Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:22, 4. 7. 2024.

| Istražujemo

Saslušanja u slučaju “Uzbunjivač i prijava protiv Sotirovski” - šta je rekao prvi svedok

Autor:Milan Zirojević, Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti

Konačno je neko saslušan u slučaju potencijalne korupcije u vrhu niške vlasti, a prema saznanjima Južnih vesti iz izvora bliskih istrazi, prvi je svedočio radnik Gradske uprave koji nije hteo da potpiše spornu nabavku od 9 miliona, pa je dobio otkaz - i on i njegova supruga.

Gradska kuća
Čeka se rasplet; foto: T. T.

Konačno je neko saslušan u slučaju potencijalne korupcije u vrhu niške vlasti, a prema saznanjima Južnih vesti iz izvora bliskih istrazi, prvi je svedočio radnik Gradske uprave koji nije hteo da potpiše spornu nabavku od 9 miliona, pa je dobio otkaz - i on i njegova supruga.

Slučaj “Uzbunjivač iz "srca" niške vlasti: Korupcija velikih razmera i prijava protiv Sotirovski Tužilaštvu” postao je gradska i nacionalna tema krajem maja, a sredinom juna saslušan je prvi svedok. Reč je o radniku Gradske uprave zaposlenom po ugovoru koji je svedočio o pritiscima koje je trpeo. Trebalo je da stavi svoj potpis kako bi određeni ljudi pripremili projekat dezinsekcije, deratizacije i zaprašivanja ambrozije i za to dobili 9 miliona dinara.

Reč je o prvom svedoku, a kako saznajemo planirano je još svedoka za sve opisane “šeme” koje je uzbunjivač opisao u krivičnoj prijavi protiv Dragane Sotirovski.

Iz Višeg javnog tužilaštva su Južnim vestima odgovorili da još nisu dobili izveštaj o izvršenim proverama po navedenom zahtevu.

Nakon što nam bude dostavljen izveštaj MUP-a, UKP-a, Odeljenja za borbu protiv korupcije po navedenom zahtevu ovo tužilaštvo će preduzeti radnje u skladu sa zakonskim ovlašćenjima - rekli su.


Šta je rekao prvi svedok?

Radnik Gradske uprave za komunalne komunalne delatnosti i inspekcijske poslove bez iskustva u javnim nabavkama bio je član komisije za izradu predloga projekta javno privatnog partnersva u sprovođenju mera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije i suzbijanje ambrozije. Kako svedoči, to je trebalo da bude osnovni dokument i uvod u nabavku vrednu 60 miliona godišnje, 900 miliona na 15 godina.

Sugerisao sam da dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija i ambrozija ne idu jedno s drugim - započinje svedočenje radnik.

Ipak, krajem decembra 2023. godine, dobio je kompletnu dokumentaciju koja podrazumeva već sprovedeni postupak javne nabavke. Određena su lica kojima će biti dodeljen posao, inače advokarska kancelarija koja će to uraditi za oko 9 miliona dinara. Njegovo je bilo da potpiše zapisnik o otvaranju, izveštaj komisije i Odluku o dodeli.

Odgovorno tvrdim da ja nisam prisustvovao sastavljanju navedenih dokumenata niti bio prisutan kada se sprovodila navedena javna nabavka, već da su mi samo ista dokumenta o sprovedenom postupku dostavljena na potpis, na šta ja nisam pristao - svedočio je radnik.


Smenom u Upravi počinju pritisci

Kaže da je usmeno obavestio tadašnjeg načelnika uprave da neće potpisati ništa, ali da je baš tada, poslednje nedelje u 2023. godini došlo do smene u upravi i na mesto načelnika došla je njegova zamenica D. J, a na njeno mesto S. J.

Da je D. J. par puta dolazila u njegovu kancelariju da mu “na fin način sugeriše da potpiše navedenu dokumentaciju o nabavci”, navodi radnik.

U razgovoru mi je rekla da nakon što ja potpišem dokumenta da će ona dalje potpisati ugovor sa izabranim licima. Ugovor mi je već i prezentovala sa svojim potpisom, te da ne brinem ništa jer će ona potpisom ugovora biti odgovorna - ispričao je.

Baš u tom trenutku potegla se i priča o produžetku njegovog aktuelnog ugovora koji je uskoro isticao.

Rekla mi je da ne brinem jer će se ona lično založiti za produženje kod gradonačelnice, ali stavljajući mi na znanje da ja moram da potpišem navedenu dokumentaciju - rekao je istražnim organima.

Kako kaže, tada je načelnica prvi put pomenula i njegovu suprugu zaposlenu u Gradskoj upravi za organe reda i građanska stanja.


Odugovlačenje

Uz obrazloženje da je mora pogledati, radnik je uzeo dokumentaciju, iako je, ističe, znao da je neće potpisati. Nekoliko puta je navodio da ima nedostataka, ali je uvek sve bilo brzo prepravljeno i vraćeno njemu da potpiše.

Kako bi mi ponovo donosili dokumentaciju na potpis ja sam iznova i iznova nalazio zamerke i ostavljao čak i u rezervi. Kako je to bio zadnji dan radne godine 29. 12. 2023. godine, kupovao sam sebi vreme i računao da će obustaviti postupak jer nije završen, tačnije ulaskom u novu kalendarsku godinu to ne bi moglo da se uradi - navodi radnik.

Ipak, tog dana mu je rečeno da će ga po povratku sa novogodišnjih praznika, 3. januara, sačekati dokumentacija sa svim ispravljenim nedostacima. U međuvremenu, kaže da se čuo sa tada već bivšim načenikom M. A. koji mu je rekao da je još 27. decembra obustavio postupak navedene nabavke pa se nadao da je ta priča završena.

Nakon povratka sa pauze pritisci su nastavljeni, načelnica i zamenica su se smenjivale u pozivima, ali radnik nije otišao na posao jer se razboleo. I tada su iz Uprave našli način da potpiše dokumente - došli su mu na adresu.

Pošto u to vreme nisam bio kući, ćerkica me je obavestila da je neko zvonio na interfon zgrade, kao i stigao do vrata stana, zvonio i kucao, a da kako moja ćerka nije otvarala vrata, čula je u pozadini da neko razgovara telefonom rečima "tu sam na vratima sam, ali niko ne otvara vrata" - svedočio je radnik.


"Stvari počinju da se komplikuju"

Gde si dostavljač je na tvojim vratima? - pitanje je koje je načelnica postavila radniku.

Zašto inistiraju da on to potpiše i zašto im je baš je njegov potpis neophodan jer nije jedini član komisije - pitanja su radnika koja su ostala bez odgovora.

Postavljaš suvišna pitanja, stvari počinju da se komplikuju i o ovome ću morati da obavestim i gradonačelnicu Draganu Sotirovski - rekla mi je načelnica D. J. i prekinula razgovor - rekao je radnik.

Novi poziv je brzo usledio, ovog puta od supruge koja mu je rekla da su joj uručili ugovor na samo tri dana. Nakon toga, ona više nije bila radnik Gradske uprave.

Bio sam svestan da je to sa suprugom urađeno zbog mog odbijanja potpisivanja dokumentacije o izboru tačno određenh lica za izradu navedenog projekta - tvrdi on.


Otkaz

Po povratku na posao, otišao je kod načelnice, ali je dobio neočekivano pitanje - “šta ti uopšte tražiš ovde” zatim i "pa zar ti nisi obavešten da ti je ugovor prekinut".

Raskid ugovora stigao mu je na kućnu adresu skoro dve nedelje kasnije, a on ističe da je posao za koji je bio plaćen završio profesionalno.

Što se tiče javnih nabavki niti sam školovan niti upoznat sa zakonskom regulativom. Iz ljudskih, moralnih i drugih razloga u tome nisam hteo da učestvujem i mi nije poznato kako je navedeni postupak okončan - ispričao je radnik.

Postupak je zavšen, ali ugovor o advokatskim uslugama nije javno dostupan. Posao vredan 60 miliona godišnje, 900 miliona na 15 godina radi grupa ponuđača, a predvodi je beogradski Ekos DDD.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Inicijali SJ, iz svedočenjs

    21:15 // 5. 7. 2024.

    Pročitajte tekst južnih vesti od 20.02.2012 godine
    Niš: DRI podnela prijave, sve ce vam biti jasno , o kom profilu inicijala SJ se radi, tada je na vlasti bila DS a ne Sns.Tako da nije ni čudo što je taj mučenik doživeo to što je doživeo.

  • Komsija

    13:36 // 5. 7. 2024.

    @Jakov Zlatar: imam utisak da vam drhti i srce, a ne samo ruka jer neko osvescuje narod. I ja da sam na vasem mestu bih se osecao isto. Ljudski je biti kukavica. Ne znam na koje to selo mislite, a ni na koju belu zgradu. Enivej spreman sam da me blize uputite o cemu se radi. Insinuacije i pokusaj diskreditacije po bilo kom osnovu me ne dotice, jer ja nemam sta da izgubim. Cast i obraz ne dam.

  • dr Jakov Zlatar

    12:47 // 5. 7. 2024.

    Komšija@ Čovek sa takvim paušalnim tvrdnjama može samo u jedan kabinet da ode:bela zgrada u selu kraj Niša. Meni ruka ne drhti, siguran sam i hrabar, a nemam veze sa službom, za razliku od takvih, koji iznose takve neproverene stavove.Ti direktor nečega? Jedino pod SNS-om možeš.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.