Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:09, 26. 8. 2024.

| Kultura

Bjelogrlić: Puno mi je srce što glumci iz inostranstva mogu da vide kako je dobra niška publika

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
filmski susreti, cuvari formule, foto jelena misic 9
Ekipa filma; foto: Jelena Mišić

"U Francuskoj nemamo takvo iskustvo sa velikim scenama na otvorenom, tako da je meni jako prijalo ovde. Osim toga, u Francuskoj se glumci predstavljaju pre filma, a ne posle i ovde možete da vidite reakciju publike na film", rekao je francuski glumac Aleksis Maneti koji je za ulogu profesora Žorža Matea u ostvarenju Čuvari formule dobio najviše glasova publike druge večeri Filmskih susreta u Nišu. Režiser ovog filma Dragan Bjelogrlić kaže da mu je puno srce što glumci iz inostranstva mogu da vide kako je dobra niška publika, punu Tvrđavu, dobru atmosferu i dobro druženje, ali i da uskoro treba da počne priprema za 60. izdanje festivala.

filmski susreti, cuvari formule, foto jelena misic 3 foto: Jelena Mišić Nakon filma Čuvari formule, koji je publika na Letnjoj pozornici videla druge festivalske večeri, Bjelogrlić, Maneti i deo glumačke ekipe se poklonio, a za Francuza je to bilo posebno iskustvo.

Zahvaljujući Bjelogrliću koji me je uveo u ličnost lika koji sam glumio, uspeli smo da idemo suzdržanim pristupom. Na početku čovek nema nikakvu empatiju prema takvom liku, međutim kako se teče film i kako se odvija radnja onda emocije stupaju na scenu. U suštini priča o profesoru Mateu je priča o čoveku koji je veoma strastven u svom zanimanju, koji je malo čak i autističan, ali je u suštini priča o velikom čoveku i to smo pokušali da podvučemo - rekao je Maneti.

filmski susreti, cuvari formule, foto jelena misic 6 foto: Jelena Mišić Režiser i proslavljeni glumac Dragan Bjelogrlić kaže da je, ako se gleda internacionalni uspeh, ovo njegov najuspešniji film.

I ne znamo kakve sve smo imali ozbiljne umove u našoj prošlosti, nekako ih olako zaboravljamo i meni je drago da delima koje radim malo skinem prašinu sa nekih sećanja i podsetim na njih. Kad sam ga radio znao sam da ovo nije samo srpski film već i francuski, a koliko srpski on je i francuski. To jeste bio jedan veliki izazov za mene. Film je imao impresivnu festivalsku karijeru i osvojio je do sada više od 13 nagrada na internacionalnim festivalima. Ono što je za mene bilo najvažnije je i što smatram svojim najvećim uspehom što je film do nedavno imao veliku distribuciju u Francuskoj, možda ga još ima u nekim bioskopima. Bio je otvoren u preko 100 i više sala, prikazivao se u Parizu u vrlo dobrim salama i bio je gledan i dobio je jako dobre i zanimljive kritike - rekao je Bjelogrlić.

filmski susreti, cuvari formule, foto jelena misic 8 foto: Jelena Mišić Izbor glumaca za film bio je veoma zahtevan, a pomoć Aleksisa Manetija bila mu je izuzetno važna, dodaje Bjelogrlić.

Bilo je teško, ali jako lepo snimanje, lepo druženje. Francuski glumci, većina njih je prvi put bila u Srbiji jako su zavoleli Beograd i Srbiju, sada su došli i u Niš. Drago mi je da da su oni došli na niški festival ovo je sigurno jedini glumački festival u Evropi, jedan od retkih u svetu. Baš mi je puno srce da glumci iz inostranstva mogu da vide kako to izgleda, kako je dobra niška publika, da vide punu Tvrđavu, dobru atmosferu i dobro druženje - kaže.

On ističe da je važno da organizatori Filmskih susreta, koji se održavaju 59. put, počnu pripremu za jubilarno izdanje.

Bitno je da se odmah po završetku ovogodišnjih krene sa pripremom sledećeg jubilarnog 60. festivala kako bi bio na posebnom nivou. Potrebno je da, kao nekada, ugledni glumci budu direktori festivala - istakao je Bjelogrlić.

Podsetimo, umetnički direktor festivala je Andrija Milošević, a Savet čine direktor NKC-a Srđan Savić, glumac i istaknuti član SNS-a Rastko Janković, potom glumac i reditelj Fuad Tabudžić, poznati glumci Viktor Savić i Petar Benčina, kao i radnica u Komunalnoj policiji Jelena Živadinović, doskorašnja sekretarka Skupštine Niša Svetlana Kitić, Marija Ćirić, savetnica u Gradskoj upravi za organe grada i Jelena Tomić, organizatorka poslova u JKP Naissus.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miša Martić

    12:41 // 27. 8. 2024.

    Kako Bjelogrlica nije sramota da se pojavi posle onog uličaraskog prebijanja Gage Antonijevuca.
    Da li to rade francuski reditelji?
    Protiv njega se vidi sudski prekršaj za nanošenje telesnih povreda i narušavanja javnog reda i mira u hotelu Ambasador.
    To je ozbiljno krivično delo i loš primer omladini.
    Bruka i sramota.

  • Ovacije

    18:09 // 26. 8. 2024.

    Skandirali su Gaga,Gaga. Tek posle shvatih da misle na Antonijevića

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: