" iz Beograda. Apoteka Prokuplje Apoteka u lokalu u centru Prokuplja unazad više decenija; Foto: Lj. M.

Mi smo potpisali koncesioni ugovor po kome imamo pravo korišćenja tog prostora na 15 godina. Uredno smo izmirili sve koncesione obaveze i koliko ja znam imamo pravo korišćenja lokala još 13 godina. Mi ne ulazimo u to ko je i gde zakazao, ali tražimo naša prava koja nam koncesionim ugovorom pripadaju i do daljeg nećemo napustiti lokal. Uložili smo žalbu koja je odbačena na sudsko izvršenje, ali sada smo podneli zahtev Privrednom sudu u Nišu za ostvarivanju prava po osnovu koncesije i prema novom vlasniku i prema gradu Prokuplju. Nadamo se da će sud ceniti sve činjenice i verujemo da će sud priznati naše pravo da koristimo taj prostor - rekao je Dušan Nedeljković vlasnik “Fily farm”.

Smatra da je njihov nastavak korišćenja lokala i obavljanje apotekarske delatnosti u tom prostoru ne samo u interesu “Fily farm”, već i u interesu građana Prokuplja koji koriste njihove usluge.

Sa druge strane, javni izvršitelj Miljan Trajković iz Niša koji sprovodi postupak izvršenja, potvrdio je ranije iznet stav da u katastru nije bilo nikakve zabeležbe i da je za njega po zakonu lokal bez tereta. lokal apoteke Koncesionar ppodneo tužbu sudu; Foto: Lj. M.

Neposredni držalac, Apotekarska ustanova “Filly farm” i dalje obavlja delatnost za koju je registrovana u predmetnoj nepokretnosti u Prokuplju, a što je utvrđeno proverom na lice mesta dana 02. oktobra 2024.godine, kada je i istekao rok za dobrovoljno iseljenje. Novom vlasniku će se nepokretnost predati u državinu u skladu sa odredbama Zakona o izvršenju i obezbeđenju - rekao je Trajković.

Posebno naglašava da je javni izvršitelj dužan da prilikom sprovođenja izvršenja poštuje Zakon, pa u tom smislu koncesija, shodno članu 160. Zakona o izvršenju i obezbeđenju, nema pravno dejstvo prema novom vlasniku.

Razlog tome je, što prilikom donošenja rešenja o izvršenju, upisa zabeležbe u katastar nepokretnosti, kao i prodaje, nije bilo upisanih tereta u katastar nepokretnosti. Ovakvo postupanje javnog izvršitelja potvrđeno je sudskim odlukama donetim po izjavljenim prigovorima neposrednog držaoca, Apotekarske ustanove“Filly farm”. Na kraju napominjemo, da je prodaja predmetne nepokretnosti određena rešenjem o izvršenju Privrednog suda u Nišu - ponovio je ranije izneti stav izvršitelj Trajković.

Iako je lokal prodat u izvršnom postupku i po 30% nižoj ceni od procenjene, prvi kupac “Tartarino” je samo od ove transakcije za nekoliko meseci zaradio 6,5 miliona dinara ili oko 60.000 evra.


Grad bio u obavezi da teret na lokalu upiše u katastar

Iako je i tada bilo dosta oprečnih stavova oko prodaje lokala u centru grada čiji je vlasnik bio Grad i u kome je decenijama bila smeštena Gradska apoteka, gradska vlast je na Skupštini izglasala da se taj prostor od 430 kvadrata ipak proda po ceni od 32 miliona dinara.

Kupac je bila firma “Tartarino” tada osnovana pre godinu dana sa kapitalom od 100 dinara sa sedištem na Paliluli u Beogradu, a u vlasništvu Italijana Sandra Tartarija, a čiji je direktor Milan Svrdlin.

U trenutku kupovine firma "Tartarino", sem osnivača i direktora, a prema podacima iz APR-a nije imala zaposlenih, ni značajnije prihode i rashode tokom 2022. godine, ali to nije bilo sumnjivo nadležnima u gradu da prodaju lokal takvom kupcu.

Da se radilo o pogrešnoj odluci, potvrdilo se samo nekoliko meseci kasnije kada je lokal preprodat na javnoj aukciji po rešenju izvršitelja Miljana Trajkovića iz Niša, a na osnovu presude Privrednog suda u Nišu za 38.558.800 dinara, oko 6,5 miliona više od kupovne cene u septembru 2023. godine, kada je plaćen 32 miliona dinara.

Pre javne aukcije ovlašćeni procenitelj je procenio vrednost celokupne nekretnine na 55.084.000 dinara ili 470.000 evra, ali je lokal prodat po početnoj, 30% nižoj ceni koju je utvrdio javni izvršitelj.

Lokal je kupila beogradska firma "Kvalitet gradnja" u izvršnom postupku koji se vodio u skladu sa pravnosnažnim rešenjem o izvršenju Privrednog suda u Nišu, a koje je doneto na osnovu izvršnih isprava-založne izjave overene od strane javnog beležnika dr Đorđa D. Sibinovića iz Beograda od 26. decembra 2023. godine i založne izjave overene kod istog javnog beležnika istog dana, a na predlog izvršnog poverioca - Zanatska radnja "Noki" Novica Jevremović preduzetnika iz Kaluđerice, protiv izvršnog dužnika "Tartarino" iz Beograda.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Južne vesti juče objavile članak a od jutros je počelo sa čišćenjem i sređivanjem ispred stanice kod lokomotive. Posao završili za tri sata, eto koliko je bilo potrebno da se bar nešto dovede u red

Vremeplov Čitalac

Tekst: Glavna železnička stanica u Nišu - nekada puna života, sada pusta i zaboravljena

Pronađite nas na: