Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:47, 3. 9. 2024.

| Kultura

"Antigona" na slovenački način otvorila 5. "Teatar na raskršću" u Nišu

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
teatar na raskrscu, 2024, foto jelena misic 16
Antigona - hrabra buntovnica; foto: Jelena Mišić

Antigonu, bez Antigone na sceni, o čijim delima i mislima publika saznaje od likova koji jesu na pozornici, izveli su glumci Slovenskog narodnog gledališča iz Nove Gorice prve večeri 5. festivala "Teatar na raskršću" koji se održava u Narodnom pozorištu u Nišu. Publika će ove nedelje videti još pet predstava koje su u takmičarskom delu, a večeras je delo Mister dolar beogradskog Narodnog pozorišta.

teatar na raskrscu, 2024, foto jelena misic 1 Počeo peti festival; foto: Jelena Mišić Predstava je rađena po tekstu Dominika Smolea iz 1960. godine, u režiji Luke Marcena, a u središtu priče jeste Sofokleova tragedija o borbi za zakone koje poznaje duša, a nisu u skladu sa ovozemaljskim.

Antigona se i sinoć na daskama niškog pozorišta borila za ubijenog brata Polinika, bila između nepisanih ljudskih zakona i onih napisanih u ime države i našla se između etike i prava, iako je nije bilo na sceni.

Publika je imala prevod slovenačke predstave, a pojedini su se žalili da ne vide dovoljno dobro pa su napustili salu.

teatar na raskrscu, 2024, foto jelena misic 15 Prevod uz predstavu; foto: Jelena Mišić Ipak, za mnoge jezik i "daleki" prevod nisu bili kamen spoticanja, pa je prva od šest takmičarskih predstava prikazana niškoj publici koja je bila brojna.

Pre predstave, odražano je svečano otvaranje kom su prisustvovali i ministar kulture Nikola Selaković i gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović.

Kako je prošlo prvo veče, možete videti na fotografijama Jelene Mišić.

Program “Teatra na raskršću” nastavlja se večeras od 20 sati kada će biti izveden komad Mister dolar beogradskog Narodnog pozorišta, a sutra je na programu Poetesa koja je zajednička produkcija Srpskog narodnog pozorišta i UG "Novi tvrđava teatar".

Na programu je i komad Subota, neđelja i poneđeljak koju izvodi Gradsko satiričko kazalište “Kerempuh“ iz Hrvatske, Crnogorski ansambl odigraće predstavu Ćelava pevačica, a dan kasnije na programu je predstava Elementarne čestice po tekstu Mišela Uelbeka, a koju izvode glumci Narodnog teatra "Ivan Vazov“ iz Bugarske.

Tokom petog festivala biće održan i bogat prateći program, a detalje možete videti ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    17:55 // 3. 9. 2024.

    Pomenuti ministra, koji i ne zna nista o resoru kojim upravlja i prica izandjale fraze a ne pomenuti protagoniste predstave, izvanredne i referentne glumce, je van pameti! Da su ti snsovci platili karte, ostali bi na predstavi...
    Srecom,prateci program(odlican) ne trazi besplatnu i sns kartu i tu nece biti ovih mitingasa iz prvih redova,od sinoc!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: