Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:11, 10. 9. 2024.

| Istražujemo

Vodovod u Prokuplju dve godine bez direktora, u fotelji penzioner u v. d. statusu

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
grad Prokuplje
Od osnivanja preduzeće u v.d. statusu; Foto: Lj. M.

Od osnivanja Javnog preduzeća Gradski vodovod u Prokuplju 2022. godine, preduzeće se nalazi u stanju privremenog upravljanja, sa tri različita vršioca dužnosti direktora u poslednje dve godine. Trenutno preduzećem u v. d. statusu rukovodi Milisav Brajković, 71-godišnji penzioner koji je odmah po postavljenju za 40.000 dinara mesečno angažovao i svog savetnika Miladina Radojičića, difovca i bivšeg gradskog većnika iz redova Srpske napredne stranke.

Aktuelni v. d. direktor Gradskog vodovoda je odmah nakon postavljenja dobio odlukom Nadzornog odbora i uvećani koeficijent za obračun svoje plate, pa su njegova mesečna primanja, pored penzije, a prema zvaničnim podacima iz Gradskog vodovoda 114.000 neto, odnosno 183.156 dinara u bruto iznosu, što je prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije samo par hiljada manje od zvanične plate gradonačelnika Prokuplja Miroslava Antovića.

Samo nekoliko dana po postavljenju v. d. direktor je potpisao i ugovor o dopunskom radu koji važi do 31. decembra ove godine sa Miladinom Radojičićem, profesorom fizičke kulture i stalno zaposlenim u Domu učenika srednjih škola u Prokuplju. Ugovor o radu Ugovor o dopunskom radu potpisan nekoliko dana po postavljenju v.d. direktora; Foto: Lj. M.

Radojičić je u Vodovodu zadužen za "organizaciju i usaglašavanje poslova između osnivača i preduzeća“, kao i za nadgledanje ostvarivanja planova i praćenje izvršenja zadataka zaposlenih.

Za njegovo angažovanje tokom pet dana u nedelji u ukupnom trajanju od 13 sati, građani preko budžeta Prokuplja, iz koga se većim delom sufinansira Gradski vodovod, mesečno izdvajaju 40.000 dinara. Skupština Pk Naprednjaci i socijalistibiraju rukovodstvo po partijskoj liniji; Foto: Lj. M.

Dok se građanima priča da su teška vremena i da je kriza, a iz javnog sektora je poslednjih godina otpušteno na stotine radnika, SNS u Prokuplju je bukvalno zaposlio svakog svog iole zaslužnog člana stranke. Radoičić je nakon funkcije gradskog većnika zaposlen u Domu učenika na neodređeno, a onda mu je omogućeno i fiktivno radno mesto kako bi dodatno uvećao finansije. Ljudi sve teže žive i sastavljaju kraj sa krajem jer većina prima minimalac, a naprednjaci svoje članove, ali i njihove porodice zapošljavaju u državna preduzeća. Bukvalno da nema viđenijeg člana te stranke u Prokuplju koji nije zaposlio sebe i članove svoje porodice u državne ili gradske firme, od Nacionalne službe za zapošljavanje, Poreske uprave, EPS-a do Gradske uprave i lokalne administracije - kaže Milomir Andrić, predsednik prokupačkog odbora Stranke slobode i pravde i odbornik lokalnog parlamenta.

Smatra da će nakon pada sa vlasti SNS-a "sve doći na naplatu" i da će nova demokratska vlast preispitati svako radno mesto u javnim preduzećima i ustanovama u poslednjih desetak godina.


Brajković nezakonito 4 godine u v. d. statusu na čelu JP za urbanizam i izgradnju

Nakon što je nezakonito bio u v. d. statusu na čelu JP za urbanizam i izgradnju pune 4 godine, Brajković je istog dana kada ga je većina odbornika lokalnog parlamenta smenila sa te funkcije, dobio novi angažman i prešao na mesto v. d. direktora Gradskog vodovoda.

Jedini argument za angažovanje penzionera je da je navodno radio dobar posao u prethodnom javnom preduzeću i da je "zaslužio da mu se da šansa da pokuša i u Gradskom vodovodu".

Iako se radi o funkcionerima koje postavlja Skupština Prokuplja, ni Brajković, ni Radojičić nisu prijavili svoja primanja Agenciji za sprečavanje korupcije.


Radojičić obavlja dva posla u isto vreme na različitim lokacijama

U Domu učenika srednjih škola u Prokuplju, gde je Radojičić u stalnom radnom odnosu, nismo uspeli da saznamo kada on dolazi na posao i kako uspeva da usaglasi radno vreme u Domu i ono u Vodovodu.

Angažovanje ugovorom o dopunskom radu u komunalnom preduzeću ga obavezuje da svakog radnog dana u nedelji bude u firmi i obavlja poverene poslove, sa skraćenim vremenom od 13 sati nedeljno.

Kako administracija u Vodovodu radi samo pre podne, pitanje je kako Radojičić uspeva istovremeno da obavlja dva posla na dve različite lokacije, a to nisu razjasnili ni u Domu učenika, gde se direktorka Jelena Vuković najpre javila na telefon, pa nakon pitanja rekla da je na kolegijumu i da će nazvati, ali to nije uradila.


Gradska vlast ne zna za savetnika

Gradonačelnik Prokuplja Miroslav Antović ranije je rekao da je Grad imenovao za v. d. Brajkovića, ali ne i njegovog savetnika Radojičića.

Ipak, potvrdio je da v. d. direktor ima na to zakonsko pravo i da je to njegova odluka.

Grad i da hoće, ne može da angažuje tog čoveka, već je to odluka v. d. direktora koji ima na to zakonsko pravo - rekao je ranije Antović.

Kako saznajemo, zbog velikih problema u funkcionisanju Gradskog vodovoda gradska vlast sve glasnije razmišlja o uvođenju profesionalne uprave koja bi u nekom narednom periodu pokušala da uspostavi finansijsku stabilnost i samoodrživost u poslovanju tog javnog preduzeća.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nišlija 1

    17:49 // 10. 9. 2024.

    Narode to traje već 25g. i nikog ne isteraše ko uđe u javne firme dočeka penziju.
    I ja sam mislio kada je došao na vlast SNS da će nešto promeniti ali svi su isti bez znanja, škole kupljene diplome sve gore i gore.

  • mala grupa odbornika

    15:55 // 10. 9. 2024.

    Posto gdin poslanik iz Prokuplja zeli da se mesa u sistematizaciju vodovoda i da iz BG vodi Prokuplje i vodovod,a njegov badza je bio vecnik za javna preduzeca,najbolje bi bilo da jedan konkurise na mesto direktora vodovoda a drugi savetnik u vodovodu,da licno i javno pomognu preduzecu,pa da dodju na skupstinu grada sa planom za vovovod i suoce se sa opozicijom i pokazu hrabrost a ne da se kriju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Baš dobra lokacija da se naprave 3-4 zgrade sa lokalima

Hepek Čitalac

Tekst: Pre 80 godina zvanično prestao da funkcioniše Logor "Crveni krst" u Nišu

Pronađite nas na: