Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:28, 17. 5. 2024.

| Istražujemo

Kamere za video-nadzor u Prokuplju kupljene po zakonu, odbačena prijava Uspravne Srbije

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
video nadzor
Kamere postavljene na više lokacija u gradu; Foto: Lj. M.

Nakon 6 meseci provere dokumenata i svih radnji koje su prethodile kupovini kamera za video-nadzor na teritoriji Prokuplja, Više tužilaštvo u Nišu je odbacilo krivičnu prijavu koju je podneo antikorupcijski tim Uspravne Srbije jer, kako su naveli, ne postoje sumnje da je počinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti. Iz Uspravne Srbije ostaju pri stavu da su kamere, čija je vrednost po ugovoru 101.647.860 dinara, plaćene 4 puta skuplje od realne tržišne cene.

Početkom decembra prošle godine, Dragan Dobrašinović, predsednik Uspravne Srbije, podneo je krivičnu prijavu protiv sada bivšeg gradonačelnika Prokuplja Milana Aranđelovića zbog krivičnog dela zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama, što je ovaj od početka negirao i tvrdio da je sve urađeno po zakonu. krivična prijava Odbačena krivična prijava koju je podneo Dobrašinović; Foto: Lj. M.

I tada sam tvrdio da je u pitanju prikupljanje jeftinih političkih poena i da su optužbe na moj rad i rad tadašnje gradske vlasti samo bile pokušaj obmane građana, što se vidi iz rešenja Odeljenja za borbu protiv korupcije u Nišu. Ja sam već u konsultaciji sa svojim advokatom i podneću privatnu krivičnu prijavu protiv Dobrašinovića jer smatram da mi je naneo štetu i narušio ugled, jer je iznosio neistine za radne zloupotrebe i nezakonite radnje - kaže Aranđelović.

Dodaje da je posao gradonačelnika Prokuplja radio na odgovoran i savestan način i pre svega u interesu građana Prokuplja, a odluka da se uvede video-nadzor doneta je da bi se zaštitila imovina građana, smanjio broj saobraćajnih prekršaja i predupredila teška krivična dela, te da se radi o kamerama koje su profesionalne, za prepoznavanje lica i da je kupljena kvalitetna oprema.


Dobrašinović ostaje pri stavu da je bilo zloupotreba

Iako je krivična prija koju je podneo prokupačkom Osnovnom tužilaštvu, a oni je dalje prosledili niškom Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije - odbačena, Dobrašinović ostaje pri stavu da je bilo zloupotreba kod javne nabavke za kupovinu kamera u Prokuplju. dragan dobrašinović Dobrašinović ispred prokupačkog tužilaštva; Foto: Lj. M.

Svi naši navodi iz krivične prijave su u potpunosti tačni i dokazani, a tužilaštvo nije čak ni obrazložilo svoje rešenje, što je potpuno normalno, pošto se odluka kojom se krađa do sada neviđenih razmera i neviđene drskosti u Prokuplju proglašava zakonitom ni ne može obrazložiti - prokomentarisao je Dobrašinović odluku niškog tužilaštva.

Inače, u krivičnoj prijavi koju je decembra prošle godine podneo ispred Uspravne Srbije, Dobrašinović je tražio od tužilaštva da se preispita ugovor za kupovinu kamera, uporede cene i osudi potpisnik ugovora tadašnji gradonačelnik Aranđelović, koga je teretio da je oštetio gradski budžet za više stotina hiljada evra.


Dve ponude za nabavku kamera u Prokuplju

Prokupačka gradska vlast je početkom novembra 2022. godine raspisala javni poziv za Projektovanje, nabavku i ugradnju sistema video-nadzora na teritoriji Prokuplja, a januaru 2022. godine, nakon što su stigle dve ponude (od kojih je jedna odbačena zbog nepotpune dokumentacije), potpisan je ugovor sa firmom Macchina Security d.o.o iz Beograda.

Prema urađenom elaboratu sistem video-nadzora je predviđen na 50 lokacija u Prokuplju i obuhvata i sistem video-nadzora za kažnjavanje prolaska kroz crveno svetlo, sistem video-nadzora za kažnjavanje prekoračenja dozvoljene brzine, sistem opšteg video-nadzora i prepoznavanje tablica, sistem video-nadzora objekata, igrališta, umreženje, monitoring centar. kamere u prokuplju Kamere za nadzor prolaska na semaforu; Foto: Lj. M.

Ugovor sa izabranim ponuđačem zaključen je sa rokom trajanja od 48 meseci, a ugovorena vrednost je iznosila po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan zaključenja ugovora 1.039.176 evra.

Kamere u Prokuplju koje od 28. februara ove godine zvanično na tri lokacije mere brzinu i kontrolišu prolazak na jedinom semaforu u gradu, za samo 17 dana zabeležile su 32 prekršaja za prekoračenje brzine, a prolazak vozača na crveno svetlo čak 119 puta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pepe le tvor Niš

    09:06 // 27. 5. 2024.

    Šio mu ga Đura. Kobajagi sporna im je nabavka kamera, a ustvari im je najveća briga što će neko biti uslikan u prekršaju. Sva ova frka će biti glupa kada bi se nekom od protivnika kamera desio neki udes ili dožive neki vid maltretiranja na JAVNOJ površini, e tada će biti ono, daj da se vidi snimak sa nadzorne kamere protiv kojih se borimo.

  • Marko Milošević

    08:38 // 18. 5. 2024.

    Još jedan vid totalne kontrole nad građanima! Postajemo kao Kina,kamere u autobusima,kamere u zgradama,kamere u javnim objektima... Društvo koje svakog i svuda SNIMA.

  • Macanlija

    08:01 // 18. 5. 2024.

    Sve je i dalje sumnjivo.Dobrasinovic je vrlo strucan u pronalazenju muljanja

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: