Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:02, 1. 8. 2024.

| Kultura

Blagojević: Ovogodišnji "Nišvil" više okrenut džezu, program na nivou jubileja

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Nišvil
Novina će biti cirkus za "kritičare koji kažu da su napravili od Nišvila cirkus"; foto: Nikola Đukić

Jubilarni, 30. Nišvil koji će trajati od 9. do 18. avgusta biće više okrenut džez muzici tvrdi direktor festivala Ivan Blagojević i napominje da će publika svake večeri imati tri hedlajnera. Najavljene su i predstave sa tematikom zagađenosti vazduha i vode, ali i cirkus za “kritičare koji kažu da je od Nišvila napravio cirkus”.

Publiku koja bude bila u Tvrđavi tokom održavanja Nišvil džez festivala, prema rečima Ivana Blagojevića, očekuje veći broj izvođača i programa nego prethodnih godina, te da će festival biti na nivou jubileja koji slave.

Festival je više okrenut džezu ove godine i svake večeri ima 3 jake priče. Prvog dana bi svakako trebalo bi pogledati Teo Krokera, Bruklin fank i Black Uhuru. Drugog dana Kamilu Džordž, Džen Mekferston i Arrested Development. Trećeg dana Acoustic Version, oni su nastupali na prvom festivalu pre 30 godina, zato smo ih sada i pozvali. Zatim fenomenalni trio gitarista The Great Guitars, Keren Souza za džez sladokusce. Poslednjeg dana Scatter the Atoms svakako, Konstrakta i Brushy One String - kaže Blagojević.

Kada je reč o Nišvil džez teatru, ove godine biće održan 8. put i trajaće od 9. do 18. avgusta. Najavljene su predstave iz Slovenije, Nemačke, Francuske i regiona, a tematika će, kako je najavila direktorka programa Maja Mitić imati temu zagađenost vazduha i vode.

Sve predstave biće održane na Amfiteatru na keju, mostu na ulazu u Tvrđavu i kod Beogradske kapije, a najavljen je i cirkus.

Ove godine pozorišni program je pojačan cirkusom za sve one koji su nas kritikovali da smo od Nišvila napravili cirkus. Mi smo doneli pravu cirkusku šatru i tu će se do 20 sati održavati predstave za decu, a posle 20 sati za odrasle. Nadamo se lepom vremenu i da smo blizu cilja da opravdamo i ove godine status jednog od 10 najboljih evropskih festivala - rekao je Blagojević.

Među hedlajnerima festivala biće i niški džez sastav EYOT, a pijanista Dejan Ilijić ističe da im je čast i zadovoljstvo da su dobili priliku da nastupom zatvore festival.

Mi smo prvi put nastupili 2009. godine, pre 15 godina. Nama je čast i zadovoljstvo da zatvorimo jubilarni festival. Svirati kod kuće je uvek nešto posebno i radujemo se nastupu i uopšte celom festivalu. Verujem da će se mnogi složiti sa mnom da je Niš u toku godine najlepši baš tada. Lično jedva čekam da osetim atmosferu i da uspešno zatvorimo festival - rekao je Ilijić.

Podsetimo, do sada je objavljeno da će u zvaničnom programu Nišvil džez festivala nastupiti džez trubač Teo Kroker, kao i jedan od najpriznatijih svetskih fank bendova Brooklyn Funk Essentials, kao i čuveni rege sastava sa Jamajke Black Uhuru kome će to biti prvi nastup u Srbiji.

Nastupe je potvrdio i jamajčanska "Jutjub senzacija" poznat po hitu Chicken in the corn, ali i kubanska pijanistkinja, pevačica i kompozirorka Dženi Mekferson, srpska pevačica i kantautorka Konstrakta, argentinska pevačica Karen Souza karakteristična po latin džez i bosa nova stilu i trio gitarista The Great Guitars, kao i njujorški sastav Scatter the atoms that remain.

Publika će imati priliku da pogleda i dokumentarni film o životu Šabana Bajramovića, kao i o dvojici značajnih džez muzičara bivše Jugoslavije Miši Blamu i Bošku Petroviću. Projekcije su zakazane za 13. avgust od 20 sati na Letnjoj pozornici.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Radoje

    08:02 // 3. 8. 2024.

    Samo i samo Šaban B. naj djezer u svetu

  • Torpedo

    20:21 // 2. 8. 2024.

    Selci, idite si na belmuzijadu, vurdijadu i banicijadu, ne pljujte festival sa tradicijom. Da, izvizdali smo i Bulatovica i Templarku, pa to pamtite. Pa, ne voli narod secikese!

  • Aca

    06:32 // 2. 8. 2024.

    Dosao bi i Zdravko nego vec bio na Arsenalu...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da li mu je oduzeta bicikla!?

Duda Čitalac

Tekst: Pijan vozio bicikl kod Aleksinca, pa dobio prekršajnu prijavu

Pronađite nas na: