Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:45, 31. 5. 2024.

| Istražujemo

Lokal Gradske apoteke u Prokuplju preprodat beogradskoj firmi, koncesija stvara problem

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
lokal apoteke
Ponovo prodat lokal u kome je smeštena Gradska apoteka; Foto: Lj. M.

Beogradska firma "Kvalitet gradnja" novi je vlasnik lokala Gradske apoteke u centru Prokuplja koji su na javnoj aukciji kupili po početnoj ceni koja je bila 70% niža od procenjene, za 38.558.800 dinara od firme “Tartarino” u vlasništvu Italijana Sandra Tartarija, a čiji je direktor Milan Svrdlin. Lokal je prodat po izvršnom rešenju Privrednog suda u Nišu u izvršnom postupku javnog izvršitelja Miljana Trajkovića, koji kaže da u katastru nema tereta nad tim lokalom, dok iz Gradske uprave tvrde da je pravo na svojinu lokala ograničeno ugovorom o koncesiji na još 13 godina.

Prostor od preko 430 kvadrata je do pre pola godine bio u vlasništvu Grada Prokuplja i koncesionim ugovorom krajem 2020. godine izdat je farmaceutskoj kući "Filly farm" na 15 godina, pa je sada nejasno da li će novi vlasnik čekati još 13 godina pre ulaska u posed, jer su oprečna tumačenja javnog izvršitelja Trajkovića, koji tvrdi da je za koncesiju i teret na lokalu saznao iz novinarskog članka u Južnim vestima i između Gradske uprave u Prokuplju, gde tvrde da je zakon na njihovoj strani i da je lokal deo koncesionog ugovora i novom kupcu biće dostupan tek nakon isteka tog ugovora. lokal apoteke Lokal u centru za 6 meseci promenio vlasnika; Foto: Lj. M.

U katastar nepokretnosti nema upisanih tereta na navedenom lokalu, te shodno članu 160. Zakona o izvršenju i obezbeđenju koncesija koju pominjete nema pravno dejstvo prema novom vlasniku. Inače, javni izvršitelj se sada upoznaje sa postojanjem koncesije na predmetnom lokalu, ukoliko je informacija koju imate tačna - rekao je za Južne vesti Miljan Trajković, javni izvršitelj.

Podseća da je lokal u Prokuplju prodat u izvršnom postupku koji se vodio u skladu sa pravnosnažnim rešenjem o izvršenju Privrednog suda u Nišu, a koje je doneto na osnovu izvršnih isprava-založne izjave overene od strane javnog beležnika dr Đorđa D. Sibinovića iz Beograda od 26. decembra 2023. godine i založne izjave overene kod istog javnog beležnika istog dana, a na predlog izvršnog poverioca - Zanatska radnja "Noki" Novica Jevremović preduzetnika iz Kaluđerice, protiv izvršnog dužnika "Tartarino" iz Beograda.

Nakon što je rešenje RGZ, Službe za katastar nepokretnosti Prokuplje od 15. marta 2024. godine na osnovu koga je upisana zabeležba rešenja o izvršenju suda u katastar nepokretnosti postalo konačno, izvršena je procena nepokretnosti na osnovu nalaza i mišljenja sudskog veštaka za oblast građevinarstvo i to u iznosu od 55.084.000 dinara. Na elektronskom javnom nadmetanju, jedinu ponudu za kupovinu lokala dalo je Privredno društvo Kvalitet gradnja doo Beograd-Zemun i to u iznosu od 38.558.800,00 dinara - pojašnjava izvršitelj Trajković.


I Gradska uprava za prodaju lokala saznala iz teksta Južnih vesti

I nadležni u Gradskoj upravi Prokuplja kažu da su za prodaju lokala saznali iz teksta u Južnim vestima i već danas će, navode, preduzeti određene radnje kako bi pokušali da zaštite interes koncesionara.

Ugovorom o otuđenju poslovnog prostora u javnoj svojini Grada Prokuplja, zaključenim sa "Tartarino" doo Beograd, predviđeno je da vlasnik poslovnog prostora ne može poslovni prostor koristiti do isteka Ugovora o koncesiji, odnosno u roku od 13 godina, do kada on važi. O prodaji navedenog poslovnog prostora preko javnog izvršitelja upoznati smo iz novina i već danas poslaćemo obaveštenje javnom izvršitelju da je pravo svojine na lokalu "Tartarino" Beograd ograničeno ugovorom o koncesiji i isto se bez tog ograničenja ni ne može preneti trećem licu - kažu u Gradskoj upravi Prokuplja.

Inače, gradska vlast u Prokuplju je lokal u centru Prokuplja septembra prošle godine prodala beogradskoj firmi “Tartarino” koja je osnovana 2022. godine sa kapitalom od 100 dinara i sedištem na Paliluli u Beogradu, a u 100% vlasništvu je Italijana Sandra Tartarija.

Lokal površine od 431 kvadrata prodat je tada za 32 miliona dinara, pa je praktično za samo nekoliko meseci beogradska firma zaradila preko 6,5 miliona dinara od te transakcije, oko 60.000 evra.


Novi vlasnici lokala ne bi da otkrivaju dalje planove

Predstavnici beogradske firme "Kvalitet gradnja" koja je registrovana za obavljanje delatnosti "Hoteli i slični smeštaji" potvrdili su da je lokal u prokuplju kupljen na javnoj aukciji i smatraju da je to dobar poslovni potez, ali da o daljim planovima ne mogu da pričaju.

Smatramo da smo uradili dobar poslovni potez kupovinom tog lokala, ali ne bi da iznosimo detalje i nove planove. Videćemo kako ćemo rešavati problem koji pominjete, postoje ljudi u firmi koji se time bave - prokomentarisali su za Južne vesti novi vlasnici u "Kvalitet gradnji".

Inače, za razliku od firme "Tartarino" koja je osnovana pre godinu dana i, sem direktora, nije imala zaposlene, niti značajnije prighode, novi vlasnik "Kvalitet gradnja" je firma sa ozbiljnim ulaganjima i prometom, kao i vlasništvom nad više nekretnina na raznim lokacijama širom Beograda.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sasa Jovic

    17:53 // 2. 6. 2024.

    Ovo je za zatvor!!!!Kako je moguce da niko drugi nije dao ponudu za najbolji lokal u gradu???!Koga Vi Laze te???!!

  • odbornik bez portfelja

    12:38 // 1. 6. 2024.

    Po svemu sudeci,gledajuci prethodni period,stice se stvarno utisak da se poslanik iz Prokuplja sada plasi lokalne opozicije,jer se od lokalnih izbora u decembru,nijednom nije licno obratio Prokupcanima i odbornicima u skupstini Grada Prokuplja,sto je inace radio cesto,a kako bi odbranio i demantovao sve ove napade na Prokupacku vlast u prethodnih nekoliko meseci.Cudno ali istinito.Sta je u pitanju

  • mile

    15:56 // 31. 5. 2024.

    Ma nema veze, evo može Grad Prokuplje da plati štetu toj apoteci iz koncesije za narednih 13 godina, i svi srećni, svi zadovoljni, i skoro svi pomalo bogatiji :-) A Prokupčani srećni, jer zamalo da ih oni bivši upropaste i sve rasprodaju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: